Αθήνα, 15
Διαφωνίες ως προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας να σπρώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και την οποία έδειξε με την εισαγωγική του ομιλία, εκφράστηκαν κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου τόσο από την τάση των 53+ όσο και από άλλα στελέχη του κόμματος.
Εξίσου εμφανής ήταν από τις τοποθετήσεις η «απροθυμία» πολλών εκ των ομιλητών για μεγαλύτερη «όσμωση» και «υποδοχή» και άλλων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους του κόμματος και της κυβέρνησης.
Τα περισσότερα από τα μεσαία στελέχη ζήτησαν να εφαρμοστούν τώρα οι ξεχασμένες εξαγγελίες πχ για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ολική επαναφορά στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα.
Η ηχηρότερη μέχρι τώρα παρέμβαση υπουργού έγινε από τον Πάνο Σκουρλέτη που ζήτησε μεταξύ άλλων απάντηση στο ερώτημα αν απομείωση του χρέους συνεπάγεται και νέο μνημόνιο.
Η παρέμβαση Σκουρλέτη δεν έμεινε αναπάντητη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε με νόημα «όλοι μαζί συμφωνήσαμε, όλοι μαζί θα τα εφαρμόσουμε» ενώ ο Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά:”Διαφωνώ ριζικά με όσους λένε ότι ασκούμε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας”
Ο Στ. Παππάς πάντως νωρίτερα υπερασπίστηκε την στροφή προς το ρεαλισμό και θύμισε στους συντρόφους του πως όποτε η χώρα αγνόησε τους διεθνείς συσχετισμούς «την πάτησε άσχημα».
Πολλαπλώς αιχμηρή η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Αυγής ο οποίος εκτίμησε πως χωρίς λύση στο χρέος « θα βρεθούμε σε πολλά κρεμασμένοι» ενώ γκρίνιαξε και για ελλιπή οικονομική και πολιτική στήριξη της εφημερίδας.
Βασικό θέμα το οποίο κυριαρχεί στα πηγαδάκια μεταξύ των συνέδρων στο Τάε Κβο Ντο είναι το όνομα του νέου γραμματέα του κόμματος και ο ανασχηματισμός.
Θέματα που κατά πολλούς συνδέονται άμεσα και που σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να «ανοίξουν» ταυτόχρονα μετά το συνέδριο αφού η νέα ΚΕ, λένε κάποιοι, μπορεί να συνεδριάσει για πρώτη φορά ακόμη και 15 ημέρες μετά το πέρας του συνεδρίου και να εκλέξει γραμματέα ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.
53: Η ήττα και ο συμβιβασμός μετεξελίσσονται σε στρατηγική επιλογή
Μέσω κειμένου παρέμβασης που αναγνώστηκε στο συνέδριο από την Κατερίνα Κνήτου στελέχους της κίνησης, οι «53» επιμένουν ότι συνιστά ήττα όσα έγιναν μετά τον Ιούλιο του 2015,ασκούν κριτική στον Αλ. Τσίπρα και βάλλουν ευθέως κατά των Πασοκογενών.
Η κ. Κνήτου αναφέρθηκε στα «σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις κόμματος -κυβέρνησης -κοινωνίας με την μετατόπιση του κέντρου παραγωγής πολιτικής στην κυβέρνηση και την υποβάθμιση του ρόλου του κόμματος» αλλά και σε «κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών και των εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα οι 53 , απορρίπτουν τη «στροφή στο ρεαλισμό» που πρεσβεύουν μέλη της ηγετικής ομάδας, σημειώνοντας την «ανάγκη μιας επίπονης και δύσκολης προσπάθειας για την ιδεολογική ηγεμονία, στην πορεία μετασχηματισμού του κράτους, στην προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας. Επαναλαμβάνουμε, ο στρατηγικός μας στόχος είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία».
Στο κείμενο συμβολής σημειώνεται ότι η συμφωνία που υπεγράφη «απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα» και επισημαίνεται ότι υπάρχουν δείγματα ότι «η ήττα και ο συμβιβασμός μετεξελίσσονται σε στρατηγική επιλογή».
Οι 53+ κάνουν ακόμη λόγο για υστέρηση που υπάρχει ως προς την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, στηλιτεύουν κρατικές πρακτικές (διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ, υπερβολική καταστολή απέναντι σε κοινωνικές κινητοποιήσεις, αμφισημία σε αξιακά για την αριστερά ζητήματα, προνομιακή συνάντηση με δικαστικούς, σε παράλληλους χρόνους, ΜΑΤ σε συνταξιούχους και ειρηνοδικεία) και χαρακτηρίζουν αναποτελεσματική την επικοινωνιακή στρατηγική.
«Να μην διολισθήσει
ο ΣΥΡΙΖΑ σε πασοκικές λογικές»
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά στην περίφημη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία. Σημειώνεται ότι όσα ακούγονται «οδηγούν το κόμμα και τις οργανώσεις του σε μετάλλαξη: από ένα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό και πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε άνευρο πολιτικό μόρφωμα.
Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο
Στο πρόσφατο παρελθόν, το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την “αριστερά του τίποτα”, αγνόησαν τη συλλογική έκφραση, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες, που τους χρωστάμε κιόλας…. Συνεπώς, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά: Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο, που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων.
Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στη κυβέρνηση της αριστεράς», σημειώνεται.
Κ.Ζαχαριάδης:
Δεν θα γίνουμε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να γίνει κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα της Κεντροαριστεράς» δήλωσε από πλευράς του και ο διευθυντής της Κ. Ο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στην υπαναχώρηση από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «από το 2012 μάς τραβά από το μανίκι» έφερε ως παράδειγμα τα αντίμετρα για την περικοπή του ΕΚΑΣ που νομοθετήθηκαν μόνο αφού «προηγήθηκε ο κακός χαμός».
Π. Λάμπρου: Να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «κανονικό κόμμα»
Να στείλει το Συνέδριο μήνυμα στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ σε εσωτερικό και εξωτερικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «κανονικό» κόμμα, όπως το θέλουν, ζήτησε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΠΓ.
Ο Π. Λάμπρου είπε ότι στην απαίτηση των δανειστών «να υιοθετήσουμε το μνημόνιο», πρέπει να δοθεί η απάντηση «η υπογραφή μας είναι προϊόν αδίστακτου εκβιασμού με το πιστόλι στον κρόταφο».
Δικό μας καθήκον είπε είναι «ένα άλλο, ανταγωνιστικό, εναλλακτικό, πολιτικό παράλληλο πρόγραμμα που θα αποδυναμώνει και θα υπονομεύει τις μνημονιακές δεσμεύσεις».
Θέλουν είπε «να κάνουν παρένθεση τις ιδέες της αριστεράς ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς».
Υπερασπίστηκε θερμά τον Ν. Φίλη στην κόντρα με την εκκλησία αλλά και τον Πάνο Σκουρλέτη. «Μην δεχτούμε ότι ‘το παρατράβηξε με την Εκκλησία’ ο σύντροφος ο Νίκος Φίλης, ή το αυτονόητο για τον σύντροφο τον Πάνο Σκουρλέτη που εμμένει και σωστά για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ» και να μη συμβιβαστούμε με αυτά που δεν χρειάζεται να συμβιβαστούμε.
Στ. Παππάς:Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό χωρίς να βλέπουμε το διεθνές περιβάλλον
Ο Στέλιος Παππάς στην παρέμβασή του στο Συνέδριο δικαιολόγησε την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 λέγοντας πως η χώρα την πάτησε σκληρά όταν αγνόησε τους συσχετισμούς.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό χωρίς να βλέπουμε το διεθνές περιβάλλον» ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τρία ιστορικά παραδείγματα που η χώρα την πάτησε σκληρά όταν αγνόησε τους διεθνείς συσχετισμούς.
Η πρώτη φορά ήταν το 1922, η δεύτερη φορά στο εμφύλιο και η τρίτη φορά το 1974 στο Κυπριακό. Την τέταρτη φορά, όπως είπε, η Ελλάδα την απέφυγε το 2015 αναφερόμενος προφανώς στην στροφή του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.
Επανέλαβε πως το ζητούμενο η θεσμική κυριαρχία επάνω στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι αναδεικνύεται το δίλημμα Δημοκρατία ή αγορές και συμπέρανε ότι χρειάζεται μια νέα διευθέτηση για να απαντήσει σε αυτό το δίλημμα.
Δ.Στούμπος: Χωρίς λύση στο χρέος θα βρεθούμε σε πολλά κρεμασμένοι
«Χρειάζεται να πάμε και μπροστά και Αριστερά, και σε πολλά δεν πάμε ούτε μπροστά, ούτε Αριστερά” υπογράμμισε ο Δ. Στούμπος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και διευθύνων σύμβουλος της “Αυγής”. Ο Δ. Στούμπος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και για την σημειολογία του συνεδρίου όταν μίλησε για “παρτέρι” με το υπουργικό συμβούλιο και τα κομματικά στελέχη μπροστά από τον Αλ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέδρου.
Ο Δ. Στούμπος υπογράμμισε την κρισιμότητα του ζητήματος του χρέους εκτιμώντας ότι “θα βρεθουμε σε πολλά κρεμασμένοι” αν δε δοθεί λύση.
Σχετικά με την Αυγή Δ. Στούμπος τόνισε ότι “αν θέλουμε πραγματικό πλουραλισμό, πρέπει να τα στηρίζουμε, να τα καυτηριάζουμε, αλλά και να τα διαβάζουμε και να τα πολλαπλασιάζουμε ώστε να τα κάνουμε πιο ουσιαστικά”.
Ο διευθύνοντας σύμβουλος της “Αυγής” επισήμανε από τα 5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στα κομματικά ΜΜΕ η σχέση είναι 4 προς 1 μεταξύ του ραδιοφώνου και της εφημερίδας. Ο Δ. Στούμπος υπογράμμισε ότι για να συνεχίσει η “Αυγή” να είναι κρεμασμένη κάθε μέρα στο περίπτερο χρειάζεται “καθημερινά υποστήριξη κι όχι κριτική και πολεμική”.