Ειδήσεις

Χάθηκε ο συνεδριακός τουρισμός αν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις στη Ρόδο

Ανυπολόγιστης ζημίας είναι η απώλεια του συνεδριακού τουρισμού για τη Ρόδο, η οποία χρόνο με το χρόνο φιλοξενεί όλο και ολιγότερα συνέδρια στις ξενοδοχειακές της υποδομές. Ο φετινός Οκτώβρης βρίσκει το νησί στην κορύφωση του προβλήματος, καθώς ούτε ένα συνέδριο δεν θα διεξαχθεί στις πολυτελείς του υποδομές.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 65.000 συνέδρια. Πρόκειται για μεγάλα, αλλά και για μικρά συνέδρια, συναντήσεις (meetings), συμπόσια και διάφορες άλλες συναφείς εκδηλώσεις με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.
Στα χρόνια που πέρασαν, η Ρόδος πάντα κατείχε σημαντική θέση στην κατάταξη των συνεδριακών προορισμών και πάντοτε φιλοξενούσε τα πιο σπουδαία συνέδρια, που είχαν παγκόσμια ακτινοβολία. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν. Οι οργανωτές των συνεδρίων έχουν γυρίσει την πλάτη στο νησί. Με εξαίρεση κάποια meetings και περιορισμένου μεγέθους συνέδρια, τα υπόλοιπα γίνονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και του υπόλοιπου κόσμου.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Κως, παρότι επίσης καταγράφει μείωση του αριθμού των συνεδρίων (σε σύγκριση με το παρελθόν), βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στην κατάταξη του συνολικού αριθμού των συνεδρίων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον προορισμό, αλλά σε άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, η ευθύνη μοιράζεται στις γενικές υποδομές, στον τρόπο προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος στο εξωτερικό, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μεγάλες εταιρείες οργάνωσης τέτοιου είδους δραστηριοτήτων.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως τη Ρόδο, διότι σε εθνικό επίπεδο ο συνεδριακός τουρισμός βρίσκεται σε σχετικά σταθερή θέση. Εχει υπολογισθεί ότι ο συνεδριακός τουρισμός στη χώρα μας αναπτυσσόταν ετησίως με σταθερό ρυθμό 5% μέχρι και το έτος 2011. Από κει κι έπειτα, μέχρι και το έτος 2013 είχε μικρές απώλειες στο συνολικό αριθμό φιλοξενούμενων συνεδρίων.
Οι επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού εκτιμούν ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να ξαναβρεί ο κλάδος το ρυθμό ανάπτυξής του. Μεταξύ των άλλων χρειάζεται:
– Πολιτική ανάπτυξης και προώθησης του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού, πέραν των όποιων κυβερνήσεων και προσώπων
– Εθνικό Μητρώο Συνεδρίων, ώστε να υπάρχουν στοιχεία προς ανάλυση και επεξεργασία.
– Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από τη διεκδίκηση ενός συνεδρίου έως και την ολοκλήρωσή του, πέραν γραφειοκρατικών και λοιπών εμποδίων.
Αυτά αφορούν τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε εθνικό επίπεδο, διότι σε επίπεδο Ρόδου, υπάρχουν και αρκετές άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διευκολυνθεί η εκ νέου ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Μεταξύ των άλλων οι παρεμβάσεις αφορούν στις συγκοινωνίες, στις διευκολύνσεις των συνέδρων ως προς τις λοιπές δραστηριότητες (επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, κλπ), στη συντονισμένη εργασία για τη διεκδίκηση των συνεδρίων και να μην αφήνεται η όλη προσπάθεια απλώς και μόνο στις δυνάμεις των άμεσα ενδιαφερόμενων ξενοδόχων.
Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση του αριθμού των συνεδρίων της Ρόδου, διαδραμάτισε και το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Capsis» στην Ιξιά, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συνεδριακές υποδομές στη Μεσόγειο και οι διαχειριστές του δούλευαν συστηματικά κάθε χρόνο προκειμένου να κερδίσουν τη φιλοξενία συνεδρίων στις υποδομές του.

Εχουμε τις προϋποθέσεις για να κερδίσουμε
τις πιο μεγάλες διοργανώσεις

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο πλεονεκτικές θέσεις για τη διεκδίκηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων συνεδρίων. Βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς αποτελεί έναν ανεγνωρισμένο τουριστικό προορισμό, που μάλιστα ικανοποιεί πλήρως τους επισκέπτες και τις ανάγκες τους. Με το δεδομένο αυτό είναι δυνατή η εκκίνηση της πιο μεγάλης προσπάθειας για να προβληθούν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που θα καταστήσουν τη Ρόδο, αλλά και γενικότερα την Ελλάδα ως έναν κορυφαίο προορισμό για τις ανάγκες των συνεδρίων.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση που είχε κάνει ο πρόεδρος της HAPCO Δημήτρης Μάντζιος, σχετικά με τους παράγοντες που μπορούν να δικαιολογήσουν την πλήρη ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα, που διαθέτει:
– Αριστες κλιματολογικές συνθήκες, μοναδική φυσική ομορφιά, εξαιρετική ελληνική γαστρονομία, υψηλού επιπέδου φιλοξενία, νυχτερινή διασκέδαση, το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει ο επισκέπτης στην χώρα μας και φυσικά η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που συναντά κανείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
– Σύγχρονες υποδομές και μία σειρά από καλά οργανωμένες και ανακαινισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Αλεξανδρούπολη, τη Ρόδο και πολλούς άλλους προορισμούς από τη Νησιωτική και Ηπειρωτική Ελλάδα.
– Η Ελλάδα διαθέτει πλέον κάποια αξιόλογα συνεδριακά κέντρα σε γνωστούς προορισμούς αναψυχής π.χ. Ρόδο, Κρήτη, Κώ, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη κ.α.
– Ο επαγγελματισμός των καταξιωμένων γραφείων διοργάνωσης συνεδρίων που όχι μόνο μπορούν να διοργανώσουν άψογα ένα συνέδριο, αλλά ως μεσογειακός λαός, δίνουμε και την ψυχή μας για να στεφθεί ένα συνέδριο με επιτυχία. Οι Έλληνες PCOs διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και πολύχρονη εμπειρία και όταν αναλαμβάνουν τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων αποσπούν πάντοτε κολακευτικά σχόλια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου