Επικρατεί έντονος προβληματισμός-Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο
Σύσκεψη για τα ανεπιτήρητα ζώα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου πρωτογενούς ανάπτυξης Κώστα Θωμά, παρουσία του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη και του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη. Παραβρέθηκαν επίσης η διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και υπηρεσιακοί παράγοντες. Είχε προσκληθεί και εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ο οποίος όμως δεν προσήλθε. Στόχος της σύσκεψης ήταν να εκθέσουν όλες οι πλευρές το πρόβλημα που δημιουργείται με την ανεξέλεγκτη, ανεπιτήρητη βόσκηση και να προταθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Όπως δήλωσε ο κ. Θωμάς, το πρόβλημα συνεχώς επιδεινώνεται και οι κάτοικοι των χωριών είναι ανάστατοι. Στον Αρχάγγελο συγκεκριμένα τα πράγματα έχουν ξεφύγει εκτός ορίων. «Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ο πρωτογενής τομέας του δήμου μας έχει συλλέξει από το Μάρτιο μέχρι σήμερα 500 ζώα. Διαπιστώνουμε όμως ότι το πρόβλημα αντί να περιορίζεται αυξάνεται διαρκώς. Στον Αρχάγγελο δεν είχαμε δει ποτέ ξανά να υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Τα κατσίκια μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε τη σημερινή συνάντηση, να ακούσουμε προτάσεις και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό», είπε ο κ. Θωμάς.
Ο κοινοτάρχης Αρχαγγέλου κ. Ίκουτας, οι ανεπιτήρητες κατσίκες προκαλούν έντονο πρόβλημα στο νησί. «Κυνηγάμε καθημερινά τις κατσίκες, ακόμη και μέσα από τον οικισμό, οι οποίες στο πέρασμά τους δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Καθημερινά δέχομαι πάνω από 20 παράπονα για τις κατσίκιες. Πρέπει να αντιληφθούν οι κτηνοτρόφοι ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Πρέπει να απομακρύνουν τα ζώα τους από τον οικισμό. Δεν επιτρέπεται να μην κάνουν περιφράξεις και τις προβλεπόμενες σταυλικές εγκαταστάσεις. Το μόνο που μπορεί να τους ευαισθητοποιήσει είναι η στέρηση της επιδότησης», είπε ο κ. Ίκουτας.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε ότι το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε κάθε νησί του Νοτίου Αιγαίου. Συνεχάρη τον αντιδήμαρχο για τις προσπάθειές του να περιορίσει την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Η ΠΝΑι, όπως είπε συνδράμει το δήμο Ρόδου όπως μπορεί, παρόλο που δεν διαθέτει καμία σχετική αρμοδιότητα.
«Συνεχίστε τις προσπάθειες όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες. Πρέπει να ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας. Η πρόταση που καταθέτει η περιφερειακή μας αρχή είναι η σύνδεση της επιδότησης των κτηνοτρόφων με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τις επιδοτήσεις, προκειμένου να τις αποδίδει, θα πρέπει να διαθέτει της δημοτικής αρχής ή της όποιας τοπικής αρχής που θα κρίνει ο νομοθέτης, ότι δεν υπάρχει ανεπιτήρητη βοσκή», είπε ο κ. Ζαννετίδης. Πρόσθεσε ότι περισσότερα από 46.000 ενώτια φαίνεται να υπάρχουν στη Ρόδο που αντιστοιχούν σε ισάριθμα ζώα (σ.σ. που είναι άγνωστο αν πράγματι υπάρχουν) για τα οποία λαμβάνουν επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι.
Ναι αλλά κάντε κάτι,πρώτα από όλα κύριε Δήμαρχε πρέπει να δείτε ποιος καλύπτει τους δήθεν [ιδιοκτήτες ζωων στην Λινδο] κάποιοι περνούν επιδοτήσεις η μέχρι πριν λίγα χρόνια έπαιρναν. Αυτοί είναι η ιδιοκτήτες ,αυτοί που η περιφέρεια γνωρίζει και που είναι η μάντρες που τα κλείνουν. Τι την έχουμε την κτηνιατρική;;;; τα ζωα δεν έπεσαν απ τον ουρανό κάποιοι τα δίνουν νερό και (φαγητό) για να επιβιώσουν στους 40 βαθμούς το καλοκαίρι στην Λίνδο. Μην ξεχνάμε της ψυχές δύο παιδιών που τον περασμένο Απρίλιο ήρθαν να δουλέψουν στην Ρόδο και σκοτώθηκαν από ανεπιτηριτω γαϊδούρι 4 τα χαράματα στην Κάλαθο.