Κοινή παρέμβαση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ρόδου – Κω και με τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Ρόδου, με τις υπ’ αριθ. 677/10-10-2019 και 678/10-10-2019 επιστολές Περ. Τμήματος αντίστοιχα, στους αρμόδιους υπουργούς καθώς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού για την υποστελέχωση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου.
Για το Κτηματολόγιο Ρόδου:
Σήμερα λόγω της έλλειψης μηχανοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του, της συνεχούς αποψίλωσης του από προσωπικό και της αύξησης του όγκου των εκκρεμοτήτων του, βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας. Να σημειωθεί, ότι εκκρεμούν περισσότερες από 20.000 πράξεις για καταχώρηση στα βιβλία του.
Ο πλέον νευραλγικός τομέας του είναι το Τεχνικό Τμήμα, το οποίο αναλαμβάνει:
1) Τις ενημερώσεις οικοδομών,
2) τον έλεγχο πράξεων που αφορούν τεχνικές διορθώσεις ακινήτων,
3) τις αποσπάσεις ακινήτων και τη δημιουργία νέων κτηματολογικών υπομερίδων,
4) τον έλεγχο και την εγγραφή πράξεων εφαρμογής, απαλλοτριώσεων κ.λπ.
5) γενικά κάθε εργασία, που έχει σχέση με τη θέση, την έκταση, τα όρια, τον προσδιορισμό και κάθε εδαφική ή οικοδομική ή άλλη τεχνική μεταβολή των ακινήτων.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 του Ν. 724/1977 οι προβλεπόμενες θέσεις στελέχωσης του τμήματος αυτού είναι: Μία (1) θέση πολιτικού μηχανικού ή αγρονόμου – τοπογράφου μηχανικού , δύο (2) θέσεις υπομηχανικών και δύο (2) θέσεις σχεδιαστών.
Η αποχώρηση του ενός μοναδικού υπαλλήλου του τμήματος , ο οποίος πληροί ήδη τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και αναμένεται να την αιτηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του Τεχνικού Τμήματος και κατ’ επέκταση του Κτηματολογίου Ρόδου, γεγονός το οποίο θα πλήξει την οικονομική ζωή και ανάπτυξη του τόπου.
Επιπλέον θα καθυστερήσει περαιτέρω την καταχώριση των εκκρεμών πράξεων με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εναρμόνισή του με το Ελληνικό Κτηματολόγιο σύμφωνα με το νόμο 4512/2018, ενώ θα ματαιωθούν συναλλαγές και επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.
Για το Κτηματολόγιο Κω – Λέρου:
Σε παλαιότερη επιστολή έχει τονισθεί, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο Κτηματολόγιο Κω-Λέρου, το οποίο εδρεύει στην πόλη της Κω. Όπως οι πάντες γνωρίζουν, δεν έχουν καταχωρηθεί τα σχέδια πόλεως Κω και Μαστιχαρίου, τα οποία έχουν κυρωθεί εδώ και 30 και πλέον έτη και μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένουν σε στασιμότητα. Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα, που κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα, που άλλαξε την ανάπτυξη της πόλης και εν πολλοίς οδήγησε στην δόμηση των αγρών.
Σήμερα έχει τοποθετηθεί με οκτάμηνη σύμβαση ένας αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός. Με την υποστήριξη του Δήμου Κω και σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κω, έχει αρχίσει δειλά η μεταγραφή του σχεδίου.
Για την ολοκλήρωση όμως του άνω εγχειρήματος, θα πρέπει να παραταθεί η σύμβαση του τοπογράφου μηχανικού μέχρι την τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού. Πέραν όμως από την πλήρωση της άνω κενής οργανικής θέσης του τοπογράφου μηχανικού, παραμένουν κενές άλλες 7 επί συνόλου 13 του οργανισμού της άνω υπηρεσίας. Θα πρέπει λοιπόν να κινηθούμε συντονισμένα και με ταχύτητα, ώστε σε συνεργασία και με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ να φέρουμε επιτέλους κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι μισές τουλάχιστον από τις άνω θέσεις και μάλιστα με ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα ψηφιοποιήσει όλο το υλικό που ακόμη και σήμερα είναι καταγεγραμμένο σε βιβλία χωρίς να υπάρχουν αντίγραφα.
Οι εμπλεκόμενοι παραγωγικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης της υποστελέχωσης των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου.
Η υπολειτουργία των Κτηματολογίων αφενός αποτελεί αναπτυξιακό έλλειμα, φρενάροντας την πρόοδο και την ευημερία της Δωδεκανήσου και αφετέρου λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις επενδύσεις, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η τοπική οικονομία.