Ρεπορτάζ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου

Κινητοποίηση στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιήθηκε χθες στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ με τα Σωματεία του, ενώ ήταν παρόντες και εκπρόσωποι από άλλα σωματεία.
Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Χάρης Μπαρός, τόνισε τα εξής:
«Συμμετέχουμε κι εμείς στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ που βάζει τα κεντρικά ζητήματα της θωράκισης της δημόσιας υγείας, συνολικότερα.
Η κινητοποίηση γίνεται στο Νοσοκομείο, μιας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την υγεία στην περιοχή.
Η κυβέρνηση συνεχώς μας εμπαίζει. Δεν προχωράει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό. Π.χ. δεν έχουμε γάντια ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Επιπλέον, θέλουμε να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και να γίνονται τακτικά τεστ κορωνοϊού για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο. Γι αυτό δεν έχουμε άλλο δρόμο, από το να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα αιτήματά μας.
Οι βασικές ελλείψεις παρατηρούνται ακόμη σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό».
Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Μουτσάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Η κινητοποίηση αφορά στην 24ωρη παν-δημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ με μια σειρά από ζητήματα που ταλανίζουν το δημόσιο και με αιχμή του δόρατος, την δημόσια υγεία και παιδεία. Ζητάμε την θωράκιση της δημόσιας υγείας και βέβαια, προσλήψεις και γενναία χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στην περιοχή μας και ειδικά στο Νοσοκομείο Ρόδου, υπάρχουν τεράστια κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό ενώ θα πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ για τον κορωνοϊό. Ζητάμε την δημιουργία περισσοτέρων ΜΕΘ για την επαρκή αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στον χώρο της Παιδείας, τα προβλήματα παραμένουν με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διότι υπάρχουν χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά ενώ απαιτούνται, λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα στα σχολεία για την ασφάλειά τους. Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η καθαριότητα και η πρόσληψη καθαριστριών, αφού με την υπάρχουσα κατάσταση που κυριαρχεί, δεν είναι αρκετές οι ώρες απασχόλησης για να γίνονται επαρκώς οι καθαρισμοί και οι απολυμάνσεις στα σχολεία».

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι τα εξής:
– Θωράκιση της δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν.
Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια
– Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
– Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.
– Επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα.
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
– Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, με προτεραιότητα στην Υγεία (παιδεία, αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά Ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κτλ).
– Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
– Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων στο Δημόσιο.
– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
– Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου