Συνέντευξη στη
Μαίρη Φώτη
Ηταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο όταν ο Ρόδιος ιατρός Πολύβιος Παυλίδης, διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο Μπενάκειο-Ερυθρός Σταυρός αφού είχε υποβάλει ήδη την παραίτησή του έπειτα από 24 χρόνια στο ΕΣΥ, μαζί με την σύζυγό του Μαρία Καπετανάκη Παυλίδη, μετακόμισαν στο Ντουμπάι.
Η πρόταση για εργασία στο Emirates Specialty Hospital, ήρθε σε μια συγκυρία που ο Δρ Πολύβιος Παυλίδης είχε πια αντιληφθεί πως «όποιος σέβεται τον εαυτό του, φεύγει μακριά τόσο από την εργασία του όσο και από τη χώρα της αδικίας, της παρανομίας, τη χώρα που καθημερινά βρίσκει πατέντες με ποιον τρόπο να σε βιάσει ψυχοσωματικά».
Αφήνοντας πίσω τους τη χώρα της κρίσης και πηγαίνοντας στη χώρα όπου ζουν Κροίσοι, στη συνέντευξή τους σήμερα στη «δημοκρατική», ο Δρ Πολύβιος Παυλίδης, ο μοναδικός Ελληνας αγγειοχειρουργός σε όλα τα Εμιράτα, και η σύζυγός του Μαρία Καπετανάκη Παυλίδη, μιλούν για την νέα τους ζωή στη χώρα της «υπερβολής».
• Πότε μετακομίσατε στο Ντουμπάι;
Μ.Κ. Πριν από περίπου 1,5 χρόνο πήραμε την απόφαση να μετακομίσουμε στο Ντουμπάι, έπειτα από μια πρόταση που έγινε στον σύζυγό μου για να εργαστεί στο Emirates Specialty Hospital, το οποίο ανήκει στην βασιλική οικογένεια.
• Πώς προέκυψε αυτή η πρόταση;
Π.Π. Πριν από την μόνιμη μετοίκιση στο Ντουμπάι, ήμουν διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο Μπενάκειο-Ερυθρός Σταυρός απ΄όπου και παραιτήθηκα.
Οι αγγειοχειρουργοί στο Ντουμπάι, είναι ελάχιστοι. Δεδομένων και των συνθηκών στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να μετακομίσουμε εδώ όπως και άλλοι Ελληνες ιατροί. Εναν άνθρωπο της δικής μου ηλικίας, στο δικό μου βαθμό, με τη δική μου εμπειρία, αντί να τον εκμεταλλευθεί η χώρα, τι τον κάνει; Τον φτύνει, τον πατάει, τον υποβαθμίζει, τον απαξιώνει, τον μηδενίζει και στο τέλος τον εξαναγκάζει να φύγει…, όπως δήλωσα και παλαιότερα σε συνέντευξή μου στην «Ελευθεροτυπία». Μετά τον Ερυθρό Σταυρό, εργαζόμουν ως part time σε άλλο Νοσοκομείο του Ντουμπάι και πηγαινοερχόμουν από την Ελλάδα. Μετέπειτα μού έγινε πρόταση από τον manager του Emirates Specialty Hospital, το οποίο είναι καινούριο, υπερσύγχρονο νοσοκομείο και την αποδέχθηκα.
Μ.Κ. Βεβαίως δεν ήταν μία εύκολη απόφαση αλλά δεδομένων των συνθηκών και των συγκυριών και λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι ήταν μια πολύ καλή πρόταση, αποφάσισα να στηρίξω και να ακολουθήσω τον σύζυγό μου.
• Για τις γυναίκες, είναι φιλική πόλη το Ντουμπάι;
Μ.Κ. Ο κόσμος μπερδεύει το Ντουμπάι με την Σαουδική Αραβία… Το Ντουμπάι, το οποίο είναι η 6η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο, ακολουθεί το αμερικανικό πρότυπο θα έλεγα, και η γυναίκα κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς περιορισμούς ακόμα και ως προς την αμφίεση. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι μπορεί να κυκλοφορούν γυναίκες με αμπάγιες, μπούργκες και χιτζάπ όμως δεν υπόκεινται σε άλλους περιορισμούς, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι δημοσίως απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ για άνδρες και γυναίκες. Τις γυναίκες εδώ τις σέβονται και τις υπολογίζουν και μάλιστα, όπου υπάρχει σειρά αναμονής, οι γυναίκες έχουν πάντα προτεραιότητα.
• Υπάρχουν κι εκεί ουρές, νόμιζα ότι είναι ελληνικό «προνόμιο»!
Μ.Κ. Η φυσική παρουσία απαιτείται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Εδώ όλα κινούνται και λειτουργούν ηλεκτρονικά. Το Ντουμπάι παρέχει υψηλότατης ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους του αλλά και στους επισκέπτες.
Π.Π. Σπανίως απαιτείται φυσική παρουσία, αλλά όπου απαιτείται, η γυναίκα έχει πάντα προτεραιότητα. Όπως προαναφέρθηκε, εδώ εφαρμόζεται το αμερικανικό μοντέλο ζωής που όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Είναι μεν η χώρα της τεχνολογίας όμως ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο.
• Δηλαδή;
Π.Π. Φροντίζουν, προσέχουν και προστατεύουν τους πολίτες. Όλα κινούνται γύρω από τον άνθρωπο.
• Ηταν εύκολη η προσαρμογή;
Μ.Κ. Παρ΄ότι τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου, είχαμε ζήσει στο εξωτερικό στη διάρκεια των σπουδών μας αλλά και είχαμε ταξιδέψει πολύ στην Ευρώπη, οι αραβικές χώρες δεν έχουν καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε. Υπήρχε η ανασφάλεια για το άγνωστο ερχόμενοι εδώ. Όμως ήταν εντυπωσιακό πόσο εύκολα και γρήγορα αντιμετωπίστηκαν τα διαδικαστικά και πρακτικά ζητήματα της μετακόμισης από την επιλογή της κατοικίας, μέχρι να καταστεί λειτουργική και να εξοπλισθεί. Θεωρώ ότι προσαρμοστήκαμε εύκολα και τύχαμε μάλιστα εξαιρετικής αντιμετώπισης από τον εργασιακό χώρο του Πολύβιου, γεγονός που μας διευκόλυνε σημαντικά. Ωστόσο, η προσαρμογή είναι και θέμα χαρακτήρα.
Π.Π. Παρ΄ότι εργαζόμουν ως part time προηγουμένως και γνώριζα αρκετά την πόλη, έπρεπε να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μόνιμη διαμονή. Όμως οι εργασιακές συνθήκες εδώ είναι εξαιρετικές, καμία σχέση με αυτές της Ελλάδας και μπορώ να πω ότι κοινωνικοποιηθήκαμε πιο εύκολα απ΄ότι ίσως περιμέναμε κι εμείς οι ίδιοι.
• Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που παρατηρήσατε φτάνοντας εκεί;
Π.Π. Αυτό που αξίζει ιδιαιτέρως να αναφερθεί είναι η μηδενική εγκληματικότητα εδώ. Κυκλοφορείς ελεύθερα και άφοβα μόνος σου ακόμα και τη νύχτα. Επίσης εδώ δεν υπάρχουν κρούσματα κλοπής διότι ο νόμος είναι εξαιρετικά αυστηρός και εφαρμόζεται.
Μ.Κ. Ακόμα κι αν ξεχάσεις κάπου το κινητό σου, ή την τσάντα σου, ή το πορτοφόλι σου δεν πρόκειται να τα αγγίξει κανείς. Υπάρχει απόλυτος έλεγχος παντού. Εντυπωσιακή είναι επίσης και η καθαριότητα, δεν θα δεις πουθενά στο δρόμο ή σε δημόσιους χώρους πεταμένα αποτσίγαρα ή έστω ένα χαρτάκι. Επίσης είναι μια πόλη πλημμυρισμένη με λουλούδια φροντισμένα σε κάθε γωνιά της που μάλιστα τα αλλάζουν κάθε δυο με τρεις μήνες. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι το Ντουμπάι είναι μια χώρα που συναντάς παντού την υπερβολή και σκοπός είναι να σε προκαλέσουν να ξοδεύεις χρήματα. Ευτυχώς ήρθαμε σε μια φάση της ζωής μας που έχουμε αναπτύξει ωριμότητα και μπορούμε να επιδείξουμε ψυχραιμία στην καταναλωτική συμπεριφορά.
Π.Π. Όπως είπε και η Μαρία, όσο εύκολα σου δίνει χρήματατο Ντουμπάι, τόσο εύκολα μπορεί να στα πάρει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποικιλία σε σχέδια, ποσότητα και ποιότητα, σε χρυσό και διαμάντια!
• Τι είναι αυτό που είδατε και σας προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση;
Μ.Κ. Η υπερβολή επικρατεί παντού… Τι να σας πω τα ρινίσματα και οι νιφάδες χρυσού σε φαγητά και γλυκά για παράδειγμα, εδώ θεωρείται κάτι συνηθισμένο. Όπως επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η αμπάγια, το καφτάνι που φορούν οι γυναίκες, μπορεί να κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ. Οι παγκόσμιοι οίκοι της μόδας, σχεδιάζουν ειδικές κολεξιόν ρούχων, υποδημάτων, αξεσουάρ και αρωμάτων για τους κατοίκους της Αραβίας που κοστολογούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Γενικά δεν υπάρχει μέτρο, όλα γίνονται στον υπερθετικό βαθμό και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός παντού, από τα ρούχα και το σπίτι μέχρι το αυτοκίνητο και τα δημόσια κτήρια. Ουσιαστικά πρόκειται για ματαιοδοξία που προκύπτει από τον υπερπλουτισμό…Φτάνει πια, στα όρια της καταναλωτικής διαστροφής.
Π.Π. Γίνονται πολλές ειδικές παραγγελίες διαφόρων τύπων αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, η μάσκα της Rolls-Royce, που κυκλοφορούν κατά κόρον εδώ, μπορεί να είναι από χρυσό ή λευκόχρυσο, ή και να την ντύσουν με διαμάντια! Ενας από τους πρίγκιπες εδώ, που είναι λάτρης της Ferrari, ζήτησε να του κατασκευάσουν στέισον βάγκον Ferrari και η εταιρεία το έκανε. Βέβαια να πούμε επίσης, ότι η βενζίνη εδώ είναι πάμφθηνη. Το ένα γαλόνι, που ισοδυναμεί περίπου σε 3,785 λίτρα, κοστίζει 20 λεπτά! Άλλο εντυπωσιακό είναι ότι για κατοικίδια, έχουν άγρια ζώα όπως τίγρεις, λιοντάρια!
• Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι εύποροι;
Μ.Κ. Υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα Υπάρχει και εργατικό δυναμικό από Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νεπάλ… Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε φροντισμένα, οργανωμένα κτήρια, τις λεγόμενες εργατικές κατοικίες που ανήκουν στον βασιλιά.
• Το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό;
Μ.Κ Τα περισσότερα σπίτια εδώ, είναι συγκροτήματα κτηρίων που διαθέτουν ασφάλεια, ρεσεψιόν, πισίνα, γυμναστήριο και τεχνικό προσωπικό που αναλαμβάνει τις επιδιορθώσεις ζημιών. Γι αυτό και είναι πάρα πολύ ακριβά. Για την ενοικίαση ενός νεόκτιστου διαμερίσματος της τάξης των 70 τμ, απαιτούνται περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα. Ως προς τις τιμές από των λεγόμενων συνοικιακών super markets, που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις ωστόσο και ανήκουν σε Ινδούς ως επί το πλείστον, μπορώ να πω ότι είναι ίδιες με της Ελλάδας. Τώρα υπάρχουν και τα super markets που είναι μέσα στα εμπορικά κέντρα, όπου εκεί είναι ακριβότερα.
• Πόσοι Ελληνες ζείτε εκεί;
Π.Π. Περίπου 10.000 Ελληνες ζουν στο Ντουμπάι.
• Κύριε Παυλίδη, έρχεται κόσμος στο Ντουμπάι αποκλειστικά για τις ιατρικές υπηρεσίες;
Υπάρχει ανεπτυγμένος ιατρικός τουρισμός στο Ντουμπάι, έρχεται πάρα πολύς κόσμος στα Νοσοκομεία. Οι περισσότεροι γιατροί που έχουν στελεχώσει τα Νοσοκομεία είναι είτε Ευρωπαίοι, είτε Αμερικανοί είτε Καναδοί, όπως και από την Αυστραλία. Είναι υψηλού επιπέδου και κατάρτισης οι επιστήμονες που απασχολούνται εδώ.
• Από την Ελλάδα τι σας λείπει πιο πολύ;
Μ.Κ. Οσο παράξενο κι αν φαίνεται, λείπει ο υγιής ήλιος της Ελλάδας, διότι εδώ ο ήλιος είναι επικίνδυνος, και οι καθαρές, δροσερές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά. Επίσης λείπει και η ελευθερία να μπορείς να βγεις έξω με την παρέα σου και να απολαύσεις το ποτό σου. Εδώ αλκοόλ μπορείς να βρεις μόνο σε εστιατόρια ξενοδοχείων.
Π.Π. Η θάλασσα! Εδώ το νερό της θάλασσας είναι πολύ ζεστό, «χοχλάζει» όπως όταν κάνεις ποδόλουτρο και κάτω είναι λάσπη! Μου λείπουν τα δροσερά νερά της θάλασσας στη Ρόδο. Τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει έως και τους 50 C σε κάποιες περιοχές, δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Εμένα μου λείπει επίσης η βροχή και το κρύο!
• Υπάρχει περιορισμός στη χρήση των social media;
Μ.Κ. Καταρχήν, δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε οτιδήποτε αφορά το ανθρώπινο σώμα και αναφέρεται σε σωματική επαφή. Τα social media είναι όλα ελεγχόμενα. Επίσης το skype, το messenger, το WhatsApp, το viber δεν λειτουργούν ως προς τις βιντεοκλήσεις, μπορείς να τα χρησιμοποιείς μόνο για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το skype για βιντεοκλήσεις μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία. Με την ευκαιρία να πω ότι το Ντουμπάι έχει την ακριβότερη κινητή τηλεφωνία στον κόσμο.
• Η προοπτική είναι να μείνετε μόνιμα εκεί;
Π.Π. Η προοπτική είναι να μείνουμε όσο αντέξουμε!
• Παρ΄ότι το περιγράφετε τόσο ειδυλλιακά;
Μ.Κ. Οι ανάγκες διαμορφώνονται αναλόγως την ηλικία. Ο σκοπός που ήρθαμε, είναι να μπορέσουμε να διευκολυνθούμε περισσότερο οικονομικά κι εμείς και η υπόλοιπη οικογένεια, αυτός ήταν εξάλλου ο λόγος που μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία. Οπότε, αναλόγως των αναγκών και όσο έχουμε το κουράγιο να είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, θα είμαστε εδώ.