Ειδήσεις

Το προσφυγικό διχάζει την Ευρώπη – Οι δεσμεύσεις Α. Μέρκελ, Ζ. Κ. Γιουνκέρ προς τον Αλ. Τσίπρα

 

Για παροχή συνδρομής στις υπηρεσίες ασύλου, αλλά και για ενίσχυση τoυ Frontex στα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα δεσμεύθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, χθες στις Βρυξέλλες, η Αγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή τους και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόικο Μπορίσοφ. Καθώς οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σταθερά αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ την άσκηση της επιρροής τους προς την τουρκική ηγεσία για ανάσχεση των ροών αυτών.

Πάντως, η υπόσχεση για ενίσχυση του Frontex και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα φανερώνει ότι η Ε.Ε. προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ανάσχεσης νέας μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, που θα προσπαθήσουν διά της βαλκανικής οδού να κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, για μια κατάσταση, δηλαδή, ανάλογη με εκείνη του 2015. Ενδεχομένως, η ανησυχία να σχετίζεται και με την απόφαση να μετακινηθούν από τα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί και με τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να περιορίσουν τις προσπάθειες φυγής των προσφύγων και μεταναστών προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επιφυλάξεις που αποτυπώθηκαν και στην ενεργοποίηση αυστηρότερων ελέγχων για τις πτήσεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον επικεφαλής της Κομισιόν να στείλουν προς την Αγκυρα «εκείνα τα μηνύματα, που θα την καθιστούν υπεύθυνη απέναντι στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και στον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου». Ο πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, έναντι της τάσης που διαμορφώνεται τουλάχιστον σε ορισμένα εκ των κρατών – μελών να περιοριστεί η διαχείριση στις χώρες πρώτης εισόδου και φρόντισε να αναφέρει στις δηλώσεις του ότι «η στήριξη των νοτιοανατολικών συνόρων καθίσταται σημαντική για την ασφάλεια της Ε.Ε. και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, των πληθυσμών που θέλουν να εισέλθουν στην Ε.Ε.». Το πρόβλημα για την Αθήνα καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό, καθώς το χάσμα που δείχνει να διαμορφώνεται στους κόλπους της Ε.Ε. δεν φάνηκε να γεφυρώνεται στο πλαίσιο της συνόδου.

Με τις σχετικές αποφάσεις να μετατίθενται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Τσίπρας έδειξε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της Αθήνας, όσον αφορά τη συναίνεσή της στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως «αντίμετρο» έναντι της απροθυμίας των χωρών του Βίσεγκραντ να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα σεβάστηκε μέχρι τώρα τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ε.Ε., ακόμα και όταν διαφωνούσε. Ανέφερε ως παραδείγματα την δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία υποχρεώθηκε η χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με την οποία τόνισε ότι ο ίδιος από την αρχή είχε διαφωνίες, αλλά και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, για τις οποίες, όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι πλήττουν την ελληνική οικονομία, «δεν είπαμε ότι δεν θα συμβάλουμε γιατί δεν αφορά τη δική μας αυλή».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αμφισβήτηση της αρχής της αλληλεγγύης, που υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης, για βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. και για πλαίσιο ουσιαστικής διαφωνίας. «Πιστεύω ότι θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον αυτή τη διαφωνία, πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ, με δικαιώματα

Καθημερινή

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου