Συνεντεύξεις

Ν. Μαριάς: «Η Ελλάδα ενέδωσε στις προκλήσεις και απειλές του Τούρκου Προέδρου»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Αποκαλυπτικός εμφανίζεται στην σημερινή συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος ‘Άλλος Δρόμος’ κ. Νότης Μαριάς. Μιλάει για μια σειρά από ζητήματα όπως η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η «καραντίνα» στους Έλληνες επιβάτες στα αεροδρόμια της Ευρώπης, το προσφυγικό – μεταναστευτικό (με αφορμή και τις δηλώσεις Τουσκ) καθώς και για τις εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σχετικά με το νησιωτικό ΦΠΑ, δηλώνει πως εάν εξισωθεί σε όλα τα νησιά «θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία τους» ενώ για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, ο κ. Μαριάς εκτιμά πως «έχει μετατραπεί σε εργαλείο χρηματοδότησης της αρπαγής της ελληνικής δημόσιας περιουσίας από τις πολυεθνικές των δανειστών….»

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μαριά, πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα; Με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξή της στην Ε.Ε.;
Παρά τις αμέτρητες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, την απειλή με casusbelli κατά της Ελλάδας εάν αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, τους εκβιασμούς με αφορμή την προσφυγική κρίση, τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Ελλάδας και τις νεο-οθωμανικές βλέψεις με την ισλαμοποίηση μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγιά Σοφιά, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις πιέσεις Ερντογάν και τον κάλεσε για επίσημη «επίσκεψη» στην Ελλάδα, υποχωρώντας μάλιστα και στην ιταμή απαίτηση του σουλτάνου να επισκεφθεί τη Θράκη.
Μάλιστα, ο σουλτάνος χωρίς καν να σέβεται τους κανόνες της διπλωματίας αλλά και της φιλοξενίας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ακόμη και εντός του Προεδρικού Μεγάρου, μίλησε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και για δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη μας. Και αντί η κυβέρνηση να «του κόψει το βήχα», απαγορεύοντάς του την επίσκεψη στη Θράκη, τον άφησε ανενόχλητο να πάει εκεί. Αποτέλεσμα ήταν να αποθρασυνθεί εντελώς ο Ερντογάν και να συνεχίσει τις προκλήσεις.
Με διαρκείς παρεμβάσεις μου στο Ευρωκοινοβούλιο έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικίνδυνες τακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και για το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.
Όμως, ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται τις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν και για άλλη μια φορά τους απαντά: Μολών Λαβέ.
•Τι γίνεται με την «καραντίνα» στους Έλληνες επιβάτες στα αεροδρόμια της Ευρώπης; Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Eνώ Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία γίνονται μέλη της Σένγκεν, οι Έλληνες επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από Ελλάδα υποβάλλονται σε παράνομους ελέγχους στα γερμανικά και βελγικά αεροδρόμια. Την επιβολή της γερμανικής «καραντίνας» κατά των Ελλήνων επιβατών είχα καταγγείλει ευθύς εξ αρχής με παρέμβασή μου ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Νοεμβρίου.
Παραταύτα, οι παράνομοι έλεγχοι των Ελλήνων επιβατών όχι μόνο συνεχίζονται στα γερμανικά αεροδρόμια αλλά επεκτάθηκαν και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 4 Δεκεμβρίου. Ζήτημα για το οποίο έχω υποβάλει κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτηση και αναμένω απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου, όλοι οι επιβάτες Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων και των ευρωβουλευτών, υποβάλλονται κατά την άφιξη και αναχώρησή τους σε διαβατηριακούς ελέγχους. Έτσι ενώ Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Αυστρία δεν εφαρμόζουν την Σένγκεν τελικά αυτή εφαρμόζεται από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η πατρίδα μας να έχει μετατραπεί σε μαγνήτη για τους χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, οι οποίοι ερχόμενοι εδώ καταγράφονται και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα τύπου Σένγκεν και μπορούν έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην καρδιά της Ευρώπης. Μάλιστα μέχρι πρόσφατα δεν επιχειρούσαν να περάσουν χερσαία από Τουρκία σε Βουλγαρία γιατί η Βουλγαρία δεν ήταν χώρα Σένγκεν.
Από τον Δεκέμβρη του 2015 οπότε και η προσφυγική κρίση βρισκόταν σε έξαρση, πρότεινα να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ενόψει λοιπόν και των τελευταίων εξελίξεων με την επιβολή της γερμανικής «καραντίνας», η Ελλάδα οφείλει εδώ και τώρα να αποχωρήσει από την Σένγκεν. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε επίσης την έλευση Ρώσων τουριστών χωρίς βίζα.
• Το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» την χώρα μας και τα νησιά. Δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη στην Ε.Ε. γι’ αυτή την υπόθεση; Ο Έλληνας Επίτροπος τι δηλώνει;
Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε διάφορες αφρικανικές χώρες καθώς και στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν, οδήγησε σε μαζική έξοδο τεράστιων κυμάτων προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ΄ αυτούς προστίθενται και χιλιάδες παράνομοι μετανάστες.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει επαναπροώθηση όλων των παρανόμων μεταναστών και να επισπευσθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συνεχίσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πολιτική του κυρίου Tusk, ο οποίος λίγο ως πολύ δήλωσε ότι επιθυμεί την κατάργηση του συστήματος υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να ανεχθεί ο Ελληνικός λαός και αυτό το διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους με παρέμβασή μας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 13/12/2017.
Τέλος όπως προαναφέραμε πρέπει να αποχωρήσουμε από τη Σένγκεν προκειμένου να πάψει η πατρίδα μας να είναι μαγνήτης για χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

• Πώς βλέπετε τις εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές; Πώς θα επηρεάσει αυτή η «ακυβερνησία» το επόμενο διάστημα τις αποφάσεις στην Ευρώπη;
Είναι προφανές ότι η ακυβερνησία στη Γερμανία αυξάνει την προστιθέμενη αξία της Γαλλίας στο πλαίσιο του γερμανογαλλικού άξονα και δίνει χρόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να επιχειρήσουν τη συγκρότηση ενός μεσογειακού μετώπου με την ενδεχόμενη συμμετοχή και του Παρισιού.
• Εκτιμάτε ότι η επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) -του λεγόμενου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ- μέχρι το 2020 είναι ένα κίνητρο για την Ελλάδα;
O βίος και η πολιτεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις κι αυτό γιατί αντί να συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων και στην προσθετικότητα, έχει μετατραπεί σε εργαλείο χρηματοδότησης της αρπαγής της ελληνικής δημόσιας περιουσίας από τις πολυεθνικές των δανειστών και κυρίως της Γερμανίας.
Έτσι η Fraport στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, χρηματοδοτήθηκε με δάνειο 280 εκατομμυρίων ευρώ ποσό που με τη μόχλευση έφτασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι η Fraport να αρπάξει αντί πινακίου φακής 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Ομοίως η Cosmote, η θυγατρική της κρατικής Deutsche Τelekom, χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων με 450 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα μνημόνια λοιπόν επιβλήθηκαν ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών δημοσίων επιχειρήσεων, τις οποίες λεηλατούν κρατικές γερμανικές επιχειρήσεις με δανειακά κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Ντροπή!
• Μετά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην Ρόδο, επίκειται η «εξίσωση» για όλα τα νησιά στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο –αν και η νυν κυβέρνηση είχε δεσμευτεί περί του αντιθέτου. Τι περιθώρια θα υπάρξουν για τα νησιά, εάν ψηφιστεί τελικά;
Εάν καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ είναι προφανές ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία των νησιών. Σε πρόσφατη παρέμβασή μου στις 14 Νοεμβρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχα ζητήσει την άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου διότι μόνο έτσι μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικά, καθώς πέραν των άλλων έχουν αυξημένο κόστος μεταφορών αλλά και ενέργειας. Στην Τουρκία ο ΦΠΑ είναι 5%, στην Ελλάδα η Τρόικα επιβάλλει στα νησιά του Αιγαίου ΦΠΑ 24%. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολύ δε περισσότερο όταν τα νησιά του Αιγαίου δοκιμάζονται και λόγω των χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εκεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου