Ειδήσεις

Σκυλακάκης στην Ε.Ε.: «Οι καταναλωτές πλήρωσαν το καλοκαίρι για μία ώρα ρεύμα ένα μηνιάτικο»

Την κοινή πρόταση Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας για την καθιέρωση ενός μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών σε περιόδους έκτακτης μεταβλητότητας των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στην ατζέντα των 27 υπουργών ήταν η προαναφερόμενη κοινή πρόταση των τριών χωρών, η οποία είναι το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των αντίστοιχων κυβερνήσεων μετά την έκρηξη των τιμών του καλοκαιριού στην νοτιοανατολική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στους «27» η ελληνική πρόταση για τις τιμές – Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα στην ΕΕ

Ο Σκυλακάκης για το πρόβλημα των τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών τόνισε ότι «για 25 ημέρες είχαμε μία ετήσια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη άνοδος του κόστους ενέργειας».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό «είχαμε μία ανωμαλία στο σύστημα μεταφοράς όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για μία μεγαβατώρα κόστισαν 40 φορές παραπάνω από τον κατώτατο μισθό της περιοχής (νοτιοανατολική Ευρώπη). Αν αυτό συνέβαινε στις χώρες σας πώς θα το αντιμετωπίζατε;» επισήμανε ο Σκυλακάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς κυρίως χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι και φέρονται να μην συμφωνούν με την πρόταση Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε το πρόβλημα λέγοντας ότι ουσιαστικά «οι χώρες της Βαλκανικής αποσυνδέθηκαν από την αγορά με αποτέλεσμα την τεράστια διαφορά στις τιμές».

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε 6 με 10 χρόνια….
Ο κ. Σκυλακάκης στην τοποθέτηση του υποστήριξε ότι «για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες και ικανές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα μεταφέρουν τις απαιτούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις περιφέρειες και τα κράτη της Ε.Ε. θα χρειαστούν έξι με 10 χρόνια. Αλλά αν επαναληφθεί το φαινόμενο τον άλλον μήνα ή σε έξι μήνες τι θα γίνει;»

Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών
Στο τέλος της τοποθέτησης του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την ανάγκη να θεσπιστεί «ένας μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο καταναλωτής ένα μηνιάτικο για μία ώρα ηλεκτρικής ενέργειας…», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας την αναθεώρηση των σχετικών κανόνων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε τέτοιες περιπτώσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης μετά το τέλος του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. η Κομισιόν συμφώνησε να μείνει ανοιχτή η συζήτηση για αυτό το φαινόμενο ώστε αν επαναληφθεί το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.

Όπως αναφέρουν πηγές, ήταν αναμενόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδίωκε να συμβιβάσει τις θέσεις των τριών κρατών μελών με τα υπόλοιπα και ιδίως τις κυβερνήσεις των κεντρικών και βορείων χωρών της Ε.Ε. που δείχνουν απρόθυμες στη θέσπιση ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι 27 συμφώνησαν επίσης στην υλοποίηση επενδύσεων για περισσότερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις αναγνωρίζοντας το πρόβλημα όπως επίσης να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός των συντηρήσεων προκειμένου π.χ. τους θερινούς μήνες να είναι διαθέσιμη η μεταφορική ικανότητα των υφιστάμενων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη, ότι έγινε αντιληπτό πώς οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες όσο μεγαλώνει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση και οι διασυνδέσεις θα παραμένουν αυτές που είναι.

Γεγονός, όπως ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές, που σημαίνει ότι η Κομισιόν θα κρατά ανοιχτή τη συζήτηση και το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων να παραμένει ανοιχτό…

Πηγή: ot.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου