Ρεπορτάζ

Αίτηση αναίρεσης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου του 2014 από Αλβανή που καταδικάστηκε για κακουργηματική φοροδιαφυγή

Για την 3η Δεκεμβρίου 2024 προσδιορίστηκε από το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η εξέταση της αιτήσεως αναιρέσεως απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία είχε κριθεί ανυποστήρικτη και καταδικάστηκε τελεσιδίκως σε ποινή κάθειρξης 7 ετών μια υπήκοος Αλβανίας, εμπλεκόμενη σε υπόθεση κακουργηματικής φοροδιαφυγής που είχε προκαλέσει αίσθηση στην Ρόδο.
Με πρόσφατη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου ανεστάλη η ποινή κάθειρξης 7 ετών που της είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων την 7η Απριλίου 2011.
Η κατηγορούμενη, μετείχε συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις από τις οποίες διακινήθηκαν επί τετραετία πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 2,203 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία με τη μορφή της ατομικής επιχείρησης και με ιδιοκτήτρια – διαχειρίστρια την Αλβανή υπήκοο, έκανε έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Η εταιρεία δήλωσε ως βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων την παροχή κατασκευαστικών υπηρεσιών. Συγχρόνως όμως έκανε επεκτάσεις σε διάφορες Δ.Ο.Υ. της επικράτειας με δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με την αρχική έναρξη, όπως ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, ξύλινες κορνίζες κτλ. Κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους της Υπ.ΕΕ. δεν βρέθηκε καμία έδρα επιχείρησης, ενώ η εμπλεκόμενη Αλβανή υπήκοος διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Μυκόνου, τα οποία έκαναν χρήση των συγκεκριμένων τιμολογίων, συνολικής αξίας 973.000 ευρώ.
Το επιβληθέν πρόστιμο στους συγκεκριμένους παραλήπτες ανήλθε στο ποσό του 1.720.000 ευρώ.
Συνολικά η αξία των τιμολογίων που διακινήθηκαν ανέρχεται στο ποσόν των 2,203 εκατ. ευρώ και το επιβληθέν πρόστιμο στα 4,4 εκατ. ευρώ. Οπως εκτιμάται από στελέχη της Υπ.Ε.Ε., η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μέλος κυκλώματος με πελατολόγιο ξενοδοχειακές μονάδες, που κάνουν χρήση παράνομων τιμολογίων για αιτιολόγηση αναπτυξιακών επιδοτήσεων και επιστροφή επενδυτικού Φ.Π.Α.
Η κατηγορούμενη κατέθεσε στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης ότι ήρθε ως οικονομικός μετανάστης με τα δύο αδέλφια της στην Ελλάδα και δραστηριοποιήθηκαν στις οικοδομικές εργασίες.
Προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί και να μπορέσουν να εργασθούν, δεν τήρησαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ασφάλισης, όπως εξάλλου και οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες επικολλούν ως ένσημα μόνο τα προβλεπόμενα ελάχιστα από τον νόμο.
Η αλλοδαπή ισχυρίστηκε παραπέρα ότι όλες οι εργασίες για τις οποίες εκδόθηκαν φορολογικά παραστατικά έχουν πραγματοποιηθεί.
Αναφορικά με τα φορολογικά της στοιχεία ισχυρίστηκε πως όλα πετάχτηκαν από συγγενικά πρόσωπα του πρώην συζύγου της μετά το χωρισμό τους, όπως επίσης και όλα τα ρούχα και τα υπάρχοντά της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου