Απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία τόσο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, στη διάρκεια συνεντεύξεών τους τη Δευτέρα. Ο Π.Καμμένος τόνισε, δε, ότι «είναι πολυτιμότερος ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά ως μέρος του πολέμου».
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ζήτημα που αφορά όλους. Τόνισε ότι «οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν κάτοικοι δυτικών χωρών, κάποιοι άλλοι είχαν περάσει από χώρες χωρίς να καταγραφούν και κάποιοι από αυτούς είχαν περάσει με το ρεύμα των προσφύγων».
Σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για επαγγελματίες τρομοκράτες», αλλά για κάποιον «που σήμερα μπορεί να είναι οδοντίατρος στο Παρίσι κι αύριο να ανατινάζεται στο Μπατακλάν» και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο» είπε ο υπουργός, εκτιμώντας ως λύση «την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω των υπηρεσιών όπως το ΝΑΤΟ» και «όχι τον ιερό πόλεμο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετάσχει σε χερσαίες επιχειρήσεις, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, τονίζοντας ότι «είναι πολυτιμότερος ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά ως μέρος του πολέμου».
Ερωτηθείς για τη φύλαξη των συνόρων είπε ότι σε αυτήν «δεν εμπλέκονται οι δυνάμεις άμυνας. Δεν μπορεί μια στρατιωτική υπηρεσία να αναλάβει αλλά, οι ένοπλες δυνάμεις μόνο συνδράμουν».
Επιτιθέμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική σημείωσε ότι όλη η παρούσα κατάσταση με το προσφυγικό δε θα ήταν ίδια αν εδώ και τέσσερα χρόνια «η Ευρώπη επέβαλε στην Τουρκία να τηρεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει για την επαναπροώθηση προσφύγων».
O ίδιος απέρριψε κοινές περιπολίες με την Τουρκία λέγοντας ότι «η Τουρκία το επιχειρεί, αλλά αυτό δεν γίνεται».
Απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει άλλο ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη Συρία, προκειμένου να εγκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.
Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Άμυνας προέβη σε ανάλογες δηλώσεις το πρωί, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας σε ενδεχόμενη επέμβαση.
Πάντως, ο κ. Βίτσας ερωτηθείς εάν μέσω της χώρας μπορεί να περνούν τζιχαντιστές σε χώρες της Ευρώπης, είπε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά υπογράμμισε ότι το Ισλαμικό Κράτος διαμορφώνει θύλακες στα δυτικά κράτη.
Το ΒΗΜΑ