Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι συνέπειες της κακοκαιρίας «μπάλλος» με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και τα όποια προβλήματα οφείλονται στη σφοδρότητα του φαινομένου ενώ τα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία και απουσία από τις δοκιμασίες των πολιτών που προκαλούν οι πλημμύρες.
Αντανακλαστικά
Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου λέγοντας ότι «δείξαμε έγκαιρα και γρήγορα αντανακλαστικά. Είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα μεγάλης σφοδρότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες εχθές έπεσαν στο Λεκανοπέδιο 30 εκατομμύρια τόνοι νερού. Από μόνος του είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός. Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην πρόληψη».
Επιπλέον ανέφερε ότι το 112 λειτούργησε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε σε όλη την Επικράτεια πάνω από 1.500-1.600 κλήσεις και η Πολιτική Προστασία, ο κ. Στυλιανίδης με τον κ. Τουρνά, συντόνιζαν το σύνολο των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να γίνονται παρεμβάσεις, απεγκλωβισμοί, αντλήσεις υδάτων.
Σφοδρή είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης αλλά και της περιφέρειας Αττικής κάνοντας λόγο για επιτελικό μπάχαλο.
Μπάχαλο και ταλαιπωρία
«Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, ο κ. Πέτσας κατηγορεί τον επίσης εξαφανισμένο περιφερειάρχη κ. Πατούλη, ο κ. Στυλιανίδης προτείνει να κλείσει η μισή χώρα για μία προαναγγελθείσα εδώ και δέκα μέρες κακοκαιρία και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., κ. Ρωμανός, ειρωνεύεται μαθητές που είδαν το κοντέινερ που έκαναν μάθημα να πλημμυρίζει, όπως άλλωστε και δεκάδες πανεπιστήμια. Το επιτελικό χάος και το ρεζίλι του lockdown διά πάσα νόσο εναλλάσσονται με εσωτερικές φαγωμάρες και εριστικές ειρωνείες στους πολίτες. Σε ακόμα μία δοκιμασία το επιτελικό κράτος αποδεικνύεται όχι μόνο μπάχαλο αλλά και ταλαιπωρία για την κοινωνία».
«Σε μια σειρά από κρίσεις η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες -από τις βροχές, μέχρι τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, μέχρι την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε» τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Τα προβλήματα που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η κακοκαιρία ανέδειξαν την έλλειψη σχεδιασμού και τις σοβαρές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και βελτίωσης των υποδομών, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογραμμίζουν ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης.
Η χώρα παραλύει και η κυβέρνηση παρατηρεί
Ευθύνες στην κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση και εγκατάλλειψη των πολιτών στην τύχη τους καταλογίζει ο Γιώργος Καμίνης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.
Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Καμίνη έχει ως εξής:
«Η κακοκαιρία «Μπάλλος», που πλήττει από χθες ολόκληρη τη χώρα, ανέδειξε πλήρως τις διαχρονικές αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας. Επιβεβαίωσε επίσης τις σοβαρές διαχειριστικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε είδους φυσική καταστροφή.
»Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους συμπολίτες μας σε εκείνες τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο σήμερα από το φαινόμενο, και ειδικά στους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι. Μέχρι χτες, είχαν αφεθεί σχεδόν ανυπεράσπιστοι να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία, όπως συνέβη στην Αττική, την Εύβοια, τα νησιά του Ιονίου και στη Χαλκιδική. Ακόμη και την ύστατη στιγμή, η Πολιτεία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, οφείλει να εξαντλήσει κάθε μέσο και να λάβει κάθε μέτρο πρόληψης ώστε το πέρασμα της κακοκαιρίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο.
»Την επόμενη ημέρα όμως, δεν υπάρχει περιθώριο για νέο εφησυχασμό. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να είναι μαζί μας. Είναι σαφές πως η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου ευρήματα, όπως έπραξε η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
»Δεν μπορεί σε κάθε φυσική καταστροφή να παραλύει η χώρα και η κυβέρνηση να επικαλείται τα θεία ή να μας υπενθυμίζει ως απλός παρατηρητής πόσο πρωτοφανής είναι η κάθε καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια ευρεία, εξαντλητική δημόσια συζήτηση, με επίκεντρο τη Βουλή και τη συμμετοχή επιστημόνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον και να θωρακίσουμε τη χώρα».
Ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων
Για «παντελή έλλειψη έως ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξηγώντας ότι τα αντιπλημμυρικά «θεωρούνται μη επιλέξιμα έργα και από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο τη σημερινή, όλες τις προηγούμενες, από την ίδια την ΕΕ, που δίνει και κατευθύνσεις διότι αυτά τα έργα δεν έχουν την υψηλή κερδοφορία για τις εταιρείες, για τους επενδυτές που ασχολούνται με αυτά».
«Η πυροπροστασία, η δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά έργα, είναι φανερό σε όλους ότι αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα» τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Για μεγάλες καταστροφές από ένα καθόλα αναμενόμενο φαινόμενο κάνει λόγο το τμήμα περιβάλλοντος του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ως αιτία των καταστροφών την “ένταση” των καιρικών φαινομένων και την “κλιματική αλλαγή”, στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας».