«ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ», ο θεμελιωτής της Ρωσικής αγιογραφίας, σύνθεση του Σάββα Καρατζιά, εικόνισε μουσικά και πνευματικά στην πρώτη παρουσίαση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού για το κοινό της Ρόδου
Στον κατάμεστο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Ρόδου, την Παρασκευή το βράδυ, ένοιωσαν όλοι ότι o «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» θεμελιωτής της Ρωσικής Αγιογραφίας, μέσα από τη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά και την πρώτη εκτέλεση από καταξιωμένα καλλιτεχνικά σχήματα, εικόνισε μουσικά και πνευματικά κατακτώντας την ψυχή με μοναδικά συναισθήματα πληρότητας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και το Ωδείο Corelli υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Πραγματοποιήθηκε δε, στα πλαίσια του έτους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017- 2018.
Το ταξίδι ξεκίνησε για το έργο «Θεοφάνης ο Έλληνας» μέσα από τις νότες του συνθέτη Σάββα Καρατζιά – έμπνευσή του η περιπετειώδης ζωή του αγιογράφου-, την άψογη εκτέλεση από τον διεθνή μαέστρο κο Αναστάσιο Συμεωνίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή – προϊστάμενο της διεύθυνσης μουσικών συνόλων της ΕΡΤ , την μικτή χορωδία του Δήμου Ρόδου με την προετοιμασία του μαέστρου κου Μιχάλη Καλαετζή, το σχήμα Ars Nova Ensemble με καταξιωμένους καλλιτέχνες της σχολής Τσαϊκόφσκυ και τη σύμπραξη του διεθνούς πιανίστα κου Παναγιώτη Γώγου. Εκφραστική αφηγήτρια ήταν η κα Σουζάνα Καρδούλια, σε κείμενα της θεολόγου κα Αναστασίας Ζέππου. Την μετάφραση του ποιήματος του Αντρέϊ Ταρκόφσκυ πραγματοποίησαν ο κ. Λίνος Ιωαννίδης και η κα Αλαξάνδρα Βιάτκινα.Την εικαστική απεικόνιση του Θεοφάνη έκανε η κα Μαρία Χριστοφάκη ενώ τα γραφικά των εντύπων επιμελήθηκε η Orama plus. Το μάρκετινγκ και τον συντονισμό παραγωγής της εκδήλωσης υλοποίησε η Αντα Καραγιάννη – Praxis Plus.
Την εκδήλωση τίμησε το κοινό της Ρόδου που πλημμύρισε κυριολεκτικά τον μεγάλο ναό και με προσήλωση περιηγήθηκε νοερά στη ζωή του Θεοφάνη του Έλληνα. Σύσσωμη η παρουσία των αρχών και συνδιοργανωτών τίμησε από κάθε άποψη το νεαρό συνθέτη και το έργο του. Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ολύμπου κ.κ. Κύριλλος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τον Πολιτισμό, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου. Παρέστησαν επίσης ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, o Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Σωτρίλλης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Τσοπανάκης και κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, η Αντιδήμαρχος κα Άννα Ζωάννου, οι εντεταλμένος Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βασίλης Ψυλλάκης, κ. Δημήτρης Καρατζιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής ενότητας Ρόδου κα Στέλλα Αναστασιάδη και κ. Κώστας Στυλιανού, η πρόξενος Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή, ο έφορος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Κώστας Καλλιουδάκης, ο διευθυντής της ΕΞΡ κ. Αθανάσιος Στάμος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταματίου κ. Μάνος Κόκκινος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο διευθυντής του ΙΕΚ – Τουρισμού Θέρμαι, κ. Παναγιώτης Κουντούρης. Η εκδήλωση συμπεριελήφθηκε στο πρόγραμμα του συνέδριου της Ποιμαντικής Διακονίας στο χώρο της Υγείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, 70 συμμετέχοντες, Μητροπολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κληρικοί, εξειδικευμένοι επιστήμονες, τίμησαν και παρακολούθησαν το ορατόριο.
Η εκδήλωση οφείλει την αρτιότητά της στην υποστήριξη και αλληλεγγύη φορέων, επιχειρήσεων, συνανθρώπων μας που πίστεψαν στο εγχείρημα και το πάθος του δημιουργού. Χρυσός χορηγός το Rodos Palace, μεγάλος χορηγός το Ίδρυμα Ιβαν Σαββίδη, χορηγοί το ξενοδοχείο Αμφιτρύων, τα καταστήματα Γιάννη Πάππου, το Ίδρυμα Σταματίου. Στήριξε με τους σπουδαστές του το ΙΕΚ Τουρισμού – Θέρμαι, τα τοπικά ΜΜΕ και ομάδα εθελοντών από το Ωδείο Κορέλλι.
Ο ήχος της καμπάνας σε συνδυασμό με τις μελωδίες και τα όργανα μετέφεραν τους συμμετέχοντες στις 40 εκκλησίες που ιστόρισε ο Βυζαντινός Θεοφάνης, ο «ζωγράφος της σκούπας» – ονομαζόταν έτσι για τις μεγάλες επιφάνειες που εικόνιζε- στο πέρασμα των χρόνων, από την Κωνσταντινούπολη στη Ρωσία. Ήταν μέντορας και δάσκαλος του μεγαλύτερου Ρώσου Αγιογράφου (αγιοποιήθηκε) Αντρέϊ Ρουμπλιώφ και είναι γνωστός και πολύ αγαπητός στην κουλτούρα των Ρώσων. Την Παρασκευή είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε σεμνά και με πίστη την Ορθοδοξία. Συνετέλεσαν σ’ αυτό τόσο τα κατατοπιστικά έντυπα που διανεμήθηκαν για τον Θεοφάνη τον Έλληνα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα όσο και τα μεγάλα πάνελς που απεικόνιζαν τις αγιογραφίες του, μέσα στο Ναό. Έτσι η εκδήλωση έδωσε εμπεριστατωμένη και παραστατική γνώση για ένα θέμα σημαντικό για τον Βυζαντικό πολιτισμό μέσα από τη ζωγραφική των ήχων.
Στη συνέχεια, ο Θεοφάνης ο Έλληνας θα ταξιδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, να μεταδώσει το μήνυμά του αφού ήδη έχουν ορισθεί ημερομηνίες για τις επόμενες εκδηλώσεις στη Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία κλπ. Παράλληλα το συναρπαστικό θέμα μέσα από τη μουσική θα επικοινωνήσει με τους νέους, σχολεία, χορωδίες και θα ζωντανέψει τη ζωή του αγιογράφου Θεοφάνη σε δύσκολους καιρούς και το τεράστιο έργο του που μας θυμίζει σήμερα τη δύναμη της ψυχής και της έμφυτης καλλιτεχνικής δημιουργίας παράλληλα με την πορεία στις αξίες που οριοθετούν τη ζωή.