Πρωτοβουλία για την προστασία των δημοτών που έχουν «κόκκινα» δάνεια και κινδυνεύουν με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ανέλαβε πρώτος σε όλη τη χώρα ο Δήμος Ζαχάρως, ενώ ήδη ο Δήμος Ηρακλείου κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία των δύο δημοτικών αρχών, αποτέλεσε το εφαλτήριο να ενεργοποιηθούν δύο δικηγόροι της Ρόδου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ελενα Κορδέλλα και Δέσποινα Γρύλλη, για να αναληφθεί όμοια πρωτοβουλία και από τον Δήμο Ρόδου.
Οι δύο δικηγόροι έχουν ήδη ετοιμάσει σχετική εισήγηση προς το νέο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, που θα ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα με την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2018.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να θωρακιστεί νομοθετικά σχετική πρόταση προκειμένου εν συνεχεία να υποβληθεί προς εξέταση προς τον Δήμο Ρόδου και να ληφθεί σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, πολλοί Δήμοι της χώρας βλέπουν ότι δεν προχωρούν οι ρυθμίσεις των δόσεων και αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών προς τα ταμεία των Δημαρχείων.
Αρκετοί είναι οι Δήμοι που εξετάζουν τη δημιουργία ενός fund για τη σωτηρία των κοινωνικά αδύναμων.
Η ιδέα ξεκίνησε από το δήμαρχο Ζαχάρως κ. Νίκο Φάμελο, που αποφάσισε να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατοίκων της περιοχής του.
Αρκετοί είναι οι δήμαρχοι, ανάμεσά τους και ο κ. Βασίλης Λαμπρινός του Δήμου Ηρακλείου, που τη βλέπουν με καλό μάτι και διερευνούν τους τρόπους που μπορεί αυτή η πιθανότητα να γίνει και πραγματικότητα.
Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι σκέφτονται να δημιουργήσουν κι ένα δίκτυο μεταξύ τους, ώστε να συνεργαστούν καλύτερα αλλά και να πιέσουν την πολιτεία να νομοθετήσει προς αυτήν την κατεύθυνση!
Σε δεύτερο επίπεδο κι αφού εξασφαλιστεί το νομικό πλαίσιο θα συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις κόκκινων δανείων. Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο θα επιτρέψει στην δημοτική αρχή να καταθέσει μια πειστική πρόταση με τη σύσταση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, ώστε να αποτραπεί η πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds σε εξευτελιστικές τιμές.
Στην εισήγηση των δύο δικηγόρων της Ρόδου αναφέρονται τα εξής:
«Μεσούσης της δεινής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα φαντάζει ως Casus belli για τους δανειστές οποιαδήποτε τροποποίηση ή οριοθέτηση αφορά στους πληστειριασμούς.
Προκειμένου να αναχαιτιστεί η μαζική πώληση των ακινήτων στα funds, την στιγμή που όλα δείχνουν πως θα εισέλθει η ελληνική κοινωνία σε τροχιά μαζικών πλειστηριασμών, τόσο των ακινήτων των δανειοληπτών όσο και των εγγυητών αναπτύσσεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση εξαγοράς των δανειών αυτών σε πολύ χαμηλή τιμή από τους Δήμους της χώρας μέσω της ίδρυσης εταιριών ειδικού σκοπού.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου (4389/2016) άνοιξαν οι αγοραπωλησίες όχι μόνο «κόκκινων» δανείων αλλά και εξυπηρετούμενων. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών είτε αποπληρώνονται είτε όχι μπορούν να περάσουν στα χέρια κερδοσκοπικών εταιριών -των λεγόμενων fund – οι οποίες λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματοοικονομικά, κερδοσκοπικά και χωρίς κοινωνική ευαισθησία.
Σημειώνεται πως από την πώληση εξαιρούνται προσωρινά, και μόνο μέχρι την 31η.12.2017, τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και για αυτά, έχει δοθεί η δυνατότητα -με σχετική τροπολογία- διαχείρισής τους από τα fund.
Πριν από την ψήφιση του νόμου που προβλέπει σφυρί για «κόκκινα» και ενήμερα δάνεια ελάμβαναν χώρα τιτλοποιήσεις απαιτήσεων δανείων και εκχώρησή τους με μια απλή εγγραφή στο ενεχυρολογείο χωρίς καμία ειδοποίηση του δανειολήπτη».
Η εταιρία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί από κάθε Δήμο θα αγοράζει κόκκινα δάνεια φθηνά, π.χ. στο 10% της αξίας τους, και στη συνέχεια θα διευκολύνει τους δανειολήπτες στην ομαλή εξυπηρέτηση της οφειλής.
Το ζήτημα ετέθη και σε κεντρικό επίπεδο και δη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ώστε να αναζητηθούν μηχανισμοί στήριξης, ενώ αναμένονται άμεσα εξελίξεις καθώς η πρωτοβουλία αλληλεγγύης των Δήμων προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εξελίσσεται ραγδαία.
Σημαντική απόφαση έλαβε στις 14-12-2017 και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλονίκης η οποία προτάσσει την ανάγκη θέσπισης δικαιώματος του δανειολήπτη να προηγείται έναντι των FUND στην αγορά του δανείου του, ενώ επικουρικά διατυπώθηκε αίτημα προώθησης των ενεργειών για να λειτουργήσει εταιρεία ειδικού σκοπού για την εξαγορά των δανείων των δημοτών του.
Θα πρέπει να τονισθεί πως την πρωτοβουλία αγκαλιάζει ομάδα έγκριτων νομικών με πρωτοπόρο τη δικηγόρο κ. Νούκα Αριάδνη, με σαφή και τεκμηριωμένη άποψη για την πραγμάτωση του ανωτέρω σκοπού. Ο θεμέλιος λίθος έχει μπει και αναμένεται η σύμπραξη των Δήμων με την καθοδήγηση των νομικών ώστε να ενυλωθεί το σχέδιο αυτό .