Ειδήσεις

Γ. Μουζάλας: Οι 21 βάσεις των δουλεμπόρων στην Τουρκία

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητά βηματισμό στο Προσφυγικό, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα καταδεικνύουν πως στην Τουρκία η παράνομη διακίνηση γίνεται ανεμπόδιστα στο φως της ημέρας.
«Οι υπηρεσίες μας έχουν ταυτοποιήσει πλέον με τη συμβολή της Frontex με μεγάλη ακρίβεια τα σημεία εκείνα των τουρκικών ακτών από τα οποία αναχωρούν οι εκατοντάδες βάρκες με τους χιλιάδες πρόσφυγες ανάλογα σε ποιο νησί οδεύουν», αποκάλυψε χθες ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παρουσιάζοντας αναλυτικούς χάρτες με τις 21 «βάσεις απόβασης» των Τούρκων δουλεμπόρων προς Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Σύμη και Ρόδο.
Για όσους στοχεύουν να περάσουν στη Λέσβο, για παράδειγμα, τα σημεία συγκέντρωσης και αναχώρησης είναι σε Ντίκιλι, Κανταρλί, Αλιάγα, Ασσο και Αϊβατσίκ. Αντίστοιχα για τη Χίο τα καραβάνια συγκεντρώνονται σε Τσεσμέ, Αλακάτι και Ούρλα, ενώ για Σάμο οι βάρκες αναχωρούν από Σίγκατσικ, Σεφερχισάρ, και Κουσάντασι.

Τα ντοκουμέντα
Ο κ. Μουζάλας έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τις τουρκικές ακτές στις οποίες φαίνεται πως τα καταστήματα και οι πλανόδιοι πωλούν ανεμπόδιστα σωσίβια και άλλα απαραίτητα υλικά για το ταξίδι, οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους και τζαμιά πριν μεταβούν στις ακτές, οι δουλέμποροι μεταφέρουν τις πλαστικές βάρκες, η επιβίβαση και η αναχώρηση γίνονται ανεξέλεγκτα…
Ο αν. υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνονται από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, εκτιμώντας μάλιστα πως μετά την τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία ενισχύεται αυτή η θέση της Ελλάδας. «Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης του Προσφυγικού είναι η αντιμετώπισή του σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο», είπε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας πως εκεί οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν σε πιο ήρεμες συνθήκες και όχι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο ίδιος ζήτησε να μην υπάρξει, εξαιτίας ενός τρομοκράτη που φέρεται να κρύφτηκε στις προσφυγικές ροές, σύνδεση του Προσφυγικού με την τρομοκρατία. «Θα ήταν λάθος να συνδέσει κανείς το Προσφυγικό με την τρομοκρατία», είπε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας πως «το χτύπημα στο Παρίσι θα πετύχει αν η Ευρώπη τρομοκρατηθεί. Αν μεταφερθούν στοιχεία από αυτό το χτύπημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού πληθυσμού». Ο ίδιος εκτίμησε πως το τρομοκρατικό χτύπημα θα αξιοποιηθεί για απόπειρες καταπάτησης δικαιωμάτων και αναζοπύρωσης ακροδεξιών και ρατσιστικών θέσεων.
«Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό και η Ευρώπη πρέπει να εναντιωθεί με πράξεις. Μπορούν να αυξηθούν οι έλεγχοι για την ασφάλεια χωρίς να καταπατώνται δικαιώματα. Νίκη των τρομοκρατών θα ήταν η αφαίρεση δικαιωμάτων από Ευρωπαίους και πρόσφυγες».
Ο κ. Μουζάλας στάθηκε στο γεγονός πως ο φερόμενος ως τρομοκράτης πέρασε από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης χωρίς να καταγραφεί, ενώ είχε καταγραφεί μόνο σε Ελλάδα, Σερβία και Κροατία. Είναι διαφορετικό, είπε, να ασκηθεί ένας καλύτερος έλεγχος στα σύνορα από το να υψώνονται φράχτες.
«Εχει σημασία για την ασφάλεια των πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι η χώρα μας έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτεί η ΕΕ για την καταγραφή των ανθρώπων που έρχονται», υπογράμμισε ο αν. υπουργός, λέγοντας πως η ταυτοποίηση του φερόμενου ως τρομοκράτη στην Λέρο έγινε με βάση όλους τους κανόνες της ΕΕ και της Συνθήκης Σένγκεν.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου