Επιμένει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ότι το Oruc Reis θα ξαναβγεί σύντομα στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες και μάλιστα η νέα NAVTEX, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης και ανεφοδιασμού, θα αφορά σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, μετά τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων του νησιού.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι θα παραμείνει εκεί για έρευνες για 2 μήνες. «Η περιοχή της επόμενης αποστολής του πλοίου προγραμματίζεται να καλύψει ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας ακριβώς νότια του Καστελόριζου. Κατά συνέπεια, οι συντεταγμένες της νέας Navtex αναμένεται να ξεκινούν από το τέλος των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου και της Ρόδου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να ‘σαρωθεί’ σε διάστημα 2 μηνών μια συνολική έκταση 15 χιλιομέτρων».
Η Λωζάνη στο τραπέζι
Μεγάλη σημασία στην αντι-NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για τη Χίο δίνει η «Γενί Σαφάκ», ανάγοντας την κίνηση αυτή σε ένα καινούριο χαρτί που βγάζει τώρα η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα.
«Η Λωζάνη μπήκε στο τραπέζι. Η Τουρκία που έχει συνηθίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε το χαρτί της Λωζάνης εναντίον της Ελλάδας. Η Τουρκία προειδοποιεί την Ελλάδα για τη συνθήκη της Λωζάνης», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για διγλωσσία της Αθήνας.
«Από τη μία πλευρά έρχεται το μήνυμα ότι “είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία”, ένα μήνυμα για να έρθουμε πιο κοντά στην Aνατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, κι από την άλλη πλευρά η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί, δημοσιεύοντας μία NAVTEX ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τη Χίο, η οποία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, διέπεται από “αποστρατικοποιημένο καθεστώς”», σημειώνει το δημοσίευμα.
Τουρκική ΝΟΤΑΜ σε Αθήνα και ΟΗΕ για τα νησιά
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σημειώνει ότι η τουρκική αντι-NAVTEX που κάνει λόγο για παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης στη Χίο ενημερώνει ουσιαστικά για τον οδικό χάρτη που πρόκειται να ακολουθήσει η Άγκυρα την επόμενη περίοδο.
Η αντίδραση της Άγκυρας, όπως σημειώνουν Τούρκοι νομικοί στην εφημερίδα, θα μπορούσε να ενισχυθεί με μία νότα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα κι έπειτα με διάβημα στον ΟΗΕ για παραβίαση διεθνούς συνθήκης από την Ελλάδα.
Πηγή: ethnos.gr