Συνέντευξη στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων και τη φετινή τουριστική περίοδο, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, με ανεργία και φτώχεια και ανακατανομή εισοδήματος όλο και πιο άδικη και ταξική εις βάρος τους».
Στα προβλήματα που και φέτος αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία παρά το ρεκόρ αφίξεων και την αύξηση των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος.
«Η πραγματική απασχόληση με βάση και τα μετρήσιμα στοιχεία δεν δείχνει να επωφελήθηκε. Στη Ρόδο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σωματείου μας η εικόνα που εμφάνισε τη φετινή σαιζόν η αγορά εργασίας, ήταν οριακά ικανοποιητική και βελτιωμένη με κυριότερο πρόβλημα την καθυστέρηση στην πληρωμή των αποδοχών, που δυναμιτίζει την καθημερινή επιβίωση των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους», δηλώνει ο κ. Προύτζος.
Σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνουν για να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας, ο κ. Προύτζος δηλώνει:
«Θα συνεχίσουμε την άσκηση πιέσεων στο Υπουργείο Εργασίας και η προσπάθειά μας πλέον εστιάζεται, μετά τη διεύρυνση του εύρους επιδότησης σε όσους απασχολούνται μέχρι 230 ημέρες. Θέλουμε να υπάρξει και βελτίωση και των μηνών επιδότησης αναλόγως της απασχόλησης».
Η συνέντευξή του κ. Παναγιώτου Προύτζου, αναλυτικά:
• Πως έκλεισε η τουριστική σεζόν για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας; Ποια είναι τα μηνύματα για τη Ρόδο;
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων και τη φετινή τουριστική περίοδο , αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, με ανεργία και φτώχεια και ανακατανομή εισοδήματος όλο και πιο άδικη και ταξική εις βάρος τους. Η πραγματική απασχόληση με βάση και τα μετρήσιμα στοιχεία δεν δείχνει να επωφελήθηκε αφού οι εργοδότες υποκαθιστούν τις θέσεις απασχόλησης με θέσεις ευκαιρίας, όπως η ψευδομαθητεία, οι σκανδαλώδεις επιταγές εισόδου (vouchers) που τους παραχωρούνται δωρεάν εργατικά χέρια εις βάρος και των ασφαλιστικών ταμείων και αποκλιμακώνουν πλασματικά και προσωρινά τους δείκτες ανεργίας, αλλά πρόκειται για ευκαιριακή – προσωρινή απασχόληση που δε δίνει διέξοδο στους ανέργους κ.λ.π.
Στη Ρόδο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σωματείου μας η εικόνα που εμφάνισε τη φετινή σαιζόν η αγορά εργασίας, ήταν οριακά ικανοποιητική και βελτιωμένη με κυριότερο πρόβλημα την καθυστέρηση στην πληρωμή των αποδοχών που δυναμιτίζει την καθημερινή επιβίωση των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.
• Τηρήθηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ξενοδόχοι πράττουν ό,τι επιθυμούν;
Παρά τη διατήρηση της Κλαδικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία, μορφή χιονοστιβάδας πλέον λαμβάνει το φαινόμενο της διαρροής των εργοδοτών, άλλων νομότυπα με υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με εκβιαστικές διαδικασίες, σύσταση ψευδοενώσεων προσώπων και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη και άλλων τελείως παράνομα με ατομικές συμβάσεις την ίδια ώρα που παραμένουν μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων και με μοναδικό στόχο την εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή, αφού στη διαδικασία της επαναπρόσληψης συμφωνούνται διαφορετικές αμοιβές ανώτερες μεν από αυτές που ασφαλίζονται, αλλά κατά πολύ κατώτερες αν υπολογιστεί το σύνολο της υπερεργασίας βάσει της Σύμβασης με απασχόληση χωρίς ρεπό όλον το μήνα με νυχτερινά, Κυριακές και αργίες.
• Πως εξελίχθηκε το θέμα με τους αλλοδαπούς μαθητές στα ξενοδοχεία;
Έχει παγιωθεί η εισαγωγή αλλοδαπών από όλη την ανατολική Ευρώπη που δηλώνονται ότι δήθεν πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ενώ στην πραγματικότητα καταλαμβάνουν θέσεις απασχόλησης που θα μπορούσαν έστω εποχιακά να αποσυμφορήσουν το οξύ κοινωνικό πρόβλημα ανεργίας στη χώρα μας.
Η αντικοινωνική δράση των ιδίων κάθε χρόνο ξενοδόχων έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία αφού οι «ασκούμενοι» ασφαλίζονται με μόλις 1% ως ασφάλιστρο κινδύνου. Η κατάσταση λοιπόν είναι ίδια αν όχι χειρότερη με άλλες χρονιές και δε θα αλλάξει αν η Πολιτεία δεν αποφασίσει να βάλει φρένο στις σκανδαλώδεις πρακτικές των ξενοδόχων.
• Πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα με την καθυστέρηση των πληρωμών των εργαζομένων;
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από υπερέκθεση σε δανεισμό κ.α. όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, που καθυστερούν αποδοχές, η εξήγηση είναι ότι συνήθισαν να μετακυλύουν το επιχειρηματικό ρίσκο στις πλάτες των εργαζομένων, προτιμώντας να τους αφήνουν απλήρωτους για να προτάξουν άλλες τους υποχρεώσεις φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λ.π. που δυνητικά η αθέτηση τους επιφέρει ακόμη και κατάσχεση των επιχειρήσεων τους.
Στη Ρόδο το φαινόμενο εστιάζεται σε 21- 22 ξενοδοχεία και συνιστούμε στους εργαζόμενους, σε περιπτώσεις που οι εργοδότες αποθρασύνονται να μη διστάζουν να προχωρούν σε αίτηση έκδοσης διαταγών πληρωμής, μια σύντομη δικαστική διαδικασία αντί άλλων χρονοβόρων διαδικασιών, μεταφέροντας εξαιρετική πίεση πλέον στους ιδίους για να εξοφλήσουν άμεσα τα οφειλόμενα.
Τα έγγραφα που καλείται να προσκομίσει ο εργαζόμενος για να επιτύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής είναι η σχετική σύμβαση εργασίας, που έχει υπογράψει με τον εργοδότη του, η λογιστική κατάσταση – βεβαίωση μη καταβαλλόμενων αποδοχών και ένα αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού μισθοδοσίας.
• Ποιες κινήσεις θα κάνετε για το επίδομα ανεργίας για το καλοκαίρι του 2015;
Θα συνεχίσουμε την άσκηση πιέσεων στο υπουργείο Εργασίας και η προσπάθειά μας πλέον εστιάζεται μετά τη διεύρυνση του εύρους επιδότησης σε όσους απασχολούνται μέχρι 230 ημέρες, να υπάρξει και βελτίωση και των μηνών επιδότησης αναλόγως της απασχόλησης με σκοπό να δοθεί κίνητρο να ασφαλίζεται η συνολική εποχική απασχόληση και να μειωθεί έτσι η θηριώδης μαύρη εργασία στον κλάδο.
• Θα προχωρήσει η Ομοσπονδία σε καταγγελία της σύμβασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους;
Η στάση μας και η σχετική απόφαση θα ληφθεί εντός των συλλογικών μας οργάνων αφού ληφθεί υπόψη η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τις άλλες δύο κλαδικές μας συμβάσεις στον επισιτισμό και τα ζαχαρώδη, που τώρα οδηγήσαμε στη διαδικασία μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, καθώς και το σοβαρό ζήτημα της αποκατάστασης της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης των συμβάσεων, που χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις μια βεβιασμένη καταγγελία με τη συμπλήρωση έτους, η όποια επιτυχία υπογραφής μιας σύμβασης με βελτιωμένους όρους που δε θα εφαρμόζονταν όμως από τους εργοδότες ή που θα προκαλούσε κύμα φυγής από τις Ενώσεις Ξενοδόχων για να μη την εφαρμόσουν, θα αποδεικνύονταν ακόμη και επιβλαβής για τα συμφέροντα των εργαζομένων αφού με βάση τις μνημονιακές διατάξεις η εφαρμογή των συμβάσεων αφορά μόνο τα μέλη των Οργανώσεων.
• Ποια είναι τα ζητούμενα από την συμμετοχή στην απεργία της 27ης Νοεμβρίου;
Εκτός από το πολιτικό πλαίσιο της απεργίας για τον προϋπολογισμό, που ακόμη μία χρονιά μετακυλύει στις πλάτες μας το κόστος της χρεωκοπίας με την υπερφορολόγηση, την ανεργία και τη φτώχεια, απεργούμε για τις εργασιακές σχέσεις που επιδεινώνονται συνεχώς, για τα σχέδια για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου καθώς και τις άγριες διαθέσεις του Υπουργού Εργασίας για ενοποίηση του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα στο ΙΚΑ που θα οδηγήσει σε περαιτέρω λεηλασία των αποθεματικών και της περιουσίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και σε ενδεχόμενο νέο πετσόκομμα του απονεμόμενου εφάπαξ.
• Θεωρείτε πως θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια;
Είναι πιο… πολιτική η ερώτησή σας, αλλά δεν θα διστάσω να απαντήσω ότι δεν είμαστε δογματικά εναντίον των μεταρρυθμίσεων αρκεί να πρόκειται για τέτοιες, να αφορά ιδιωτικοποιήσεις με διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι χαριστικές ρυθμίσεις και ξεπούλημα, να επενδύονται πραγματικά ιδιωτικά κεφάλαια και να διασφαλίζεται η ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών, που σε πολλά περιφερειακά αεροδρόμια βασιλεύουν τριτοκοσμικές συνθήκες, που εξευτελίζουν τη χώρα στα μάτια των επισκεπτών, αλλά και να μην προκύπτει αύξηση του κόστους πτήσεων εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης.