Στην συζήτηση “Η νησιωτικότητα ως “ρήτρα” για την ανθεκτικότητα”, που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την Πέμπτη στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Αντώνης Γιαννικουρής.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και των στρατηγικών στόχων που έχει θέσει, υλοποιεί ένα εκτεταμένο σχέδιο συνεργασίας με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, ιδιωτικούς φορείς με σκοπό την ανάδειξη πολιτικής καινοτομίας στη διαμόρφωση επιδεικτικών έργων, προγραμμάτων και σχεδίων, που εστιάζουν στη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των νησιωτικών περιοχών. Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και ιδρύματα εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας αξιοποιεί την ελληνική νησιωτικότητα ως πεδίο εφαρμογής καινοτόμων προσεγγίσεων με επίκεντρο την επίτευξη της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας με έμφαση στην αειφορία.
Η στρογγυλή τράπεζα έδωσε τη δυνατότητα σε εκπροσώπους στρατηγικών εταίρων της ΓΓΑΙΝΠ, να διατυπώσουν τις μεταβλητές που ορίζουν τη σχέση της αειφορίας και της νησιωτικής συνοχής, επικεντρώνοντας στις κρίσιμες υποδομές, την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, την ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση κρίσιμων φυσικών πόρων όπως το νερό, αλλά και το ρόλο του δομημένου περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο νησιωτικό χώρο, κλπ.
Ο κ. Γιαννικουρής κατά την τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, υπογράμμισε ότι η ανθεκτικότητα δεν συνιστά ένα στόχο που κάποια στιγμή επιτυγχάνεται. Αντιθέτως, είναι μια διαδικασία δυναμική που βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη, αέναα σε καθεστώς βελτίωσης. Επισήμανε ακόμη μια φορά την ανάγκη μιας συνολικής πρότασης με ολιστική προσέγγιση και με πρόνοια συμπερίληψης, κοινωνικής δικαιοσύνης, πραγματικής προοπτικής και ίσων ευκαιριών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πως η αρχιτεκτονική, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και το δομημένο περιβάλλον συμμετέχουν ως μέρος ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου καθώς και στο προγραμμα ΑΕΙ που υλοποίησε επί προεδρίας του, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το ΕΜΠ, με θέμα τον στρατηγικό σχεδιασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, ως ένα πετυχημένο παράδειγμα για την διασφάλιση της ρήτρας για την ανθεκτικότητα της νησιωτικής Ελλάδας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν:
Παύλος Χατζηδημητρίου, Amazon Web Services, Επικεφαλής δημόσιου τομέα για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
Καθηγήτρια Μαρία Μποϊλέ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επικεφαλής τομέα Θαλάσσιων Μεταφορών Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (μέσω Zoom)
Γιώργος Γεωργιάδης, Εξωτερικός Συνεργάτης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) PASSA Greece Καθηγητής Δημήτρης Εμμανουλούδης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διευθυντής Έδρας Έδρα UNESCO για τη διατήρηση και τον οικοτουρισμό των παρόχθιων και των δελταϊκών οικοσυστημάτων
Αντώνης Γιαννικουρής, Γενικός Γραμματέας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιγαίου και μέλος ΔΣ ΕΥΔΑΠ
Αλέξης Κατσαρός, Εκτελεστικός Διευθυντής MedINA – Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.
Την συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης.