Με ευρεία πλειοψηφία εξελέγη νέος πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ενώ στη μάχη των ισορροπιών επικράτησε ο κ. Γιάννης Σγουρός, ο οποίος κερδίζοντας ψήφους και από τους «γαλάζιους», εξελέγη α’ αντιπροέδρος.
Η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, κάνοντας μια κίνηση-ελιγμό, βγήκε από το κάδρο των εκλογών για το προεδρείο του ΔΣ της ΕΝΠΕ. Ήταν εμφανές ότι οι συσχετισμοί ήταν σε βάρος της απέφυγε να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Αγοραστό για τη θέση του προέδρου και τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος.
Έχει ενδιαφέρον, ότι οι ψήφοι που συγκέντρωσε ο κ. Γαλιατσάτος έφεραν κάτι από το… άρωμα της συνάντησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κεντρική σκηνή. Ψήφους υπέρ του κ. Γαλιατσάτου –ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στο ΔΣ– έδωσαν από την παράταξη του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, μετά το ναυάγιο της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη χωρίς «χρίσμα» και με τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
Οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ διεκδίκησαν την προεδρία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος πήρε μόνο τρεις από τις τέσσερις «πράσινες» ψήφους. Ο κ. Σγουρός προτάθηκε από τον κ. Αγοραστό για τη θέση του α’ αντιπροέδρου και εξελέγη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αγοραστός έλαβε 15 ψήφους και εξελέγη, άνετα, πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ο οποίος ενισχύθηκε, πέρα από τις 10 «γαλάζιες» ψήφους που είχε εξασφαλισμένες, και με τις ψήφους άλλων μελών του ΔΣ, προερχόμενων μεταξύ άλλων από την παράταξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.
Έτσι, οι θέσεις για το νέο προεδρείο της ΕΝΠΕ διαμορφώθηκαν ως εξής:
Πρόεδρος εξελέγη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, α’ αντιπρόεδρος ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός, β’ αντιπρόεδρος ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Γιώργος, γενικός γραμματέας ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ταμίας η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου.
Τα τέσσερα μέλη που συμπληρώνουν την Εκτελεστική Επιτροπή είναι οι Μαχαιρίδης Ιωάννης, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Μιχαλάκης Χρήστος, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Μπακογιάννης Κωνσταντίνος, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Χατζημάρκος Γεώργιος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Δηλώσεις Κ. Αγοραστού
Μετά την εκλογή του, ο κ. Αγοραστός, δήλωσε: «Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου για την τιμή που μου έκαναν. Πιστεύω ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η ΕΝΠΕ θα κληθεί να παίξει ένα εθνικό ρόλο γιατί θα είναι ίσως η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος. Θα εργαστούμε όλοι μαζί με συνοχή και δυναμικό τρόπο, ώστε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που μας εξέλεξαν.
Ζήτησα στις σημερινές εκλογικές διαδικασίες να υπάρξει διαπαραταξιακό Προεδρείο και Εκτελεστική αλλά δυστυχώς η πρόωρη αποχώρηση και η εμμονή ορισμένων για συγκεκριμένη θέση δεν το επέτρεψε. Λυπάμαι για την αντίδραση αυτή. Όμως και πάλι απευθύνω πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά τις διαφορετικές θέσεις που έχουμε, να πορευθούμε για τα επόμενα πέντε χρόνια μαζί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον των συνανθρώπων μας.
Δεν πρέπει να απολέσουμε το πολύτιμο απόθεμα της προσφοράς που έχουμε όλοι μέσα μας. Ξέρουμε να διεκδικούμε κι όταν χρειάζεται να συγκρουόμαστε πάντα προς όφελος των περιφερειών».
Πόλεμος μετά την εκλογή προεδρείου
Στην αντεπίθεση πέρασαν οι περιφερειάρχες και σύμβουλοι που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας που είχε τη στήριξη των ΑΝΕΛ κ. Θεόδωρο Καρυπίδη για τις επιλογές που έγιναν κατά την εκλογή προεδρείου στην ΕΝΠΕ, ειδικότερα με τις αποχές από την εκλογή γενικού γραμματέα, θέση για την οποία ήταν υποψήφιος ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θοδωρής Γαλιατσάτος. Εξαπολύουν βολές για «μονόπλευρη» εκπροσώπηση της δικομματικής κυβέρνησης και επιρρίπτουν ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στον εκλεγέντα πρόεδρο κ. Αγοραστό, ο οποίος στις δηλώσεις του είχε εκφράσει τη λύπη του που δεν υπήρξε πλουραλιστική αντιπροσώπευση με ευθύνη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγορείται για «επιλεκτικές συνεννοήσεις» και ότι «επέλεξε την εξάρτηση από τον κ. Σγουρό», μιλώντας μάλιστα για «στρατηγικές προσωπικής πολιτικής επιβίωσης» του πρώην προέδρου της ΕΝΠΕ και τέως περιφερειάχη Αττικής. Καταγγέλλουν ότι ο κ. Αγοραστός «μοίρασε την τράπουλα των θέσεων με στενά κριτήρια κομματικής επιβίωσης» και έτσι εξανάγκασε «σε αποχώρηση όλες εκείνες τις πλευρές που δεν συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση».
Η ανακοίνωση που υπογράφουν οι περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής Σπύρος Τζόκας, Κοζάνης Παναγιώτης Πλακέντας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας Νίκος Στούπης και Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, έχει ως εξής:
«Στη σημερινή διαδικασία εκλογής του προεδρείου του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας χάθηκε, με αποκλειστική ευθύνη των κομμάτων συγκυβέρνησης, η ευκαιρία να υπάρξει μια πλουραλιστική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων του σώματος, που θα προσέφερε στην Ένωση τον αυθεντικό, αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα που χρειάζεται για να λειτουργήσει μαχητικά και διεκδικητικά. Η πλάστιγγα έγειρε με ευθύνη της παράταξης του κ. Αγοραστού προς ένα μη αντιπροσωπευτικό προεδρείο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις
αδιέξοδες ισορροπίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη συγκυβέρνηση, ο κ. Αγοραστός έκανε την επιλογή του.
Μέσα από επιλεκτικές συνεννοήσεις , επέλεξε την εξάρτηση από τον κ. Σγουρό και απέρριψε τη δημοκρατική, πλουραλιστική εκπροσώπηση στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Μοίρασε την τράπουλα των θέσεων με στενά κριτήρια κομματικής επιβίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αναγκάζοντας σε αποχώρηση όλες εκείνες τις πλευρές που δεν συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση.
Πρόκειται για ήττα της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι δυνάμεις που αντιστρατεύονταν αυτή τη διαγραφόμενη, άκρως αρνητική εξέλιξη σε βάρος της ίδιας της αυτοδιοίκησης, από την πρώτη στιγμή κινήθηκε σε μια διαφορετική λογική. Στη λογική μιας ανοικτής, πλουραλιστικής εκπροσώπησης, που θα αναβάθμιζε την αξιοπιστία και τον ρόλο της ΕΝΠΕ.
Επρόκειτο για τη λογική της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Τη λογική που δίνει έμφαση στο παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης και όχι σε μικροκομματικές εξαρτήσεις και στρατηγικές προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, όπως στην περίπτωση του τέως Περιφερειάρχη.
Ήταν μια πρωτοβουλία συμμετοχική και δημοκρατική προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
Όσοι συνειδητά την ακύρωσαν, φέρουν ακέραια την ευθύνη και οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί απαξίωσαν τις δημοκρατικές διαδικασίες και επέλεξαν την υπονόμευση των αυτοδιοικητικών θεσμών στο όνομα της διατήρησης κάποιων οφιτσίων».
Τα αποτελέσματα αναλυτικά
Για το αξίωμα του προέδρου:
Παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:25
Ψήφισαν: 25
Έγκυρα: 25
Έλαβαν: Αγοραστός Κωνσταντίνος 15 (εξελέγη), Γαλιατσάτος Θεόδωρος 7, Κατσιφάρας Απόστολος 3.
Για το αξίωμα του α’ αντιπροέδρου:
Παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: 23
Ψήφισαν: 23
Έγκυρα:23
Λευκά: 9
Έλαβε: Σγουρός Ιωάννης 14
Αποχή:2
Για το αξίωμα του β’ αντιπροέδρου:
Παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: 23
Ψήφισαν: 23
Έγκυρα:23
Λευκά: 8
Έλαβε: Γιώργος Ιωάννης 15
Αποχή:2
Για το αξίωμα του γενικού γραμματέα:
Παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: 23
Ψήφισαν: 23
Έγκυρα: 23
Αποχή:2
Έλαβαν: Γαλιατσάτος Θεόδωρος 11, Καχριμάνης Αλέξανδρος 12 (εξελέγη).
Για το αξίωμα του ταμία:
Παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: 16
Ψήφισαν: 16
Έγκυρα: 15
Λευκά: 1
Έλαβε: Καλογήρου Χριστιάνα 15
Για την εκλογή των τεσσάρων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής
Παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: 16
Ψήφισαν: 16
Έγκυρα: 16
Έλαβαν:15 σταυρούς και τα 4 μέλη (Μαχαιρίδης Ιωάννης, Μιχαλάκης Χρήστος, Μπακογιάννης Κωνσταντίνος, Χατζημάρκος Γεώργιος)
Το ΒΗΜΑ