Εξι θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. προκηρύχθηκαν για την κάλυψη καίριων ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, επηρεάζοντας την εύρυθμη λειτουργία του, με το μεγαλύτερο να εντοπίζεται στο αναισθησιολογικό τμήμα.
Ειδικότερα, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, αναρτήθηκε στη Διαύγεια η προκήρυξη για τις εξής θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο Νοσοκομείο Ρόδου:
-Ειδικότητα Αναισθησιολογίας, 2 θέσεις/Βαθμός Επιμελητής Β’
-Ειδικότητα Εσωτερικής Παθολογίας με ειδικότητα στις λοιμώξεις, 1 θέση/Βαθμός Επιμελητή Β’
-Ειδικότητα Εσωτερικής Παθολογίας, ή Καρδιολογίας, ή Αναισθησιολογίας, ή Πνευμονολογίας-Φυματολογίας, ή Χειρουργικής (ΜΕΘ), 1 θέση/Βαθμός Επιμελητή Β’
-Ειδικότητα Ακτινολογίας, 1 θέση/Βαθμός Επιμελητή Α’
-Ειδικότητα Ψυχιατρικής, 1 θέση Βαθμός Επιμελητή Α’
Να σημειωθεί ότι για την κατάληψη της θέσης Επιμελητή Α’ απαιτούνται δυο έτη από την λήψη του τίτλου ειδικότητας.
Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για την κάλυψη κενών θέσεων στο νοσοκομείο της Ρόδου, είναι περισσότερες, εντούτοις πρόκειται για ειδικότητες πρώτης γραμμής που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειες και το έργο των γιατρών του νοσοκομείου οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν όρθιο το νοσηλευτικό ίδρυμα και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Το πρόβλημα υποστελέχωσης, πέρα από το Αναισθησιολογικό εντοπίζεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου η έλλειψη εντατικολόγων ιατρών έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση των κλινών καθώς από τις έξι λειτουργούν οι τέσσερις με τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης να είναι ορατός.
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν, επίσης η Γυναικολογική Κλινική, η Ψυχιατρική Κλινική και το Ακτινολογικό Τμήμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υποστελέχωση του νοσοκομείου της Ρόδου εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.100 συμπολίτες μας να περιμένουν να χειρουργηθούν με την εξομάλυνση της κατάστασης να φαντάζει μακρινή, καθώς τα προγραμματισμένα χειρουργεία εκτελούνται μετ’ εμποδίων. Πολλοί συμπολίτες αναγκάστηκαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα είτε να απευθυνθούν σε μεγάλα νοσοκομεία εκτός Ρόδου, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και μάλιστα σε περίοδο τεράστιας οικονομικής ύφεσης.
Η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων ξεκίνησε γύρω στις 20 Αυγούστου έπειτα από τη θερινή ανάπαυλα, ενώ 74 επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Από την περασμένη Δευτέρα, όπως δήλωσε στη «δ» η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κα Πολύμνια Γαλανού, τα τακτικά χειρουργεία διεκόπησαν εκ νέου, λόγω τεράστιων κενών στο πρόγραμμα των εφημεριών.
Ελλείψεις εντοπίζονται και στον νοσηλευτικό τομέα, καθώς 27 ανεμβολίαστοι νοσηλευτές του ΓΝΡ τέθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού νόμου.
Η κατάσταση λειτουργίας του Νοσοκομείου της Ρόδου, το οποίο εξυπηρετεί όλα τα Δωδεκάνησα, έφτασε μέχρι τη Βουλή, ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς ούτε τις προηγούμενες δόθηκε λύση.
Η αγανάκτηση στην κοινωνία είναι διάχυτη κυρίως σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς ακόμα και να καλυφθούν άμεσα οι δύο θέσεις αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν προχθές, θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση διότι στα περισσότερα από 1.100 χειρουργεία που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έκτακτα.
Να σημειωθεί ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα νοσοκομεία της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου όπου επίσης οι κενές θέσεις έχουν προκαλέσει δυσλειτουργία, με το βάρος να πέφτει στους ιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει όριά τους, καθώς οι υπερωρίες και οι εφημερίες πλέον των προγραμματισμένων, είναι σύνηθες φαινόμενο στην προσπάθειά τους να καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των περιθαλπόμενων.
https://www.dimokratiki.gr/16-09-2021/prokirychthikan-6-theseis-iatron-gia-tin-kalypsi-krisimon-eidikotiton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.