Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή ύψους 188,80 ευρώ επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε επιχειρηματία της Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος για παράβαση του άρθρου πρώτου §§ 4, 10β’ και 14 της από 18-7-2015 Πράξης
Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’/84/18-7-2015), που κυρώθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 4350/2015, κατ’ εξακολούθηση.
Ο επιχειρηματίας κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για παράβαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τα capital controls μέσω της χρήσεως τερματικού ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες myPOS.
Της καταδίκης του συγκεκριμένου επιχειρηματία έχουν προηγηθεί τρεις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, που έχουν κρίνει αθώους τους κατηγορούμενους. Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως και η υπόθεση θα επανεξεταστεί στον δεύτερο βαθμό.
Του αποδίδεται συγκεκριμένα ότι κατά το χρονικό διάστημα από 19 Ιουνίου 2015 έως 23 Αυγούστου 2015 πραγματοποίησε 94 συναλλαγές με πελάτες συνολικής αξίας 18.000 ευρώ με τη χρήση μιας τερματικής συσκευής αποδοχής πληρωμών «myPOS» η οποία ήταν συνδεδεμένη σε τραπεζικό λογαριασμό της στην Τράπεζα SATABANK PLC στην Μάλτα, όπου και πιστώνονταν το ανωτέρω αντίτιμο των συναλλαγών.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Μεϊμάρης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» οι έλεγχοι είχαν διενεργηθεί σε 113 επιχειρήσεις του νησιού, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα, που εμπορεύονται τουριστικά είδη, οι οποίες είχαν συμβληθεί με την εταιρεία.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις των τερματικών και αντιγράφων συμβάσεων ή αλληλογραφίας με την εταιρεία και πλέον φέρονται να παρέβησαν την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls.
Θυμίζουμε πάντως ότι η εταιρεία ADP Development A.E., εκπρόσωπος τότε στην Ελλάδα των ξένων τερματικών myPOS, που βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας, για την λειτουργία των μηχανημάτων υπεραμύνεται της νομιμότητας στην λειτουργία και διάθεσή τους επικαλούμενη κυρίως διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και τις προβλέψεις της Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, που δεν φέρονται να την αφορούν.
Πέραν τούτου ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή δεν την αγγίζουν καθώς οι επιχειρηματίες ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις για τα πωλούμενα από αυτούς είδη.
Η εταιρεία επεσήμανε ότι πωλεί στην Ελλάδα τα τερματικά «myPOS», που αποτελούν καθ’ όλα νόμιμο χρηματοπιστωτικό προϊόν Ευρωπαϊκής Τράπεζας που εδρεύει στη Μάλτα.
Τα μηχανήματα myPOS ενεργοποιούνται και λειτουργούν μέσω συστήματος της τραπέζης, όπως αναλυτικά στη σελίδα ενεργοποίησης του μηχανήματος myPOS και των σχετικών λογαριασμών περιγράφεται.
Το «MyPOS» είναι μια υπηρεσία πληρωμών, το οποίο περιλαμβάνει μία φορητή συσκευή POS για την αποδοχή πληρωμών με κάρτες με το λογότυπο MasterCard, VISA και JCB (συναλλαγές με κάρτα τεχνολογίας chip & PIN), και μια επαγγελματική κάρτα MasterCard του εμπόρου, που συνδέονται με το λογαριασμό του εμπόρου.
Σε μακροσκελή ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί απολύτως σύννομα με βάση το υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, η οποία ρυθμίζεται σε συγκεκριμένες πρωτογενείς διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου, από την οποία απορρέει η ελευθερία κάθε ευρωπαίου πολίτη να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς το κράτος ιθαγένειας του να μπορεί να το εμποδίσει για οποιοδήποτε λόγο.
Η υπηρεσία «MyPOS», όπως τονίζεται στη συνέχεια, «δεν σχετίζεται με τη μεταφορά κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτός Ελλάδας, επειδή το τερματικό μηχάνημα για όσο διαρκούν τα capital controls δέχεται μόνο κάρτες που εκδίδονται από τράπεζες ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών και όχι από ελληνικές τράπεζες και, επιπλέον, η εκκαθάριση αυτών των καρτών γίνεται εκτός της ελληνικής επικράτειας».
Επισημαίνεται επίσης, με επίκληση συγκεκριμένων νόμων και διατάξεων ότι η ΠΝΠ της 18-7-2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών, όπως η ως άνω Τράπεζα με έδρα τη Μάλτα, η οποία δεν διαθέτει υποκατάστημα ή έδρα στην Ελλάδα και το σύστημα «myPOS», καθώς και για την χρέωση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών που δεν έχουν εκδοθεί από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τονίζεται ακόμη ότι η ΠΝΠ της 18-7-2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, τυγχάνει εφαρμογής μόνο για ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ελληνικά ιδρύματα πληρωμών, και πιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. ή ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών ή ιδρύματα πληρωμών της Ε.Ε, τα οποία έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον δεν απαγορεύει συναλλαγές με κάρτες πληρωμών με το λογότυπο της MasterCard, VISΑ και JCB, που εκδίδονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας.