Ειδήσεις

Χρυσή Αυγή: Το “διευθυντήριο” ζητεί αναστολή- Τι είπαν (και τι δεν είπαν) οι χρυσαυγίτες για να γλιτώσουν τη φυλακή

Μάχη αναστολής δίνει σήμερα το αποκαλούμενο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, αφού ήρθε η ώρα η ηγετική ομάδα να αιτηθεί προς το δικαστήριο η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ειχε κατά τη διάρκεια της δίκης, δηλαδή ούτε προτίθεται να εμφανιστεί τώρα στο δικαστήριο (όπως έκαναν άλλοι κατηγορουμενοι την ύστατη ώρα) ούτε να προτείνει μάρτυρες να στηρίξουν το αιτημά τους.

Η προσέγγιση που θα γινει θα αφορά τα βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος δηλαδή ότι δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής ούτε επικίνδυνος να διαπράξει άλλα αδικήματα.

Το δικαστήριο αναμένεται μέχρι το απόγευμα να έχει ακούσει όλα τα αιτήματα και εν συνεχεία θα αποφασίσει αν θα εισηγηθεί η εισαγγελέας.

Ακολούθως θα πρέπει να δευτερολογήσουν οι συνήγοροι και μετά να αποσυρθεί το δικαστήριο για να εκδόσει απόφαση. Η αλληλουχία αυτή καθιστά πιο πιθανή την χρονική μετάθεση της απόφασης για τη Δευτέρα.

Παρουσία

Χθες  με τη δικαστική διαδικασία να έχει μπει στο κρίσιμο στάδιο της απόφασης για τον ανασταλτικό ή μη χαρακτήρα των ποινών, ένας- ένας οι καταδικασθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που στις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν απόντες, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με στόχο να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους για να παραμείνουν ελεύθεροι.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που έχει καταδικαστεί ως μέλος του “διευθυντηρίου” αλλά με τη μικρότερη ποινή κάθειρξης 10 ετών εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης που έχει ποινή 6 ετών, συνοδευόμενος από τον ηλικιωμένο πατέρα του για να καταθέσει ως μάρτυρας και να ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής του γιου του.

“Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Μένει μαζί μας σε ένα σπίτι. Ήταν παντρεμένος με αλλοδαπή οικονομική μετανάστρια και χώρισε. Τα παιδιά τους ζουν με τη μητέρα και πληρώνει διατροφή 1500 ευρώ. Όταν εκλεισαν τα σχολεία ερχόντουσαν. Εγώ τελείωσα αν εκτίσει την ποινή του. Είμαι 40χλμ από το Αγρίνιο. Μέχρι το ‘17 βοσκούσαν τα πρόβατα. Δεν είχα πρόβλημα όρασης. Τώρα έχω και η γυναίκα μου έχει αναπηρία 50%”. είπε μεταξύ αλλων ο μάρτυρας.

Όταν ολοκληρώθηκε η καταθεσή του η πρόεδρος του είπε ότι μπορεί να αποχωρήσει. Τότε ρώτησε ο Μπαρμπαρούσης αν μπορεί κι αυτός με την πρόεδρο να του απαντά:

” Εσείς είστε κατηγορούμενος. Μετά από 5,5 χρόνια, σας βλέπουμε σήμερα…

Οι μουσικές του Πυρηνάρχη και “η περιπέτεια με τον Πακιστανό”

Κάθε επιχείρημα επιστράτευσαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, συνήθως απευθυνόμενοι (και στο) συναίσθημα των δικαστών.   Χαρακτηριστικό είναι πως ως μάρτυρας κατέθεσε ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Νίκο Κούζηλου, ο οποίος υποστήριξε ότι “η οικογένειά του εξαρτάται από το πρώην βουλευτή” . Όπως είπε “σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του κοντά στην οικογένειά του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας του. Ουδεμία σχέση έχει με το χώρο. Οι μόνες σχέσεις που έχει, είναι με το σπίτι του και τη δουλειά του γιατί από αυτόν εξαρτώνται δύο οικογένειες”.

Έγκυος

Η αρραβωνιαστικιά καταδικασμένου για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα σε 10 έτη και 2 μήνες κατέθεσε στο δικαστήριο προκειμένου να στηρίξει το αίτημα του να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του.

Με δάκρυα στα μάτια η μάρτυρας ανέφερε ότι γνωρίζει το σύντροφό της από 16 ετών, πως η ίδια δεν εργάζεται και ότι ο πατέρας του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Δήλωσε επίσης ότι είναι έγκυος από τον καταδικασθέντα και ότι η ίδια έχει δυο παιδιά ακόμη από άλλο γάμο, τα οποία στηρίζει ο κατηγορούμενος.

Χαρακτηριστική επίσης ήταν η αποστροφή του συνηγόρου του πυρηνάρχη Νίκαιας, ο οποίος επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο καταδικασμένος “γράφει μουσική και τραγούδια κατά της βίας και του μπούλινγκ”.

“Έχει δώσει εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία και τις έχει περάσει με επιτυχία. Έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία”.

Η ανθρωποκτονία Λουκμάν

Νωρίτερα, “περιπέτεια με τον Πακιστανό” χαρακτήρισε την δολοφονία του Λουκμάν από τον Χρήστο Στεργιόπουλο, ο συνήγορός του. “Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα” είπε ο συνηγόρους του Στεργιόπουλου. “Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό”.

“Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος” είπε.

Η υπεράσπιση  της αστυνομικού

Στη δίκη κατέθεσε και μάρτυρας υπεράσπισης της αστυνομικού που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι είναι διερμηνέας πακιστανικής γλώσσας και υπό την ιδιότητά του αυτή είχε γνωρίσει στα δικαστήρια την καταδικασθείσα αστυνομικό. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– Πρόεδρος: Στα δικαστήρια εκείνη τι δουλειά έχει;

– Μάρτυρας: Δουλεύει στην Ασφάλεια του Πειραιά. Τη γνώρισα σε υπόθεση με κατηγορούμενους Πακιστανούς. Εγώ δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα γι’ αυτά τα θέματα.

– Πρόεδρος: Ποια θέματα;

– Μάρτυρας: Αυτά που την κατηγορούν.

– Πρόεδρος; Η επαφή σας και των συμπατριωτών σας με την κυρία, σας κάνει την εντύπωση ότι μπορεί να τελέσει αδίκημα;

– Μάρτυρας: Όχι.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου