Ειδήσεις

Τι είπε ο ΣΕΤΕ στον Μοσκοβισί στην συνάντησή τους

Το ζήτημα των περιορισμών που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία 651 στη χρηματοδότηση των τουριστικών επενδύσεων και των επιπτώσεων στις αφίξεις από την προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, έθεσε, μεταξύ άλλων, στον επίτροπο Pierre Moscovici ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία κατέθεσε και ενημερωτικό σημείωμα, ζητώντας τη συνδρμή του για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερων συνθηκών τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα.

Όπως αναφέρει στο σημείωμα ο κ. Ανδρεάδης, ο ΣΕΤΕ με πρωτοβουλία του προσπαθεί να βοηθήσει την κυβέρνηση στην τροποποίηση της οδηγίας 651 της ΕΕ, η οποία εισάγει νέους περιορισμούς στη χορήγηση επιδοτήσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ο βασικότερος εκ των οποίων προβλέπει τον υπολογισμό της αρχικής επένδυσης ως κριτήριο για τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδότησης τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το προηγούμενο καθεστώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ, παρείχε μεγαλύτερη ευελιξία.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, οι κοινοτικοί πόροι ορισμένων περιοχών, έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς το ΑΕΠ το οποίο λαμβάνεται υπόψη αντιστοιχεί στα έτη 2008 και 2010, προ κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λέει ο κ. Ανδρεάδης, ορισμένες περιοχές και επιχειρήσεις να στερούνται βασικών πόρων για την ανάπτυξή τους.

Για τους λόγους αυτούς, καταλήγει, κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού και η αποκατάστασή του στο περιεχόμενο που είχε προηγουμένως.

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος, ο κ. Ανδρεάδης χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του στόχου του οδικού χάρτη του ΣΕΤΕ για το 2021, που προβλέπει την προσέλκυση 24 εκατ. τουριστικών αφίξεων, νωρίτερα ακόμη κι από το έτος 2021. Οι ξένες επενδύσεις χρειάζονται κίνητρα στο 25% του συνόλου της επένδυσης, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, προκειμένου να γίνουν ελκυστικές.

Το άλλο σοβαρό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, είναι η προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από 8,5% (και 6% σε μερικά νησιά) σε 13%, η οποία, όπως εκτιμά ο ΣΕΤΕ, θα έχει αρνητική επίδραση στα τουριστικά έσοδα των 1,6 δισ. ευρώ, μειώνοντας το ΑΕΠ της χώρας μέχρι και κατά 2%. Σχετικά με αυτό, αναφέρει ότι ο ΣΕΤΕ έχει αναθέσει στην Ernst & Young Greece τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό του μακροοικονομικού αντίκτυπου της προτεινόμενης αύξησης.

Η Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης, έχει τις δυνατότητες να γίνει ένας από τους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Όμως, εξηγεί, οι κύριες προϋποθέσεις για την τουριστική της ανάπτυξη είναι ένα σταθερό και ελκυστικό σύστημα φορολόγησης, σαφή σχέδια χρήσης γης, αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές υποδομές στα λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες, γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης, οικονομικοί όροι στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές, ένα καθαρό και ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο και σίγουρα η πολιτική σταθερότητα.

Κάνει αναφορά στην ενθάρρυνση του ΣΕΤΕ στην κυβέρνηση για την εισαγωγή επιπλέον κινήτρων για την ανακαίνιση ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας και στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και στην ανάγκη μείωσης των τελών του αεροδρομίου Αθηνών, κάτι που, όπως αναφέρει, θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου