Το σχέδιό του για την Ελλάδα του “αύριο”, που θα περάσει πέρα και επάνω από την κρίση και θα δημιουργήσει μία νέα δυναμική για τους πολίτες παρουσίασε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα εντός κι εκτός συνόρων, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εξοντωτική φορολογία των Ελλήνων και θα πείσει τους εταίρους για τη σύναμψη νέα συμφωνίας για χαμηλότερα πλεονάσματα.
“Δε με ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός. Η εξουσία είναι το εργαλείο για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. Τις σπουδαίες χώρες τις χτίζουν οι πολλοί. Να αγκαλιάσουμε την αλήθεια. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού. Να αποκτήσουμε ένα κράτος που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων. Στα χρόνια της κρίσης πληρώσαμε βαρύ λογαριασμό. Από εμένα οι πολίτες ζητούν να μάθουν πώς θα φέρω επενδύσεις και θα αλλάξω το δημόσιο. Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία του Κράτους. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Πιστεύουμε στην ιδιωτική οικονομία”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έφερε στο προσκήνιο τα τρία πρώτα νομοσχέδια της γαλάζιας κυβέρνησης.
Τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ ανακοίνωσε τα πρώτα τρία νομοσχέδια της Κυβέρνησής του.
1. Το νοµοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιµο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.
2. Το δεύτερο νοµοσχέδιο αφορά µια τολµηρή φορολογική µεταρρύθµιση.
Υπενθυµίζω ότι έχω προσωπικά δεσµευθεί για µείωση της φορολογίας εισοδήµατος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.
Αλλά και µείωση του φόρου στα µερίσµατα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25,000 ευρώ.
“Σήµερα δεσµεύοµαι για µια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νοµοθεσίας µε εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόµος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον µία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδοµήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό” είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, διευκρινίζοντας:
“Η φορολογία πρέπει όµως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις.
Γι’ αυτό και προτείνουµε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, µεταφορά φορολογικών ζηµιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτοµία.
Όπως και επιπλέον µείωση φορολογίας ανάλογα µε τις θέσεις εργασίας που δηµιουργούνται.
3. Το τρίτο νοµοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.Επ αυτού, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εµείς αντιστρέφουµε το βάρος της απόδειξης της συµµόρφωσης από τον ιδιώτη στο κράτος.
Απαιτούµε απόλυτο σεβασµό στην τήρηση των προθεσµιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δηµόσια αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσµία για την άσκηση της αρµοδιότητάς της.
Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσµίας του νόµου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρµοδιότητες θα ασκούνται από µία και µόνη δηµόσια αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.
Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαµβάνουν υπόψη τους αιτήµατα εκ µέρους της αρµόδιας κρατικής αρχής για άµεση προτεραιοποίηση εκκρεµών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση µεγάλων επενδύσεων.
Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους”.
Μείωση πλεονασμάτων- Νέα συμφωνία με εταίρους
Οι στόχοι για τα μακρόχρονια πλεονάσματα με το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Οι φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων εχει εξαντληθεί. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι η γενια των 360 ευρω στοιχειώνει την πατρίδα μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην προυπόθεση μιας “πραγματικής φορολογικής επανάστασης”:
Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα αλλά για να κάνουμε επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι είναι και προς το συμφέρον τους. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε σοβαροί, είπε.
“Δεν μπορώ να αποδεχθώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας. Θα προτείνω νέα ρήτρα αναπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Όσο θα υλοποιούνται οι στόχοι αυτοί τόσο θα μειώνονται οι στόχοι των πλεονασμάτων”.
Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία
Έχουμε σχεδιάσει παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα για να παρέχεται ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: Και δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπήσουν και έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος.
Επίσης, τόνισε ότι: Επιμένουμε στην επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων. Θα εισάγουμε το λευκό μητρώων επιχειρήσεων προσφέροντας κίνητρα στις επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζόμενους.
“Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί και που εξάγει. Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους”.
Θέλουμε ένα κράτος λιτό και αποτελεσματικό δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως: Για εμάς το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται. “Μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους”
Επίσης, ανέφερε πως θα προχωρήσει στην παραχώρηση περισσότερων δημόσιων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, ανφέρθηκε στην ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας, αλλά και σε νέα ταυτότητα σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής.
Παιδεία – Πανεπιστήμια
Αξίζουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: Μια Ελλάδα που δεν επενδύει στη νέα γενιά δεν έχει μέλλον. Εκτίμησε πως τα επαγγέλματα του 2030 δεν θα έχουν καμία σχέση με τα σημερινά. “Δεν συμβιβάζομαι με μια Ελλάδα όπου το καλύτερο διαβατήριο για την επιτυχία, είναι το πραγματικό διαβατήριο” δήλωσε.
Είπε επίσης ότι όλα τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από ανεξάρτητη αρχή και υπογράμμισε: Το άσυλο θα αποκτήσει το πραγματικό του νόημα, το Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας, λέγοντας ταυτόχρονα “ναι” και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Κάλεσμα σε επενδυτές
Απηύθυνε πρόσκληση στους επενδυτές, λέγοντας πως με την πολιτική αλλαγή που θα έρθει τελειώνει η πρακτική εξαγωγής κεφαλαίων από τη χώρα μας. “Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε”.
“Την Ελλάδα που οραματίζομαι την χτίζουμε μαζί” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: Έχουμε πολλά να κάνουμε, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχω ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της πατρίδας. Είμαστε έτοιμοι. Απαντάμε με τεκμηριωμένες προτάσεις για το αύριο.