Τοπικές Ειδήσεις

Θέμα εκπροσώπησης του Τουρισμού τέθηκε στην διάσκεψη των προέδρων της ΠΟΞ

Μαραθώνια διάρκεια, καθώς ξεπέρασε τις 4 ώρες, είχε η διάσκεψη των προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia, κατά τα ειωθότα, στην οποία τοποθετήθηκαν όλοι οι πρόεδροι των ενώσεων, παρουσία του προέδρου του ΕΟΤ Ανδρέα Φιορεντίνου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις στον κλάδο, αλλά και για μια σειρά από θέματα (εργασιακά, ΦΠΑ, έλλειψη προσωπικού, στρατηγικός προγραμματισμός, βραχυχρόνια μίσθωση, κ.λπ.), ενώ αυτό που προξένησε αίσθηση, ήταν η αμφισβήτηση της “επάρκειας” του ΣΕΤΕ, ως κοινωνικού εταίρου, στην εκπροσώπηση των ξενοδοχείων, με αιτήματα για διεκδίκηση στο εσωτερικό του Συνδέσμου, ισορροπιών.

Στα αξιοπρόσεκτα επίσης, δύο “ατάκες” που ξεχώρισαν και θα μνημονεύονται: η πρώτη ότι η διάσκεψη αποτελεί πεδίο ομοαδικής ψυχοθεραπείας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η δεύτερη που χαρακτήρισε την βραχυχρόνια μίσθωση, ως “επίσημη αγαπημένη” της κυβέρνησης.

Ομοίως αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του προέδρου της ΠΟΞ Γιάννη Χατζή ο οποίος είπε: “Είμαι 37 ετών. Σίγουρα είναι πολλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, αλλά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, όσα δεν έγιναν 37 χρόνια”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, η οποία έκλεισε 75 χρόνια ζωής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τον κλάδο του Τουρισμού, με τον τρόπο που του αρμόζει και με βάση την προσφορά του στην ελληνική Οικονομία. Εξέφρασε δε έντονα τις ανησυχίες του για την αύξηση του κόστους του ελληνικού πακέτου και της ανταγωνιστικότητας.

Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέθηκε σε προβλήματα όπως στις καθυστερήσεις αδειοδότησης ξενοδοχειακών επενδύσεων, που καθιστά την έκδοση νέων οικονομικών αδειών σχεδόν αδύνατη και κατέληξε λέγοντας ότι “Η έλλειψη υποδομών στον τουρισμό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, φαίνεται και από εικόνες συνωστισμού που έχουν βγει προς τα έξω και επηρεάζουν όλους τους προορισμούς”. Τόνισε δε ότι η ΠΟΞ θα συνεχίσει να διεκδικεί για το καλό του κλάδου και της εθνικής οικονομίας.

Οι τοποθετήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στην τοποθέτησή της η Ντίνα Σβύνου, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, μέλος του ΔΣ της ΠΟΞ, επικεφαλής του ΙΤΕΠ και έπαρχος Κω και Νισύρου, αφού απένειμε τα εύσημα στον πρόεδρο Γιάννη Χατζή για την στάση, τις δηλώσεις και τις διεκδικήσεις του προς την κυβέρνηση για τον κλάδο, στάθηκε ιδιαίτερα στην επάρκεια του ΣΕΤΕ για την προστασία τοπυ κλάδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “όταν ο κοινωνικός εταίρος δεν διαμαρτύρεται και δεν διεκδικεί, τότε μοιραία οι φωνές μας, δεν ακούγονται”. Μάλιστα, πρότεινε να υπάρξει κινητοποίηση και διαμαρτυρία της ΠΟΞ στα όργανα του ΣΕΤΕ, ώστε να αλλάξει τακτική, μη αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. “Να ταρακουνήσουμε τα νερά” είπε καταλήγοντας η κα. Σβύνου.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδοχείων Δράμας και μέλος του ΔΣ της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας, ο οποίος διερωτήθη “ποιον αφορά η αύξηση 400% στο τέλος ανθεκτικότητας για την οποία διαμαρτυρήθηκε ο ΣΕΤΕ, αφού δεν αφορά στα ξενοδοχεία”, ζήτησε να ενταθούν οι ενέργειες διαμαρτυρίες από την ΠΟΞ, ενώ εστίασε και στο θέμα των DMMO’s, επισημαίνοντας ότι το θεσμικό παλίσιο λειτουργίας τους είναι προβληματικό και ότι πρέπει να αλλάξει.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, επανέλαβε ότι ο Τουρισμός και η ξενοδοχία βρίσκονται εκτός της ατζέντας της κυβέρνησης, εστιάζοντας σε μια σειρά βασικών θεμάτων – προβλημάτων:
-Μαζικές απορρίψεις επενδυτικών σχεδίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
-Ψηφιακή γραφειοκρατία, η οποία απλώς αντικατέστησε την γνωστή σε όλους για δεκαετίες γραφειοκρατία του Δημοσίου
-Εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αλλά όχι με τις αγκυλώσεις της εργατικής νομοθεσίας, της δεκαετίας του 1980 (σπαστό ωράριο, 11ωρη ανάπαυση ανάμεσα στις βάρδιες, κ.λπ.)
-η απολύτως ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση, που τελικά έχει οδηγήσει στο να “γίνουν όλοι ξενοδόχοι”, όσον αφορά στην λειτουργία και την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο τις υποχρεώσεις του ξενοδόχου.

Κατέληξε δε ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας ότι η νέα επιβάρυνση στο τέλος ανθεκτικότητας κλιματικής αλλαγής, εάν δεν έχει τοπική ανταποδοτικότητα, θα είναι επιζήμιο για το μέλλον του ελληνικού Τουρισμού.

Με την σειρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης αναφέρθηκε στα ψηφιακά δελτία αποστολής που θα δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αφελληνισμό των ξενοδοχείων και του Τουρισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά τα 2 στα 3 ξενοδοχεία που πωλούνται καταλήγουν σε χέρια ξένων επενδυτών.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτμου κ. Ιάκωβος Κουτλάκης, αφού εξέφρασε τις διαμαρτυρίες του για το άναρχο καθεστώς στην βραχυχρόνια μίσθωση, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί την “επίσημη αγαπημένη της κυβέρνησης”, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου Πάρις Παρασχούδης, έκανε λόγο για “μαύρες μισθώσεις” σε τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει από Βαλκάνιους, καταλήγοντας ότι η συνεδρίαση των προέδρων αποτελεί “ψυχοθεραπεία” με όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος υπογράμμισε τα πολύ αυξημένα κόστη λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ η Αντιγόνη Μαϊστράλη από την Χίο, αναφερόμενη στην βραχυχρόνια μίσθωση είπε ότι “επιβραβεύεται ο ερασιτεχνισμός”.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνης Μανώλης Τσακαλάκης υπογράμμισε ότι έχει κλείσει 50 χρόνια στον Τουρισμό, με τα προβλήματα να παραμένουν ίδια και χωρίς λύση. Ακολούθως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, ο οποίος τόνισε ότι:

-η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα δημιουργήσει νέα σημαντικά προβλήματα
-το Ταμείο Ανθεκτικότητας δεν χρηματοδοτεί τον Τουρισμό και κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις
-η αντίληψη ότι η βραχυχρόνια μίσθωση “ήρθε για να μείνει” είναι συνδικαλιστικά λανθασμένη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, σε μια συγκροτημένη τοποθέτησή του ζήτησε την εκπόνηση στρατηγικής 10ετίας για τον ελληνικό Τουρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης την προώθηση συγκεκριμένων προορισμών, με προβολή και προώθηση σε συγκεκριμένες αγορές. Ακόμη πρότεινε την υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, διερωτώμενος ωστόσο “που θα βρούμε ργαζόμενους”, ομοίως δε αναρωτήθηκε για τους φόρους που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επεσήμανε δε μια διαφορά μεγαλύτερη του 1,2 δισ € μεταξύ των φόρων που η κυβέρνηση λέει ότι καταβάλλει η βραχυχρόνια και των ποσών που αναφέρει η ΑΑΔΕ και οι ψηφιακές πλατφόρμες. Κατέληξε δε τονίζοντας ότι “μας μετράνε σαν μεγέθη, αλλά όταν με τις πολιτικές που ακολουθούνται όταν θα πέσουν, θα βρεθούμε εκτός…”. υπογραμμίζοντας ότι “ο Τουρισμός πρέπει να ανέβει στην κυβερνητική ατζέντα”.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, η οποία τόνισε ότι οι “αυξημένες προκρατήσεις από την αγγλική αγορά δεν είναι θετικό γεγονός λόγω των εκπτώσεων”, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα του ΞΕΕ “Μιλάμε για τη ζωή μας”.

Τέλος ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καστοριάς Ιορδάνης Μιχαηλίδης ζήτησε την ένταση της προβολής της Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει άριστο επίπεδο συνεργασίας με τον ΕΟΤ και τον γενικό γραμματέα Ανδρέα Φιορεντίνο, εκφράζοντας παράλληλα την δυσφορία του για τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στον Τουρισμό.

Τέλος ο Ευγένιος Βασιλικός, ο οποίος συγκέντρωσε τις ευχε΄ς για την εκλογή του στην προεδρία της ΕΞΑΑΑ, αφού συμφώνησε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχία, αναφέρθηκε και σε θέματα που υστερεί και καθυστερεί, όπως το θέμα της κατάταξης των ξενοδοχείων που δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε…

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου