Ρεπορτάζ

Πληθαίνουν οι φωνές για την διάσπαση του ενιαίου δήμου Ρόδου

Mε ομόφωνη απόφασή του το τοπικό συμβούλιο Σαλάκου εισηγήθηκε στον Δήμο Ρόδου την λήψη σχετικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο για την «διάσπαση» του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε πέντε επιμέρους δήμους.
Πιο συγκεκριμένα προτείνει τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου στους παρακάτω δήμους:
1. Ρόδου – Καλλιθέας
2. Ιαλυσού – Πεταλούδων
3. Καμείρου – Αταβύρου
4. Αρχαγγέλου – Αφάντου
5. Λίνδου – Νότιας Ρόδου.
Ο πρόεδρος κ. Στέργος Αγγουράς κοινοποίησε στα μέλη του συμβουλίου την εισήγησή του σχετικά με το θέμα, η οποία έχει ως παρακάτω:
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που «πρέπει» να σπάσει ο Δήμος Ρόδου και αυτό θα γίνει. Συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης μεταρρύθμισης δηλ. του Καποδίστρια ουσιαστικά ήρθε να «κουμπώσει» με τη λογική της συγκέντρωσης εξουσίας «προς τα πάνω».
Από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος, από τις κοινότητες στον κεντρικό δήμο.
Έτσι δημιουργήθηκε ένας δήμος «τέρας» με αποτέλεσμα να μεγεθύνει στο έπακρο τις αδυναμίες της Τ.Α., την υποστελέχωση ή κακή στελέχωση των υπηρεσιών, την κακή οργάνωση, τη γραφειοκρατία. Η διάσπαση του Δήμου Ρόδου θα έλθει κάποια στιγμή, σαν αναγκαία αποκατάσταση μιας κοντόφθαλμης λογικής.
Η συζήτηση για την αυριανή εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Ρόδο ανοίγει.
Ο κάθε ένας και η κάθε μία θα κριθεί, όχι από τις φωνές που θα βγάλει για τον αριθμό των «νέων δήμων» αλλά για την ουσία. Δηλαδή από το πώς θα σταθεί απέναντι στις μεγάλες τομές που επιχειρούνται.
Στις 5 Μαρτίου 2019 κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή των Ελλήνων για τη διάσπαση των 5 Δήμων της χώρας, και συγκεκριμένα: Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων Βελβεντού.
Τα προβλήματα πολλά, εγκατάλειψη, έλλειψη πόρων, κ.τ.λ. Ο ρόλος των αιρετών προέδρων, απλά «διακοσμητικός», με την έννοια της έλλειψης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.
Ωστόσο ο πολίτης, ζητά δικαιωματικά την επίλυση των προβλημάτων του από την κοινότητα, πιστεύοντας πως είναι όπως παλαιότερα. Το Μάρτιο τον 2019 ήρθε η μεγάλη ευκαιρία για τη διάσπαση του Δήμου όπως έγινε και με τους άλλους νησιωτικούς δήμους.
Τίθενται τα εξής ερωτήματα:
• Μας αρέσει αυτή η ερήμωση και η απομόνωση των χωριών; Όλα να εξαρτώνται από τον κεντρικό Δήμο;
• Είναι εικόνα πρώην Δήμου να μην μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη; Π.χ. ερήμωση διοικητικών υπηρεσιών, έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης των αιρετών, ερήμωση των γραφείων, πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν κ.τ.λ.
• Εργατοϋπαλληλικό προσωπικό γερασμένο, ΑΜΕΑ και χωρίς όρεξη για εργασία. Ερήμωση όρχων, σταθμού οχημάτων, αποθήκες υλικού εγκαταλελειμμένες, αυτοκίνητα σε ακινησία, χωρίς ελαστικά και ανταλλακτικά, έλλειψη χειριστών βαρέων οχημάτων για την επίλυση προβλημάτων π.χ. αγροτική οδοποιία, καθημερινότητα, καθαριότητα κ.τ.λ.
• Πρόεδρος και Τοπικό Συμβούλιο να γνωμοδοτεί μόνο, χωρίς να έχει τύχη η λήψη της απόφασης, εάν δεν αποφασίσει η κεντρική διοίκηση.
• Γιατί δε θέλουν να ακούσουν οι Βουλευτές, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Υπουργός, τη φωνή του πολίτη της υπαίθρου για την εγκατάλειψη και την ερήμωση του τόπου τους;
Προτείνουμε λοιπόν τη «διάσπαση τον Δήμου Ρόδου» σε επιμέρους Δήμους, για την επίτευξη του έργου μας, γιατί ο στόχος μας είναι ο πολίτης, ο συνάνθρωπός μας, που πρέπει να έχει τις ίδιες παροχές υπηρεσιών, στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας, αρχές που διέπουν το Δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Κύριοι αιρετοί, Α’ και Β’ βαθμού, βουλευτές όλων των κομμάτων, μην προσπεράσετε ή μην απαξιώσετε την πρότασή μας ως άκαιρη, άκυρη και ανέφικτη, γιατί οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι το Μάρτιο του 2019 «έσπασαν» 89 ημέρες πριν τις εκλογές τον Μαΐον του 2019.
Συγκεκριμένα έσπασε η Κέρκυρα (με 105.000 κατοίκους) σε 4 Δήμους, η Κεφαλονιά (με 43.000 κατοίκους) σε 3 Δήμους, η Λέσβος (με 85.000 κατοίκους) σε 2 Δήμους, επίσης ο Ηπειρωτικός Δήμος Κοξάνης σε δύο Δήμους.
Το ερώτημα μου είναι γιατί δεν έσπασε ο Δήμος της Ρόδου (με 140.000 κατοίκους);
Προτείνουμε, λοιπόν, τη δημιουργία μιας επιτροπής επανεξέτασης των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ α’ βαθμού.
Δεν τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση και επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί, όπως διαχείριση νερού, φράγμα Γαδουρά, βιολογικός κ.τ.λ. Είμαστε ενωμένοι έτσι κι αλλιώς, χωρίς αγκυλώσεις και βαρίδια, που αυτά έχουν σχέση μόνο με το παρελθόν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου