Ειδήσεις

Στο «τιμόνι» δήμων και… σκουπιδιάρας

Στην Κάσο, όπως και στα 10 νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, είτε δεν υπάρχουν υπάλληλοι είτε είναι ελάχιστοι ή η πρόσληψή τους καθυστερεί μέσω ΑΣΕΠ. Η κατάσταση αυτή όχι μόνον δυσχεραίνει την πρόοδο κρίσιμων έργων (όπως η υδροδότηση), αλλά και εμποδίζει τη διεκπεραίωση ακόμη και απλών υποθέσεων.

Χωρίς κανέναν υπάλληλο λειτουργεί (;) ο Δήμος Κάσου εδώ και λίγες ημέρες. Στον Δήμο Γαύδου υπηρετεί ένας αποσπασμένος υπάλληλος, που σύντομα θα επιστρέψει στην οργανική του θέση. Και άλλοι νησιωτικοί δήμοι διαθέτουν ελάχιστο προσωπικό: στη Χάλκη, ο δήμαρχος Μιχάλης Πατρός αναλαμβάνει από σήμερα και χρέη οδηγού απορριμματοφόρου, ώστε ο ένας από τους τρεις υπαλλήλους του δήμου που έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα να πάρει άδεια. Στον Δήμο Μεγίστης υπηρετούν τέσσερα άτομα, ενώ ελάχιστοι είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι και στα 10 νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, γεγονός που εμποδίζει τη διεκπεραίωση ακόμα και απλών υποθέσεων.

Η δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορωτού-Τσανάκη εξηγεί στην «Κ» ότι ο δήμος τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργούσε με δύο άτομα προσωπικό, μία μόνιμη υπάλληλο και ακόμη μία που είχε έρθει με απόσπαση από την Κάρπαθο. Ομως η πρώτη βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης, ενώ για τη δεύτερη έληξε ο χρόνος απόσπασής της. «Εχουμε ανοίξει τέσσερις γεωτρήσεις, αλλά για να αντληθεί νερό, χρειάζεται να καταβληθούν 35.000 ευρώ για να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Εχουμε τα χρήματα, αλλά δεν έχουμε μόνιμο υπάλληλο να υπογράψει το ένταλμα πληρωμής. Από τον νόμο απαγορεύεται εμείς οι αιρετοί να υπογράφουμε πληρωμές», τονίζει η δήμαρχος Κάσου. Προσθέτει ότι έχει ζητήσει βοήθεια από κοντινούς δήμους με απόσπαση υπαλλήλων. «Οι δήμαρχοι όμως μου απαντούν ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν ανθρώπους να έρθουν στην Κάσο». Ο Δήμος Κάσου έχει αναγνωρισμένες 22 οργανικές θέσεις και νέες προσλήψεις έχουν υπογραφεί από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Ζητούμε πέντε υπαλλήλους, όμως επειδή η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος για τις προσλήψεις. Χρειαζόμαστε μια ρύθμιση για να βρεθεί μια λύση-γέφυρα», λέει η κ. Μαίρη Σορωτού-Τσανάκη.

Ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός βλέπει το προσωπικό του δήμου να μειώνεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, αλλά ελπίζει να γίνουν σύντομα προσλήψεις, ώστε «να μη φτάσουμε στην κατάσταση της Κάσου». Στην πραγματικότητα, ο δήμος λειτουργεί με τρεις υπαλλήλους εφόσον τα τελευταία χρόνια τρεις συνταξιοδοτήθηκαν και ένας απεβίωσε, αλλά δεν προσλήφθηκε κανείς καινούργιος. «Ζητάμε 2-3 υπαλλήλους για να λειτουργήσει ο δήμος και μας λένε ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Ωστόσο, προσλαμβάνονται στρατιές συμβούλων. Τα νησιά που έχουν κάτω από 1.000 κατοίκους είναι 10, αν σε καθένα εργάζονται στον δήμο 5-6 άτομα, σημαίνει συνολικά 60 άτομα. Είναι τόσο πολλοί για να λειτουργήσουν οι δήμοι των νησιών;» αναρωτιέται ο δήμαρχος. Εξηγεί ότι ένας υπάλληλος στον δήμο για ένα μικρό νησί όπου δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον «να παραμείνει στον τόπο και ενδεχομένως να κάνει οικογένεια εδώ, κάτι που για εμάς είναι πολύ σημαντικό».

Ειδικά για τη Γαύδο το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο, καθώς ο δήμος δεν διαθέτει οργανικές θέσεις υπαλλήλων. «Η μόνη λύση για τα νησιά είναι να επιτραπούν οι προσλήψεις ανθρώπων που θέλουν να έρθουν και βέβαια έχουν τα προσόντα», τονίζει η δήμαρχος Γκέλυ Καλλινίκου.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου