Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σε συνομιλία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, του ζήτησε να επικοινωνήσει με την Κατερίνα Σαββαΐδου και να της ζητήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση, υποβάλλοντας την παραίτησή της.
Η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης που διερευνά τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Πρόκειται για πράξεις που, αν αποδειχθούν, έρχονται σε αντίθεση με τον θεσμικό ρόλο της γενικής γραμματείας και τους στόχους αύξησης των εσόδων του κράτους καθώς η Κ. Σαββαΐδου, αντί να επισπεύσει την είσπραξη φόρων συγκεκριμένης εταιρείας στην οποία έχουν καταλογιστεί πρόστιμα 78 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 τον επανέλεγχο της εταιρείας και των προστίμων.
Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου 2014 η Κ. Σαββαΐδου αποδέχθηκε το αίτημα των κατηγορουμένων για τοκογλυφία υπευθύνων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής GENNET για διενέργεια φορολογικού επανελέγχου στις χρήσεις 2002-2005 της εταιρείας.
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν το 2013 στην εταιρεία, η οποία έκανε προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η προσφυγή απορρίφθηκε από την Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (του άρθρου 70Α του ν. 2238/1994) στις 27 Νοεμβρίου του 2013.
Ομως ο φορολογικός έλεγχος παραμένει παγωμένος ύστερα από τη διαταγή επανελέγχου για την οποία καλείται σε απολογία η Κ. Σαββαΐδου. Το αίτημα υπεβλήθη αρχικά από την ίδια την εταιρεία τον Δεκέμβρη του 2013 με στόχο ο επανέλεγχος να καταρρίψει τα συμπεράσματα της έκθεσης του προηγούμενου ελέγχου του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία η GENNET έλαβε και καταχώρισε στα βιβλία της εικονικά τιμολόγια.
Η Κ. Σαββαΐδου, καλείται να απολογηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου.