Στον φιλόξενο χώρο της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου, διοργανώθηκε από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» η ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα «Τα ρευματικά νοσήματα στην αυγή του 2025» το Σάββατο 09 Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αξιόλογων φίλων-ομιλητών, του ιατρού ρευματολόγου Σπύρου Νίκα, της Σουζάνας Ιωακειμίδου Κλινικής και Μοριακής Διαιτολόγου, της Χριστίνας Σαββάκη-Γκρανζάν ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας και της Μαρίας Κατσιδώνη Γυμνάστριας με ειδίκευση στην αποκατάσταση μυοσκελετικών τραυματισμών και παθήσεων.
Η πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» Θάλεια Γεωργά, στην έναρξη της εκδήλωσης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ανέφερε πως τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής της, είχε την τιμή να νιώσει τι θα πει αυτοάνοσο νόσημα και ρευματικές παθήσεις. Άπειρες φορές βρέθηκε στη γκρίζα ζώνη του ανάμεσα. Ανάμεσα σε θεραπείες και αποθεραπείες, σε επεμβάσεις και αποδράσεις, σε μέρες και ώρες πόνου, μέρες δύσκολες! Γιατί όπως λέει και ο Καζαντζάκης, «Ο άνθρωπος όταν νιώθει πόνο είναι ζωντανός, αλλά όταν νιώθει τον πόνο του άλλου είναι άνθρωπος!»
Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές, οι οποίοι έδωσαν στο κοινό τη δική τους ξεχωριστή διάσταση για το θέμα…
Ο Σπύρος Νίκας, μίλησε για τα Ρευματικά Νοσήματα που διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι: Αυτοάνοσα (π.χ. ΣΕΛ), Φλεγμονώδη (π.χ. ax-SpA, Ρευματική Πολυμυαλγία), Μεικτά (Ρευματοειδής Αρθρίτιδα), Μεταβολικά (ουρική, οστεοπόρωση), Εκφυλιστικά (οστεοαρθρίτιδα), Χρόνιου πόνου (Ινομυαλγία), Περιοχικού πόνου (π.χ. Ωμαλγία).
Τα Αυτοάνοσα ή Φλεγμονώδη (ανοσο-επαγόμενα) ρευματικά νοσήματα χαρακτηρίζονται από αυτοάνοσου τύπου φλεγμονή, αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσοποιητικού. Φλεγμονή είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού σε κάποιο ερέθισμα (μικρόβιο, κάκωση), με τη διαφορά ότι στα νοσήματα αυτά η φλεγμονή στρέφεται έναντι ιδίων κυττάρων. Στα νοσήματα αυτά δεν υπάρχει κάκωση, υπερ-λειτουργία ή εκφύλιση της περιοχής που έχει προσβληθεί.
Η βασική αρχή στην ανάπτυξη των νοσημάτων αυτών είναι: Γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. λοιμώξεις), τροποποίηση ανοσοποιητικού, ανάπτυξη αυτό αντισωμάτων, περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. στρες), ανάπτυξη ΚΛΙΝΙΚΟΥ νοσήματος.
Πρόκειται για άγνωστης αιτιολογίας, συστημικά (προσβάλλονται συχνά διάφορα όργανα και συστήματα) νοσήματα, όπου απαιτείται συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.
Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, η κατάσταση αυτή είναι πλέον αντιμετωπίσιμη και μάλιστα αρκετά αποτελεσματικά. Απαιτείται: Έγκαιρη διάγνωση – επιθετική θεραπεία και παρακολούθηση συνοσηροτήτων, εκ των οποίων οι πιο συχνές είναι: καρδιαγγειακό (χρόνια φλεγμονή), κατάθλιψη (χρόνιο νόσημα, κυτταροκίνες), οστεοπόρωση (φλεγμονή, ακινησία, κορτιζόνη), λοιμώξεις. Συχνά τα νοσήματα αυτά συνοδεύονται και από αυξημένο οικονομικό κόστος, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σχετικά με το μυοσκελετικό, τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται με την μορφή: Αρθρίτιδας (πόνος και οίδημα), Ενθεσίτιδας (προσβολή στην κατάφυση του τένοντα), Τενοντο-υμενίτιδας , Δακτυλίτιδας, ακόμη και χρόνιας Οσφυαλγίας.
Όμως τα Ρευματικά νοσήματα «δεν είναι μόνο οι αρθρώσεις», είναι συστημικά νοσήματα, έτσι ενδεχομένως να προβάλλουν και άλλα όργανα όπως το Δέρμα (Λύκος), ο πνεύμονας (Σκληρόδερμα), τα νεφρά (ΣΕΛ), τα μάτια (ξηρότητα, ραγοειδίτιδα), το καρδιαγγειακό ή τα Οστά (οστεοπόρωση, διαβρώσεις).
Τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών απαιτεί: Πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη και επιθετική θεραπεία, με στόχο την ύφεση και την πρόληψη μόνιμων βλαβών.
Η Σουζάνα Ιωακειμίδου, ενημέρωσε το κοινό για τη “Διατροφική παρέμβαση στα ρευματικά νοσήματα”. Ανέφερε πως είναι μεγάλος ο αριθμός των μελετών, που δείχνουν ότι η διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου με αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση των χρόνιων συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διατροφική παρέμβαση που στοχεύει στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, είναι σημαντική για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ρευματικά νοσήματα. Για τους λόγους αυτούς κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου στην ομάδα των ειδικών υγείας που υποστηρίζουν αυτούς τους ασθενείς.
Η Χριστίνα Σαββάκη-Γκρανζάν, μας άγγιξε “Με τα μάτια της ψυχής: ο ρόλος του ψυχισμού στα αυτοάνοσα νοσήματα”. Ανέλυσε πως η ιδέα της σχέσης ψυχής και σώματος έχει αναγνωριστεί σε Ανατολή και Δύση, εδώ και αιώνες. Πλήθος μελετών αποδεικνύουν τη συσχέτιση επιβαρυντικών ψυχολογικών παραγόντων – όπως η χρόνια κατάθλιψη, το στρες, η απώλεια – με την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών, μεταξύ των οποίων και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα συναισθήματα επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη λειτουργία των πιο σημαντικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Η αποσύνδεση των συναισθημάτων από το συνειδητό επίπεδο και η μετατόπισή τους στο ασυνείδητο, αποσυντονίζει και μπερδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σε βαθμό που αντί να προστατεύει την υγεία, την καταστρέφει, ωθώντας το άτομο σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η σύγχυση αυτή γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί, μέσα από τη θεωρία για το κόστος του κρυφού στρες που προκαλείται από την έλλειψη συναισθηματικής επάρκειας. Όχι για να προστεθούν ενοχές στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των ασθενών, αλλά, αντιθέτως, για να οπλιστούν με επιπλέον στρατηγικές αντιμετώπισης, μέσα από την επίγνωση του εαυτού τους και της ασθένειάς τους.
Η Μαρία Κατσιδώνη στην ομιλία “Άσκηση ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των ρευματικών παθήσεων” έκανε αναφορά στην άσκηση ως μέσω πρόληψης και αντιμετώπισης των ρευματικών παθήσεων. Αρχικά, τονίστηκαν τα οφέλη που παρέχει η άσκηση στην υγεία και στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και αναλύθηκαν τα δύο είδη άσκησης που πρέπει το άτομο, πάσχοντας και μη, να προσθέσει στην καθημερινότητά του. Τα δύο αυτά είδη αποτελούν την αερόβια άσκηση, η οποία απαιτεί την κατανάλωση οξυγόνου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αντοχή και η δεύτερη την άσκηση με βάρη, η οποία επιδρά θετικά στον οργανισμό. Τέλος τόνισε, πως χρειάζεται να συνδυαστούν τα δύο αυτά είδη των ασκήσεων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η τόσο εποικοδομητική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, με τη συνδιοργάνωση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου και την ευγενική φιλοξενία του ξενοδοχείου Best Western Plus Plaza.
Η πρόεδρος Θάλεια Γεωργά και τα μέλη του Δ.Σ. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» ευχαριστούν από καρδιάς όλους όσους τίμησαν με τους παρουσία τους την εκδήλωσή μας, τον πατήρ Γρηγόριο εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλία Τσέρκη, την πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Σουσάνα Ιωακειμίδου, τον Αντιδήμαρχο Επικοινωνίας και Διοικητικών Υπηρεσιών Γεώργιο Πάττα, τον ιατρό χειρούργο Κωνσταντίνο Κουτσόπουλος την αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Χατζηγεωργίου Παρασκευή, τον πλοίαρχο, υποδιοικητή του ΛΣ-Ακτοφυλακής Σπύρο Τάτη, την Ισμήνη Κουφού αναπληρώτρια προϊσταμένη Διοικητικού/Οικονομικού του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου Παναγιώτη Φωνιαδάκη, καθώς και τα μέλη, φίλους και συμπαραστάτες του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΘΑΛΕΙΑ». Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης.