Ειδήσεις

Σεμινάριο στην Κω από την Ιατρική Σχολή, για ιατρούς, υγειονομικούς, διασώστες

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο, το 5ο εντατικό σεμινάριο «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών», ξεκινάει στην Κω στις 17 Οκτωβρίου από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί στις 22 του μήνα, ενώ ακαδημαϊκά υπεύθυνος για την οργάνωσή του είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Το σεμινάριο διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ εφέτος για πρώτη χρονιά γίνεται σε συνδιοργάνωση με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κω. Την ακαδημαϊκή αυτή πρωτοβουλία συνδράμουν και στηρίζουν το σύνολο των φορέων πολιτικής προστασίας της Κω και της ευρύτερης περιοχής του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Το εντατικό σεμινάριο απευθύνεται σε ιατρούς και υγειονομικούς καθώς και σε διασώστες κρατικών υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων αρωγής που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Σημαντική θέση στο σεμινάριο έχουν οι τρεις μεγάλες ασκήσεις προσομοίωσης οι οποίες αφορούν τροχαίο ατύχημα με πολλαπλές απώλειες υγείας, ατύχημα στο αεροδρόμιο και πυρκαγιά σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Συγκεκριμένα, όπως λενε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, «σκοπός του εντατικού σεμιναρίου είναι αφ’ ενός η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης καταστροφών, αφ’ ετέρου η διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου πολιτικής προστασίας, όπως και η κατάρτιση και επικαιροποίηση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τόσο για την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων της Κω, όσο και σε ένα πλαίσιο προβολής του νησιού και της ευρύτερης περιοχής ως τουριστικού προορισμού με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και θωράκισής του σε εξωγενείς παράγοντες».

Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η συνεργασία με το Ινστιτούτο Καταστροφών του Πανεπιστημίου Τύμπνγκεν της Γερμανίας και τον καθηγητή και πρόεδρό του Μπερντ Ντόμρες, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης και τον καθηγητή κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο και με το υπουργείο Υγείας της Σερβίας. Παράλληλα, το πρόγραμμα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Παναγιώτης Καρύδης και η πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κυρία Αναστασία Σαλή-Παπασαλή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου