Σε αρχική συμφωνία με την Τουρκία έφτασαν οι 28 ηγέτες τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μετά από παζάρι ανταλλαγμάτων στην Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να μειωθεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη. Η Σύνοδος Κορυφής είναι η δεύτερη για το προσφυγικό πρόβλημα σε λιγότερο από ένα μήνα καθώς το θέμα έχει μετατραπεί στο υπ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την Τουρκία να είναι η βασική χώρα από την οποία περνάει ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών προς την Ευρώπη- 450.000 πρόσφυγες βρέθηκαν σε κράτη μέλη μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας το τελευταίο έτος- είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε πρέπει να δώσει σημαντικά ανταλλάγματα για να κρατήσουν τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφός της και να μην προωθούνται στην Ευρώπη. «Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μπορούν να ασκήσουν πραγματική πίεση στην Ευρώπη και να πάρουν ανταλλάγματα που για χρόνια ζητoύν από τους Ευρωπαίους ηγέτες», λέει διπλωματική πηγή στην «Κ».
Και τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας και στα οποία συμφώνησαν ως ένα βαθμό οι Ευρωπαίοι ηγέτες χθες μετά τα μεσάνυχτα είναι τρία. Η Τουρκία ζητά πρώτον την απελευθέρωση της διαδικασίας για βίζα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια Τούρκους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το άνοιγμα της διαδικασίας της βίζας δεν έχει γίνει ακόμα καθώς η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αναμενόταν να δοθεί το 2017. Χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν την διαδικασία για το 2016 υπό όρους κυρίως αν η Άγκυρα αρχίσει να δέχεται πίσω μετανάστες που έφυγαν από την Τουρκία αλλά δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.
Δεύτερον περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περίπου 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Η Άγκυρα ζητάει περίπου 3 δις επιπλέον χρηματοδότηση ποσό που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ( παρά μόνο 500 εκατομμύρια) και τα κράτη μέλη θα πρέπει να τα διαθέσουν από τα ταμεία τους τα υπόλοιπα 2.5 δισ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς την χρηματοδότηση της Τουρκίας ύψους 3 δις καθώς η Άγκυρα έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια περίπου 7 δις για τις ανάγκες των περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.
Και τρίτον, την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Οι 28 αποφάσισαν ότι η διαδικασία πρέπει να “ ξανά- ενεργοποιηθεί” ( re- energize) με σκοπό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ενώ αναμενόταν να συζητηθεί το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αυτό δεν έγινε προς ανακούφιση Ελλήνων και Κυπρίων διπλωματών .Ο βασικός φόβος των Κυπρίων ήταν ότι τα ανταλλάγματα που μπορεί να δινόντουσαν στην Τουρκία ως μέσο εξευμενισμού της για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό να μην είναι υπερβολικά και να μην θίξουν χρόνια διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας που χθες εκπροσωπούσε και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη που δεν βρισκόταν στην Σύνοδο, τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την αντίθεση του να συνδεθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με το προσφυγικό πρόβλημα.
Πέρα από το “σχέδιο δράσης” με την Τουρκία χθες οι 28 ηγέτες συμφώνησαν και σε ένα ενισχυμένο σύστημα προστασίας των συνόρων που θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες από την Frontex όπως είναι η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Συγχρόνως τα κράτη μέλη αναμένεται να στείλουν εκατοντάδες προσωπικό στην Frontex και την ΕASO για να ενισχύσουν τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και της Ιταλίας ενώ τέλος συζητήθηκε και η δυνατότητα επανεξέτασης της Συμφωνίας του Δουβλίνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ