Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Με τη ρεαλιστική μας πρόταση, κάνουμε τον φόβο ελπίδα για την χώρα μας και τον λαό της, αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης που βλέπουν να τους χτυπάει την πόρτα η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Ελπίδα για κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη!»
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης με αφορμή την κριτική που ασκείται στο κόμμα για τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συμπληρώνει πως η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει την κοινωνία με υποσχέσεις και εξαγγελίες για μελλοντικές – επικοινωνιακές – επιτυχίες.
«Αυτό που γίνεται όμως στην πραγματικότητα, είναι η άσκηση μίας πολιτικής που είναι απλά ένα πρόγραμμα εφαρμογής των χειρότερων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού, εκφραζόμενο μέσα από την αδιαλλαξία των λεγόμενων μονοδρόμων», τονίζει ο κ. Δημήτρης Γάκης.
Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Γάκης δηλώνει:
«Την ετοιμότητά μας, αλλά και την ευθύνη μας για τη διακυβέρνηση της χώρας, υπογράμμισε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Είναι πρόταση ευθύνης και χρέους για το μέλλον της χώρας. Είναι πρόταση ευθυγραμμισμένη με την λαϊκή απαίτηση, να κυβερνηθεί αυτή χώρα με αναπτυξιακό όραμα το γρηγορότερο».
Ο κ. Γάκης αναφέρεται και σε άλλα ζητήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου, ενώ καταθέτει τις απόψεις του και για το θέμα της κατασκευής κέντρου κατανομής της ΔΕΗ στην πόλη.
Η συνέντευξη του κ. Γάκη, αναλυτικά:
• Τι αποκομίσατε από τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για την κατασκευή του κέντρου διανομής της ΔΕΗ στην πόλη; Δόθηκε παράταση στο θέμα ή έκλεισε οριστικά υπέρ των κατοίκων;
Θέλω να σας πω ότι επιθύμησα τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Είναι ένα όργανο ζωντανό και το κυριότερο ασχολείται και αποφασίζει για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει και να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις του.
Πριν λίγες ημέρες η συμμετοχή έφερε αποτέλεσμα. Κατάφεραν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου να αλλάξουν την άποψη της πλειοψηφίας του Δ.Σ.
Με την αγωνιστικότητα, αλλά και την μαζικότητά τους έπεισαν τον δήμαρχο, προς τιμήν του, να αποδεχθεί την πρότασή τους και να αποτελέσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η αναζήτηση άλλης θέσης για την εγκατάσταση του σταθμού διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έκτος κατοικοιμένων περιοχών με ειδική αναφορά εκτός του Αγίου Νικολάου.
Νομίζω λοιπόν ότι το θέμα για την Αυτοδιοίκηση έκλεισε. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση και όχι επανάπαυση στις δάφνες της θετικής απόφασης.
• Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Ρόδου;
Η μνημονιακή κυβέρνηση έβγαλε ολόκληρη τη χώρα το σφυρί. Ξεπουλάει «μπιτ παρά» τα ασημικά της πατρίδας μας. Προκρίνει σαν προτεραιότητα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η δική μας πρόταση για περιφερειακή ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα προϋποθέτει ποιοτική αναβάθμιση των αεροδρομίων, αξιόπιστα αεροπορικά δρομολόγια, ένα δημόσιο δίκτυο συνδυασμένων συγκοινωνιών για την μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Ένα σχέδιο, που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για ασφαλείς και φθηνές μεταφορές. Και φυσικά, τον εκσυγχρονισμό και όχι το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν πρωτεύοντα οικονομικό ρόλο με τη συμβολή τους στη γενικότερη ανάπτυξη και ειδικότερα στον τουρισμό. Η παραχώρηση των αεροδρομίων, όπως προωθείται σήμερα από τη συγκυβέρνηση, επιδοτούμενη ουσιαστικά από τους επιβάτες, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, συνιστά ιδεολογική νεοφιλελεύθερη περιχαράκωση και όχι αναπτυξιακή ανάγκη. Η δική μας προτεραιότητα, είναι να γίνουν έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του διεθνούς αερολιμένα Ρόδου και η λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
• Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την επίσκεψή σας στην Επιθεώρηση Εργασίας; Υπάρχει πληθώρα προβλημάτων, αλλά μπορεί η υπηρεσία να ανταποκριθεί;
Ειδικό κεφάλαιο των παρεμβάσεών μας, τόσο με την επίσκεψή μας στην Επιθεώρηση Εργασίας, όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι η αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η καταβολή του εποχικού επιδόματος και η καταβολή των δεδουλευμένων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Δεν μπορεί σήμερα, μετά από μια επιτυχημένη σεζόν να οφείλονται, σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, μισθοί τριών και τεσσάρων μηνών.
Έχουμε θέσει επιτακτικά το πρόβλημα στους ελέγχους που δημιουργείται από την υποστελέχωση και την κατάργηση της Διεύθυνσης ΣΕΠΕ Δωδεκανήσου και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αττική. Το πρόβλημα είναι έντονο ειδικότερα στην περιφέρειά μας, που διαθέτει περισσότερες από 22.000 επιχειρήσεις και πάνω από 400 ξενοδοχειακές μονάδες. Στηρίζουμε τους θεσμούς προστασίας των εργαζομένων και καταθέσαμε το δικό μας. Μόνο έτσι μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο της.
Εμείς καταθέσαμε σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση της εργασίας στη ΔΕΘ. Με ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δις ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας, που θα υλοποιήσουμε όταν θα αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης του κράτους. Τέλος, για τη σημερινή κατάσταση, εκτός από την ανάγκη στελέχωσης για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων της υπηρεσίας, έχουμε αναφερθεί και στο ζήτημα της δημιουργίας τμήματος τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
• Δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα του τομέα Υγείας. Γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό;
Έχουμε αναδείξει στη Βουλή, διεξοδικά κάθε πρόβλημα που αφορά στον τομέα της Υγείας στη Δωδεκάνησο και έχουμε καταθέσει τις δικές μας τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Με τα ημίμετρα και τις επικοινωνιακές εξαγγελίες της κυβέρνησης, χωρίς την εξασφάλιση των πόρων, πολιτική Υγείας στη νησιωτική χώρα δεν γίνεται. Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία, στο σύστημα του ΕΚΑΒ, τα προβλήματα στη λειτουργία του ΠΕΔΥ, όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, που δίνει χώρο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας και περίθαλψης σε βάρος της κοινωνίας και της δημόσιας υποδομής Υγείας. Στην πρόσφατη τοποθέτησή μου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρουσίασα συγκεκριμένα παραδείγματα υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας στη Δωδεκάνησο και πρότεινα λύσεις – πακέτο άμεσων μέτρων – που θα βελτιώσουν την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων των νησιών του Αιγαίου. Η βάση των προτάσεων βρίσκεται στην ουσιαστική εφαρμογή της «νησιωτικότητας». Σε αυτό το πλαίσιο είναι κομβικός ο ρόλος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στη Δωδεκάνησο. Στα νησιά, αυτό που χρειάζεται με τις αυξημένες ανάγκες στη θερινή περίοδο δεν είναι ιδιωτική πρωτοβουλία με υποδομές δημοσίου, αλλά επιπλέον χρηματοδότηση και σύγχρονο εξοπλισμό.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα καταφέρει να κάνει κάτι διαφορετικό και θα βαδίζει στα χνάρια της κυβέρνησης; Είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα κατηγορείται για ακατάσχετη παροχολογία;
Η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει την κοινωνία με υποσχέσεις και εξαγγελίες για μελλοντικές – επικοινωνιακές – επιτυχίες. Αυτό που γίνεται όμως στην πραγματικότητα, είναι η άσκηση μίας πολιτικής που είναι απλά ένα πρόγραμμα εφαρμογής των χειρότερων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού εκφραζόμενο μέσα από την αδιαλλαξία των λεγόμενων μονοδρόμων. Μια άδικη και μη-ορθολογιστική απάντηση στην κρίση. Υλοποιεί ένα πρόγραμμα που όπου εφαρμόστηκε βύθισε τους λαούς στην ανεργία και στην κοινωνική κατάρρευση. Εμείς αντίθετα, στηριζόμενοι στον λαϊκό παράγοντα, υποσχεθήκαμε και δεσμευόμαστε ότι θα ακυρώσουμε την πολιτική της λιτότητας. Και θα ακυρώσουμε αυτή την πολιτική όχι μόνο γιατί είναι οικονομικά καταστροφική για τον τόπο αλλά γιατί δεν συνάδει καν με την δημοκρατία. Με τη ρεαλιστική μας πρόταση, κάνουμε τον φόβο ελπίδα για την χώρα μας και τον λαό της αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης που βλέπουν να τους χτυπάει την πόρτα η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Ελπίδα για κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη!
Σε εκείνους λοιπόν που ακόμα δεν μας εμπιστεύονται τους λέμε: δεν έχετε παρά να μας δοκιμάσετε.
• Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει μέρος σε εκλογές, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε το αίτημά του;
Την ετοιμότητά μας, αλλά και την ευθύνη μας για τη διακυβέρνηση της χώρας, υπογράμμισε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Είναι πρόταση ευθύνης και χρέους για το μέλλον της χώρας. Είναι πρόταση ευθυγραμμισμένη με την λαϊκή απαίτηση, να κυβερνηθεί αυτή χώρα με αναπτυξιακό όραμα το γρηγορότερο.
• Ποια πραγματικά είναι η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης προσκρούουν στις αρνήσεις των δανειστών;
Όπως φαίνεται, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, η οικονομία φτάνει – ούτως ή άλλως θα έφτανε – σε ένα σημείο καμπής. Όμως η πολιτική των μνημονίων κρίνεται όχι από το αν κάποια στιγμή σταθεροποιηθεί απλά η οικονομία και βγούμε από την ύφεση, αλλά από το αν κατάφερε να μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης και να δημιουργήσει τις συνθήκες για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση αυτά, η αποτυχία είναι πλήρης. Το είδαμε και με τα στοιχεία του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2015, έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008, και φαίνεται από το γεγονός, ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας «τελειωμένης» πολιτικής, έχοντας αφήσει ανοικτά ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικά, εργασιακά, κ.ά.) που η τρόικα επιμένει να ολοκληρωθούν. Η λύση σε αυτή τη μουντάδα της βαλτωμένης οικονομίας βρίσκεται στη δική μας αναπτυξιακή πρόταση. Το πρόγραμμά μας, το Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, έχει συγκριμένες προτάσεις ως προς την κατεύθυνση και τους τρόπους αντιμετώπισης της εκκρεμότητας του χρέους, για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Προβλέπει τις άμεσες ενέργειες για την επανεκκίνηση της οικονοµίας, το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας. Με δέσμη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας (αποκατάσταση κατώτατου μισθού, βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις) και με ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης. Και το βασικότερο, προδιαγράφει σε ρεαλιστικές γραμμές αυτή τη διαδικασία επανεκκίνησης