Σε θέατρο αναμέτρησης δυνάμεων μεταξύ κυβέρνησης και διοικητή της ΤτΕ, έχει εξελιχθεί η Attica Bank, όπως πιστοποιούν οι συνεχείς εμπλοκές στην επιλογή διοίκησης για την τράπεζα.
Οι εμπλοκές αυτές κινούνται μεν στο πλαίσιο της γενικότερης δυστοκίας για την επιλογή κοινώς (από SSM και κυβέρνηση) αποδεκτών προσώπων για τις διοικήσεις των τραπεζών. Ωστόσο, το χρονικό των γεγονότων που εκτυλίσσονται μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, ιδιαίτερα από τον φετινό Ιούνιο και εφεξής, με αφορμή την επιβεβλημένη από το μνημόνιο ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, “φωτογραφίζουν” τη σύγκρουση ισχύος μεταξύ κυβέρνησης και Γ. Στουρνάρα. Αυτό τουλάχιστον μπορεί να υποθέσει κάποιος από την σύμπτωση στο timing της χθεσινής αιφνιδιαστικής έρευνας που διέταξε η Εισαγγελέας Διαφθοράς στο γραφείο της συζύγου Στουρνάρα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με την απορριπτική απόφαση της ΤτΕ στην προτεινόμενη διοίκηση Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη για την Attica Bank.
Οι σχέσεις κυβέρνησης – Στουρνάρα, από την έναρξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει από “σαράντα κύματα”. Από την άκρα εχθρότητα, όταν ο κ. Στουρνάρας είχε κατηγορηθεί από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση απόσυρσης καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα έως την αρμονική συνεργασία όταν π.χ. πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την ανάγκη χαμηλότερων πλεονασμάτων “σιγοντάροντας” την κυβέρνηση. Το βέβαιον είναι ότι δεν πρόκειται για αγαστή σχέση (ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση είχε επιδιώξει εξαρχής την αντικατάσταση Στουρνάρα, βρήκε όμως “τοίχο” από την ΕΚΤ), παρά την αναγκαία συμβιβαστική συμπόρευση.
Η ανάγκη αυτής της συμπόρευσης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στο πρόσωπο Στουρνάρα κάνει “εχθρό” όχι τον ίδιο, αλλά τον Μάριο Ντράγκι, φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε μία συμβιβαστική λύση για την περίπτωση της Attica Bank, προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα με “θύμα” την τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά χθες το βράδυ, αναζητείται μία συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία ο Π. Ρουμελιώτης θα μπορούσε να αναλάβει στην Attica Bank θέση προέδρου, και άρα ως μη εκτελεστικό μέλος δεν θα προσέκρουε σε ενστάσεις του SSM βάσει του νόμου 4346/2015. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, οι πληροφορίες επανέφεραν το όνομα του πρώην διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη.
Σημειώνεται ότι η “κρίση” προσώπων βρίσκει την Attica Bank σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και εφόσον δεν βρεθεί λύση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης επιτρόπου στην τράπεζα.
Χαρακτηριστική προς μια τέτοια προοπτική σε περίπτωση αδιεξόδου είναι η κίνηση της ΤτΕ να “παγώσει” τις χορηγήσεις της Attica Bank, παράλληλα με την απορριπτική αξιολόγηση της προτεινόμενης διοίκησης (Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη, καθώς και του προτεινόμενου αντιπροέδρου Κ. Μακέδου, προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και του μέλους του δ.σ. Άννας Πουσκούρη).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Attica Bank βρίσκεται σε καθεστώς ειδικού ελέγχου από την ΤτΕ ήδη προ του stress test που διενεργήθηκε πέρσι το φθινόπωρο και ανέδειξε για την τράπεζα νέες κεφαλαιακές ανάγκες 1,021 δις. ευρώ (748 εκατ. ευρώ, όπως μειώθηκαν στο δυσμενές σενάριο, μετά την αξιολόγηση του capital plan της τράπεζας από την ΤτΕ).
Στην παρούσα φάση, κρίσιμη είναι για την τράπεζα η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (υπολείπονται 70 εκατ. ευρώ), η οποία θα κριθεί από το εάν ευοδωθούν τα σχέδια αναζήτησης επενδυτή, ο οποίος θα παράσχει κεφάλαια και τεχνική υποστήριξη στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων της (στην ουσία χρηματοδότηση με αντίτιμο προβληματικά δάνεια 1 δις. ευρώ).
Η ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος στην Clayton που “τρέχει” το έργο. Στις 20 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί να γίνει η εξ αναβολής από τις 6 Σεπτεμβρίου, γενική συνέλευση των μετόχων για τις διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα.
Τα επεισόδια του power game
Το θέατρο συγκρούσεων κυβέρνησης και διοικητή της ΤτΕ στην Attica Bank, εξελίσσεται από τον περασμένο Ιούνιο, με την πρώτη να προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχό της στην τράπεζα με πρόσωπα δικής της επιλογής που θα μπορούσαν να ασκήσουν κυβερνητικές στρατηγικές, τον δε δεύτερο να αποκρούει κάθε πολιτική επιλογή μη συμβατή με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μία σύγκρουση εκ των πραγμάτων ατελέσφορη για την κυβέρνηση, αφού για τον διοικητή της ανεξάρτητης από πολιτικές παρεμβάσεις ΤτΕ και υπαγόμενης απευθείας στην ΕΚΤ, δεν τίθεται δίλημμα αν θα είναι με τον… παπά ή με τον ζευγά. Κάθε ενέργειά του πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των αυστηρών κανόνων που θέτει πανευρωπαϊκά η ΕΚΤ, ενώ έχει την κάλυψη της ΕΚΤ τόσο για τις αποφάσεις του, όσο και έναντι κάθε πολιτικής πίεσης ή “επίθεσης” που μπορεί να δέχεται εκ της θέσεώς του.
Ακόμη και στην περίπτωση της Attica Bank, η οποία ως μη συστημική τράπεζα υπόκειται στον έλεγχο της ΤτΕ, ο Γ. Στουρνάρας έχει την κάλυψη της ΕΚΤ, “αποστερώντας” την κυβέρνηση από κάθε δυνατότητα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τράπεζα ως “κρατικό μαγαζί”. Και έχει αυτή την κάλυψη διότι ο SSM, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο “παραγγείλει” στην ΤτΕ για τις μη συστημικές τράπεζες τις ίδιες πρακτικές διακυβέρνησης, λειτουργίας και εποπτείας, όπως ακριβώς για τις συστημικές.
Στον έλεγχο όλου του τραπεζικού συστήματος από τη Φρανκφούρτη, άλλωστε, έχει συμβάλει άθελά της και η κυβέρνηση, καθώς εκείνη ήταν που βροντοφώναζε περί της ανάγκης να αλλάξουν οι “διαπλεκόμενες” διοικήσεις των τραπεζών. Ελπίζοντας ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα παλαιά πρόσωπα με δικές της νέες επιλογές, έπεσε στην “παγίδα” να παραδώσει τη διοίκηση τωνελληνικών τραπεζών σε ξένα χέρια (μετά την παράδοση της μετοχικής τους σύνθεσης σε ξένους μετόχους).
Το power game στην Attica Bank, ξεκίνησε με την αντικατάσταση του Γ. Γαμβρίλη στη θέση του προέδρου της τράπεζας από την κ. Άννα Πουσκούρη, επικεφαλής παλαιότερα της HypoVereinsbank στην Αθήνα και επιλογή του Γ. Στουρνάρα. Η αντικατάσταση αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 27 Ιουνίου.
Στις 31 Ιουλίου, η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα “Αυγή” εξέθεσε την επιλογή Στουρνάρα στο πρόσωπο της κ. Πουσκούρη, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μη εξυπηρετούμενου δανείου που την αφορά, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σήμερα. Η τελευταία παραιτείται από πρόεδρος και ορίζεται απλό μέλος του δ.σ. στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου και αφορούσαν τη νέα προτεινόμενη διοίκηση, με επικεφαλής το δίδυμο Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη.
Εν τω μεταξύ, το νέο 15μελές διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank που είχε οριστεί μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της 27ης Ιουνίου, είχε συγκροτηθεί σε σώμα ένα μήνα αργότερα, λόγω της αποχώρησης επτά εκ των μελών του, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Αλ. Αντωνόπουλος.
Πλέον, μετά και την απόρριψη της ΤτΕ σε Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη – Μακέδο και Πουσκούρη, το εναπομείναν προτεινόμενο δ.σ. περιλαμβάνει τους δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, Ι. Τσακιράκη και Αθ. Τσάδαρη και τα μέλη Γ. Παναγιώτου, Γ. Βλαχάκη, Ι. Κυριακόπουλο, Ι. Μαρμαγγιόλη, Δ. Τζαννίνη και την εκπρόσωπο του Δημοσίου Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου.
capital.gr