Συνεντεύξεις

N. Kαραμαρίτης: «Η σημερινή περιφερειακή αρχή ήρθε για να καλύψει την ολιγωρία του κεντρικού κράτους»

Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

Αν κάποιος γνωρίζει καλά τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας, είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας Δωδεκανήσου και υπεύθυνος για το κοινωνικό παντοπωλείο της Περιφέρειας, Νίκος Καραμαρίτης.
Σε συνέντευξή του στη «δ» μιλά για το έργο που έχει παραχθεί στους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής μέριμνας και υγείας και δηλώνει ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή ήρθε για να καλύψει την ολιγωρία του κεντρικού Κράτους, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητα των νησιωτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
«Σεβόμαστε το συμπολίτη μας και αγωνιζόμαστε για να ανακουφίσουμε όλες τις βασικές ανάγκες, να βελτιώσουμε στο μέτρο του δυνατού το βιοτικό του επίπεδο. Μιλάμε για θεμελιώδη δικαιώματα σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών», αναφέρει χαρακτηριστικά!
Δεν διστάζει να αποκαλύψει τις αποφάσεις του για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλώνει ότι έχει ενταχθεί στο συνδυασμό του Αντώνη Καμπουράκη, θέλοντας να υπηρετήσει τη Ρόδο μέσα από τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Οραματίζεται ένα δήμο που θα είναι κοντά στον πολίτη, ένα δήμο με πραγματικά αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Καραμαρίτη παρακάτω.
• Κύριε Καραμαρίτη, είστε υπεύθυνος για το κοινωνικό παντοπωλείο της Περιφέρειας, μία δομή η οποία στηρίζει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ποια είναι η πορεία του διεθνούς διαγωνισμού για την ενίσχυση του και πόσοι είναι σήμερα οι δικαιούχοι;
Το κοινωνικό παντοπωλείο είναι μία δομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την οποία παρέλαβα πριν από δύο χρόνια με προϋπολογισμό 60. 000 ευρώ και με 300 δικαιούχους. Σήμερα ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα ένα εκατομμύριο ευρώ και οι δικαιούχοι στη Ρόδο και σε όλα τα Δωδεκάνησα φτάνουν τους 8.000. Και δεν αυξήσαμε τον προϋπολογισμό και τον αριθμό των ωφελούμενων τυχαία… Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, όπως αποδεικνύουν άλλωστε έγγραφα και ντοκουμέντα… Δεν είμαστε μία περιφερειακή αρχή η οποία δίνει φιλοδωρήματα. Σε μία εποχή που μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες, συμπαραστεκόμαστε στον συνάνθρωπο, προσφέροντας ουσιαστικό έργο!
Όταν λοιπόν ανέλαβα το κοινωνικό παντοπωλείο διαπίστωσα ότι οι ανάγκες ήταν πάρα πολλές. Με τον προϋπολογισμό των 60.000 δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν… Έβλεπα πολύ κόσμο που έψαχνε στους κάδους των σκουπιδιών να βρει κάτι να φάει… Σκέφτηκα ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει άμεσα.
Τα έθεσα όλα αυτά στον περιφερειάρχη που αποφάσισε να διατεθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση της δομής. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που διατίθεται ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσόν για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου!
Πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε λάβει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου και τη Δευτέρα υπογράφουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο προμηθευτή. Θα μπορέσουμε λοιπόν να προσφέρουμε επιπλέον τρόφιμα και να επεκτείνουμε τη δράση και σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια για να ενταχθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου. Υπάρχουν π.χ. συμπολίτες που ξεπερνούν ελαφρώς το ετήσιο εισόδημα που προβλέπεται ανά περίπτωση, προκειμένου να ενταχθεί κανείς στη δομή. Σε αυτούς τους συμπολίτες μας, σε όλα αυτά τα νοικοκυριά που ξεπερνούν κατάτι τα εισοδηματικά κριτήρια, 1-2 φορές το χρόνο δίνουμε μία μικρή βοήθεια. Στο εξής θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε την προσφορά στους ανθρώπους αυτούς και βέβαια σε όλους τους ωφελούμενους. Σήμερα δεν υπάρχει πια κανείς που πρέπει να ψάξει στους κάδους για να φάει!
• Κύριε Καραμαρίτη, ποιοι είναι οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο κοινωνικό παντοπωλείο της Περιφέρειας για βοήθεια; Η τόσο μεγάλη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, φανερώνει ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών…
Οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που μπορεί από υπερηφάνεια να μη θέλουν να αποκαλύψουν το πρόβλημά τους στον περίγυρο τους. Κάποια στιγμή μου τηλεφώνησε ένας 80χρονος και μου είπε ότι του αρέσει να τρώει τηγανητά αυγά, μόνο που δεν είχε λάδι να τα τηγανίσει. Αυτός ο άνθρωπος ήταν διευθυντής ξενοδοχείου… Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες παραδείγματα.
Έρχονται και παίρνουν τα τρόφιμά τους, καλύπτοντας τις ανάγκες σίτισης. Ακόμη και αν κάποιοι δεν έχουν δικό τους σπίτι, ανταλλάσσουν τα τρόφιμα με φιλοξενία. Έχουν δηλαδή κάποιο φίλο, γνωστό ή συγγενή ο οποίος τους φιλοξενεί και μοιράζονται μαζί του τα είδη που προμηθεύονται από το κοινωνικό παντοπωλείο. Όσο περίεργο ή απίστευτο και αν ακούγεται αυτό, πραγματικά συμβαίνει.
Θέλω να τονίσω ότι τα στοιχεία των δικαιούχων δεν διαρρέουν πουθενά. Έχουμε ειδικούς επιστήμονες που γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται με τη δέουσα διακριτικότητα και με τον απαιτούμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πράγμα το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι προσέρχονται στη δομή!
• Υπάρχει ακόμη διάθεση προσφοράς; Στηρίζει η κοινωνία το κοινωνικό παντοπωλείο;
Είναι αρκετοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι προσφέρουν πάρα πολλά είδη αθόρυβα. Οφείλω να πω ότι και οι προσφορές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μας προσφέρουν και άλλα είδη εκτός από τα συνηθισμένα.
Μια μέρα ήρθα στο κοινωνικό παντοπωλείο και βρήκα ένα φορτηγό γεμάτο καρπούζια. Ο οδηγός μου είπε ότι τον σταμάτησε ένας συμπολίτης μας, ο οποίος αγόρασε όλο το εμπόρευμα και του ζήτησε να το παραδώσει σε εμάς. Είναι παρήγορο να υπάρχουν ακόμη τόσο ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι. Επιχειρηματίες, σύλλογοι, μαθητές…, στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας.
• Ας περάσουμε σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς σας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στον τομέα της Υγείας. Η ΑΜΚΕ Γαληνός, της οποίας είστε πρόεδρος είναι μία σημαντική δομή που φτάνει σε όλα τα Δωδεκάνησα. Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις;
Η ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» είναι η εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχει σκοπό την Προαγωγή της Υγείας, την ανάπτυξη του Εθελοντισμού και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Νοµό ∆ωδεκανήσου. Πράγματι, παράγει σημαντικό έργο στα τελευταία χρόνια.
Μέσα και από την νέα προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ήρθαμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία θα πραγματοποιηθούν προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους στα νησιά της Δωδεκανήσου. Επίσης, ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις, κατόπιν συνεννόησης µε τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα ιδρύματα (Κ.Α.Φ.Κ.Α., Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων, Χαραλάµπειο Γηροκοµείο κτλ), τα οποία δεν διαθέτουν γιατρούς ειδικότητας.
Αφού, λοιπόν, το Κράτος αδυνατεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, είμαστε έτοιμοι εμείς μέσω της Γαληνός να αναλάβουμε αυτόν τον ρόλο. Το οφείλουμε άλλωστε στην κοινωνία. Διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πολιτευόμαστε απλά για να πομφολογούμε, να λέμε κούφια χωρίς να υπολογίζουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Οφείλουμε να παρέχουμε έργο, έργο το οποίο θα είναι απτό και μετρήσιμο, πράγμα το οποίο κάνουμε χωρίς να το διατυμπανίζουμε και να το διαφημίζουμε παντού. Σεβόμαστε το συμπολίτη μας και αγωνιζόμαστε για να ανακουφίσουμε όλες τις βασικές ανάγκες, να βελτιώσουμε στο μέτρο του δυνατού το βιοτικό του επίπεδο. Μιλάμε για θεμελιώδη δικαιώματα σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών!
• Το μέτρο της επιδότησης των επικουρικών και αγροτικών γιατρών, έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Έχει αναγνωριστεί πάντως ως μία σημαντική επιτυχία-πρωτοπορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;
Ανέκαθεν υπήρχαν πολλά κενά ιατρών στις δομές υγείας των νησιών μας. Σήμερα έχουν μειωθεί αισθητά, αφού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιδοτεί συνολικά 85 επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, με το βοήθημα των 450 ευρώ μηνιαίως και για διάστημα τριών ετών.
Η Περιφέρειά μας ήταν η πρώτη Περιφέρεια, που θέσπισε κίνητρα για τους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη των κενών θέσεων στα μικρά νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές μεγαλύτερων νησιών. Σήμερα μιμούνται το παράδειγμά μας και άλλες περιφέρειες της χώρας ή νησιωτικοί δήμοι που επιδοτούν τη στέγαση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!
Αφού δεν κατάφερε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία, ήρθε η Περιφερειακή μας Αρχή να το κάνει πράξη. Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε το νόμο που προβλέπει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέχει στέγη και φαγητό σε γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά της άγονης γραμμής. Πήγαμε με τον Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Υγείας. Ζητήσαμε να παρέχεται σε ρευστό η ενίσχυση αυτή, κάτι που καταφέραμε τελικά. Οφείλω να παραδεχθώ ότι η ηγεσία του υπουργείου αντιλήφθηκε αυτό που ζητούσαμε και τελικά εγκρίθηκε το αίτημά μας. Σήμερα, το ίδιο το Υπουργείο προσφέρει επιπλέον επίδομα για να καλυφθούν οι θέσεις γιατρών στα νησιά της άγονης γραμμής, όταν δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια αυτή που κάναμε με τον Περιφερειάρχη και με τους συνεργάτες στους τομείς Πρόνοιας και Υγείας. Αν υπάρχει θέληση και εργατικότητα, μπορείς να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό στην αρχή! Δεν θέλω να περιαυτολογώ αλλά όταν βλέπω την πορεία του διαγωνισμού για το κοινωνικό παντοπωλείο, όταν βλέπω ότι οι θέσεις των γιατρών καλύπτονται ακόμη και στο πιο μικρό απομακρυσμένο νησί της περιφέρειάς μας, αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση… Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για όλα αυτά, επειδή μου δίνετε σήμερα το βήμα μέσα από την εφημερίδα σας.
Θα πρότεινα να κλείναμε τη συνέντευξη με μια προσωπική ερώτηση… Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες και οι ζυμώσεις ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Έχετε πάρει τις αποφάσεις σας;
Ο κύκλος μου στην Περιφέρεια έχει κλείσει. Πλέον θέλω να προσφέρω στη Ρόδο μέσα από τον Α’ βαθμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας ενταχθεί στο συνδυασμό του κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Με τον περιφερειάρχη, το Γιώργο το Χατζημάρκο έχουμε άριστη επικοινωνία και συνεργασία. Οι σχέσεις μας είναι άψογες και ήδη του έχω ανακοινώσει την απόφασή μου. Πιστεύω απλά ότι θα είμαι πιο χρήσιμος στο δήμο.
Έχω όραμα για τον τόπο μου. Η Ρόδος μας χρειάζεται ένα αποκεντρωμένο δήμο με έδρα σε κάθε παλιό δημαρχείο. Το έχω συζητήσει αυτό με τον κ. Καμπουράκη ο οποίος βλέπει θετικά την αποκέντρωση των υπηρεσιών του δήμου μας. Πρέπει να πάμε κοντά στον πολίτη που μας χρειάζεται…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου