Ρεπορτάζ

Υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία της Δωδ/σου

Ολοκληρώθηκε η Γ’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα σχολεία της Δωδεκανήσου στα οποία υπήρχαν κενά. Από το Υπουργείο διορίστηκαν 67 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, όσοι χρειάζονταν για να μην υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία. Και πάλι όμως δεν είναι βέβαιο εάν καλυφθούν 100% τα κενά, καθώς μόλις χθες έληξε η προθεσμία αποδοχής ή μη των διορισμών. Εάν κάποιοι από τους αναπληρωτές έχουν απορρίψει το διορισμό, τότε προφανώς θα επαναπροκηρυχθούν οι κενές θέσεις έως ότου πληρωθούν.
Στη φετινή σχολική χρονιά, η καθυστέρηση κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, οφείλεται κυρίως στην άρνηση αποδοχής των διορισμών. Πλέον καταργήθηκε η ποινή του διετούς αποκλεισμού σε περίπτωση παραίτησης ή μη ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτή, οπότε αυτός ήταν ένας από τους λόγους που παρουσιάστηκε αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων. Κυρίως όμως καταργήθηκε το μέτρο της διπλής μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται σε ακριτικά νησιά, οπότε οι αναπληρωτές δεν είχαν κίνητρο να αναλάβουν υπηρεσία σε κάποιο από αυτά και με δεδομένο μάλιστα ότι το κόστος μετακίνησης και διαβίωσης είναι υψηλό.
«Αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία μας ανέρχονται σε 67. Συνολικά 67 αναπληρωτές δεν αποδέχθηκαν το διορισμό τους στη β’ φάση προσλήψεων και πολύ γρήγορα το υπουργείο προχώρησε στη γ’ φάση. Η άρνηση αποδοχής ανάληψης υπηρεσίας και οι παραιτήσεις δεν είναι κάτι που μας προκαλεί έκπληξη, αφού καταργήθηκε ένα βασικό κίνητρο για τους αναπληρωτές, η διπλή μοριοδότηση. Ένας νέος καθηγητής με μισθό 800 ευρώ που θα πρέπει να πληρώνει σε ενοίκιο έως και 400 ευρώ για ένα μονόκλινο δωμάτιο, όπως αντιλαμβάνεστε με μεγάλη δυσκολία θα αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες. Ήταν αναμενόμενο να μην υπάρχει ζήτηση για τα νησιά τώρα που καταργήθηκε αυτό το τόσο σημαντικό κίνητρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ανδρέας Μαρίνος.
Τα σχολικά κτήρια
Ο κ. Μαρίνος αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων στη Ρόδο που να πληρούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ δήλωσε πώς στη συνάντηση του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Στράτο Καρίκη, τέθηκαν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση των σχολικών κτηρίων και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ανέφερε τα εξής: «Τα περισσότερα σχολεία της Ρόδου είναι παλιά. Θα πρέπει να χτιστούν νέα, σύγχρονα σχολεία που θα πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες, ενώ πρέπει να συντηρηθούν τα υφιστάμενα κτήρια. Δεν νοείται να υπάρχουν χρήματα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που δεν αξιοποιούνται λόγω έλλειψης μελετών. Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, κατά προτεραιότητα, θα ασχοληθούν με την ολοκλήρωση των μελετών που αφορούν τα σχολεία. Για τη συνολική και ταχεία ολοκλήρωσή τους, στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων, θα υπάρξει συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου