«Στον επόμενο 1-1,5 μήνα θα δούμε αιτήσεις για έγκριση εμβολίων και πιθανόν να πάρουν έγκριση για επείγουσα χρήση», λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστήριξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, διευθυντής του Ισντιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.
Αξιολογεί ως «περίεργο» το στοιχείο της αύξησης των θανάτων στη χώρα μας, ισχυριζόμενος ότι αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι πολύ περισσότερα. Επίσης, σχολιάζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση, είπε ότι ο ίδιος θα έκλεινε πιο αργά κι όχι πιο νωρίς μπαρ και εστιατόρια.
Αναφορικά με το ρωσικό εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι «Συνήθως τα εμβόλια όχι μόνο δεν καταθέτουν στοιχεία στο τέλος των δοκιμών αλλά παρακολουθείται και η διαδικασία αυτή. Το ρωσικό δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμη κι αν δώσουν στοιχεία στο τέλος, υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο έγκυρα θα είναι αυτά».
«Τα μέτρα φέρνουν τεράστια οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα προκαλέσουν και θέματα υγείας», επισήμανε και σχολιάζονται το lockdown που επιβλήθηκε στην Κοζάνη, έκανε λόγο για «ήττα»: «Οι χώρες – και η Ελλάδα – δεν κατάφεραν την περίοδο που τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα να κρατηθεί σε εγρήγορση ο πληθυσμός, ώστε να μάθουμε να λειτουργούμε σωστά. Το καλοκαίρι ήταν μια ευκαιρία, αλλά μπήκαν σε μια λογική βραχυπρόθεσμης σκέψης, ‘’να χαλαρώσουμε, να τρέξει η οικονομία, για΄τι αργότερα θα κλείσουμε’’. Είναι σαν το πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου να ξεκινάει τον Οκτώβριο και εσύ που παίζεις σε αυτό να πεις ‘’δεν θα προπονηθώ το καλοκαίρι’’. Οι κυβερνήσεις δεν προσπάθησαν να συγκρατήσουν τον πληθυσμό, μπήκαν στο παιχνίδι, ‘’δεν υπάρχουν κρούσματα, ξοδέψτε χρήματα, κάντε εκδηλώσεις τώρα που μπορείτε’’».
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες δεν θέλουν περιοριστικά μέτρα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θέλουν μέτρα. Θέλουν μία καθημερινότητα. Δεν μπήκαμε σε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς, που δεν θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι και δεν θα οδηγεί σε ακραία μέτρα όπως ο περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών. Αν δοθούν κάποια περιοριστικά μέτρα, αλλά ξέρουμε ότι αυτά θα είναι για τους επόμενους 5-6 μήνες, μέχρι να πάρουμε ‘ανάσες’ από φάρμακα, εμβόλιο, καλό καιρό, τρία θετικά στοιχεία».
Το «περίεργο» με την αύξηση των θανάτων
Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν είναι και τόσο καλή», εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων: «Αυτό δεν εξηγείται με το ότι δεν έχουμε καλό σύστημα υγείας. Νομίζω έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε πιο πολλά κρούσματα στην κοινότητα, όπως όλοι, αλλά εμείς έχουμε χαμηλότερη ευαισθησία να τα ανιχνεύουμε λόγω της στρατηγικής που ακολουθείται. Στην Ελβετία που έχουμε πάνω από 500, δεν έχουμε τόσους νεκρούς. Χθες είχε δύο. Πρέπει να λυθεί αυτό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν μπορεί να έχουμε τόσους νεκρούς την ημέρα, είναι πολλοί».
«Μάσκα παντού και να κλείνουν πιο αργά μπαρ και εστιατόρια»
Επανέλαβε κάτι που υποστηρίζει εδώ και καιρό, ότι «θα μπορούσε η απλή σύσταση για μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός να γίνει ‘μάσκα παντού’», ενώ αναφερόμενος στο μέτρα που έχουν ληφθεί στον χώρο της εστίασης, είπε πως ο ίδιος θα το πήγαινε… ανάποδα: «Να κλείνουν πιο αργά και όχι πιο νωρίς τα εστιατόρια και τα μπαρ. Να είναι μόνο καθήμενοι, όπως ισχύει, ώστε να ελέγξουμε την κοινότητα».
Πηγή: newpost.gr