Ρεπορτάζ

Ευαισθητοποίηση της ΔΕΥΑΡ για τους φτωχούς συμπολίτες μας μετά το δημοσίευμα της “δ”

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για τα μεγάλα δράματα δεκάδων οικογενειών που κρύβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Ρόδο, οι οποίες αναγκάζονται να ζουν χωρίς νερό και ρεύμα, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Με κεριά και πλαστικά μπουκάλια που γεμίζουν από βρύσες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, καλύπτουν τις ανάγκες τους οικογένειες, πολλές εκ των οποίων με μικρά παιδιά και άρρωστα μέλη, όπως προέκυψε από το χθεσινό ρεπορτάζ της «δ», παρουσιάζοντας την ωμή αλήθεια.
Μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δ. Καρατζιάς και ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Μανώλης Διακομανώλης, επικοινώνησαν με την εθελόντρια κ. Σοφία Μανιά, που στηρίζει καθημερινά αυτές τις οικογένειες, από την οποίαν ζήτησαν να ενημερωθούν για τον αριθμό των συμπολιτών μας που αναγκάζονται να διαβιούν χωρίς νερό, επειδή αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους. Η κ. Σοφία Μανιά, μέσω της «δ» ευχαριστεί τους επιτελείς της ΔΕΥΑΡ που ευαισθητοποιήθηκαν, έστω και μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι οικογένειες που επιβιώνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δεκάδες στο νησί της «ευημερίας». Οι οικογένειες ήδη ενημερώθηκαν από την κ. Σοφία Μανιά για την πρόθεση της ΔΕΥΑΡ να τους επανασυνδέσει το νερό, και μπορούν από σήμερα να απευθύνονται στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης προκειμένου η κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.
Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση ωστόσο, είναι πως κανένας από την ΔΕΗ δεν ενδιαφέρθηκε για το δράμα άρρωστων ανθρώπων, πολυμελών ή μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ηλικιωμένων, ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια και που αναγκάζονται να ζουν χωρίς ρεύμα διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Υπάρχουν άνθρωποι που μαγειρεύουν υποτυπωδώς στο γκαζάκι του καφέ, που φωτίζουν τα σκοτάδια τους με κεριά, που δεν μπορούν να συντηρήσουν στο ψυγείο όχι μόνο λίγα τρόφιμα (αν έχουν αυτή την πολυτέλεια) αλλά ούτε καν τα φάρμακά τους. Ανθρωποι που χρησιμοποιούν οξυγόνο ή άλλες συσκευές απαραίτητες για την υγεία τους, αναγκάζονται να ζουν χωρίς αυτές, επιβαρύνοντας την κατάστασή τους, διότι η ηλεκτροδότηση του σπιτιού τους αποτελεί πολυτέλεια για τους ίδιους στη σημερινή εποχή, με την ΔΕΗ να μην αφήνει κανένα περιθώριο ευελιξίας ως προς την αποπληρωμή, παρά τα όσα κατά καιρούς διαφημίζονται.
Με το πενιχρό εισόδημα που είναι καταδικασμένες να ζουν πολλές οικογένειες και στη Ρόδο, είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ΔΕΗ ακόμα στις περιβόητες ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας. Ζωντανή απόδειξη, είναι οι δεκάδες οικογένειες της Ρόδου που ζουν χωρίς ρεύμα διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τρόπο διακανονισμού οφειλών της ΔΕΗ.
Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προβλέπεται:
για οφειλές έως 1.000€, δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης άμεσα
για οφειλές άνω των 1.000€, παρέχονται δυο επιλογές:
– άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις
ή
– άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσοι αδυνατούν να εργαστούν, οι άνεργοι, είναι αδύνατον ακόμα και να σκεφθούν να σπεύσουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Αυτής της κατηγορίας είναι οι οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα στη Ρόδο, όχι επειδή είναι μπαταχτσήδες αλλά επειδή αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες συγκέντρωσης των χρημάτων που απαιτούνται.
Προφανώς η ΔΕΗ δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα, όμως τα κοινωνικά αντανακλαστικά για μαθητές που διαβάζουν υπό το φως των κεριών, για ασθενείς με κατεβασμένους διακόπτες των συσκευών που τους κρατούν στη ζωή, για μητέρες με μικρά παιδιά και για ηλικιωμένους που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα κρατήσουν τη σύνταξη για το φαγητό ή για το ρεύμα τους –γιατί δεν επαρκεί για να καλύψουν και τα δύο- θα πρέπει να είναι δεδομένα.

Οσοι έσπευσαν να κάνουν διακανονισμό των οφειλών τους σύμφωνα με την οικονομική τους δυνατότητα, ήρθαν αντιμέτωποι με το ανάλγητο πρόσωπο που δείχνει η ΔΕΗ ξεκαθαρίζοντας πως δεν προβλέπεται αυτό το ενδεχόμενο φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την απόγνωση.
Ως προς το ζήτημα της επανασύνδεσης του νερού, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την ΔΕΥΑΡ στο ρεπορτάζ της «δ», απομένει στο επόμενο διάστημα να διαφανεί και στην πράξη, η αποτύπωση του ενδιαφέροντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου