Η επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ αλλά και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν στην ουσία διαμορφώσει το περίγραμμα των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για το ασφαλιστικό σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καθυστερήσει την υλοποίησή τους ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».
Η δέσμευση για τη λήψη μέτρων στο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτικές αποφάσεις δεν θα περιλαμβάνονται και θα ανακοινωθούν αργότερα.
Αντιθέτως, αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα -μετά τη συμφωνία- οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ χωρίς καθυστερήσεις θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων, ακόμη και εντάξεις επικουρικών και εφάπαξ στα αντίστοιχα ταμεία κύριας ασφάλισης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό περιλαμβάνουν:
– Ενοποιήσεις Ταμείων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
– Κατάργησης όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
– Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.
– Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης εισφορών. Ως το 2017 οι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες.
– Επανάκριση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το σύστημα.
Το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τον πλήρη επανασχεδιασμό του συστήματος τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών.
«Κεντρική φιλοσοφία» του νέου, υπό δημιουργία Ασφαλιστικού είναι η κάλυψη των υποχρεώσεών του χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει δυνατόν με την προσαρμογή – μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές.
Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των Ταμείων – η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης εντός των όποιων θα ενταχθούν τα επικουρικά και τα εφάπαξ –, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης.
To BHMA