Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2022.
Τόνισε ότι παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η ποικιλόμορφα και απειλητικά μεταβαλλόμενη πανδημία, καθώς επίσης και η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ενέργειας, η οικονομία μας εισέρχεται σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης.
Οι υφεσιακές απώλειες του περασμένου χρόνου καλύφθηκαν, μέσα στο τρέχον έτος, χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές υπηρεσιών, στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω και της αύξησης της αποταμίευσης και της βελτίωσης της απασχόλησης και στην αύξηση των επενδύσεων.
Το 2022 αναμένεται να είναι έτος επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε κανονικές συνθήκες.
Αναφέρθηκε στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, με τις εισπράξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται έναντι του 2021 κατά 60%, υποστηρίζοντας παράλληλα την εξομάλυνση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο τουρισμός αποτελεί την βασικότερη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας. Και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής. Απαιτείται όμως περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του με τη δημιουργία υποδομών, την ενίσχυση των επενδύσεων και βέβαια τη μείωση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ) στα νησιά, αποκαθιστώντας αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ τους αποστέρησε με το 3ο Μνημόνιο .
Μίλησε για το brain drain και την επιστροφή νέων κυρίως που είχαν φύγει στο εξωτερικό την δεκαετία της οικονομικής κρίσης, για τις διεθνείς σχέσεις και το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας.
Τέλος ο Βασίλης Α. Υψηλάντης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, η Ελλάδα εισέρχεται σε στέρεη αναπτυξιακή τροχιά, ανακτά γρήγορα τις οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζει οριστικά τις χρόνιες διαρθρωτικές της παθογένειες.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το ακόλουθο:
“ Κυρίοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Eισάγεται προς ψήφιση ο προυπολογισμός του Κράτους για το 2022, ενώ ήδη η Ελλάδα έχει καταγράψει μια αξιοθαύμαστη ταχεία οικονομική ανάκαμψη τους μήνες που προηγήθηκαν.
Ένας προυπολογισμός που έχει ως κεντρικό του άξονα την σταδιακή εγκατάλειψη των αναγκών που δημιούργησε η πανδημική κρίση και των επιδιωχθέντων, τον περασμένο χρόνο, προβλέψεων προς ανάκαμψη, με την μετάβαση σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη το 2022 μέσα από ένα παραγωγικό μοντέλο, που το διακρίνει η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα, η δικαιοσύνη, η καινοτομία, και η οικολογική ευαισθησία.
Έτσι παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η ποικιλόμορφα και απειλητικά μεταβαλλόμενη πανδημία, καθώς επίσης και η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ενέργειας, η οικονομία μας εισέρχεται σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης.
Την αισιοδοξία αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία της EUROSTAT βάσει των οποίων η χώρα μας παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη σε επίπεδο ΑΕΠ τριμήνου με ανάπτυξη 13,4% και τη δεύτερη σε επίπεδο 9μήνου με ρυθμό μεγέθυνσης 9,3%, γεγονός για το οποίο ο νέος Γερμανός υπουργός οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ αναφέρθηκε στην «…εντυπωσιακή και επιτυχή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης» και ότι «το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί, με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα, να έρθει η ελληνική οικονομία σε μία νέα πορεία επιτυχίας». Είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που στήριξαν τον οικονομικό και παραγωγικό ιστό της χώρας με εκτεταμένα μέτρα στήριξης ποσού 43,3 δις ευρώ για την τριετία 2020-2022. Κάτι που είναι πανθομολογούμενο και αναγνωρίζεται από επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι υφεσιακές απώλειες του περασμένου χρόνου καλύφθηκαν, μέσα στο τρέχον έτος, χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές υπηρεσιών, στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω και της αύξησης της αποταμίευσης και της βελτίωσης της απασχόλησης και στην αύξηση των επενδύσεων.
Το 2022 αναμένεται να είναι έτος επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε κανονικές συνθήκες.
Ο νέος Προυπολογισμός, όχι μόνον δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά προβλέπει και πρόσθετες μειώσεις φόρων και βεβαίως προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 4,5%, υπερβαίοντας το ΑΕΠ του 2019 κατά 1,7%. Περιλαμβάνει νέες πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς. Σχηματικά, επιδιώκεται η περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παραλλήλως και η τόνωση των επενδύσεων και εξαγωγών με στόχο τον απαραίτητο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική μεγένθυση της χώρας κατά βάση προβλέπεται να στηριχθεί στην επενδυτική δαπάνη. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των επενδύσεων θα διαδραματήσει η πορεία του αξιόχρεου της οικονομίας μας, η εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Επιταγχυντής της ανάπτυξης, έναντι αυτής του 2021, με σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας και προοπτική την ολοσχερή ομαλοποίηση της αγοράς, θα αποτελέσει ασφαλώς η πρόοδος των εμβολιασμών. Στη βάση αυτή προβλέπεται περαιτέρω ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, με τις εισπράξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται έναντι του 2021 κατά 60%, υποστηρίζοντας παράλληλα την εξομάλυνση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Ο τουρισμός αποτελεί την βασικότερη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας. Και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής. Απαιτείται όμως περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του με τη δημιουργία υποδομών, την ενίσχυση των επενδύσεων και βέβαια τη μείωση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ) στα νησιά, αποκαθιστώντας αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ τους αποστέρησε με το 3ο Μνημόνιο .
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, σήμερα δημιουργούνται οι προυποθέσεις για να επιστρέψουν στη χώρα μας συμπατριώτες μας που έφυγαν, ειδικά τα χρόνια της κρίσης. Υπάρχουν ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Ξένες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα και αναζητούν στελέχη με τα χαρακτηριστικά που έχουν συμπατριώτες μας οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα και απαρτίζουν αυτό το οποίο αποκαλούμε νέα διασπορά, το φαινόμενο του brain drain. Eπιστρέφουν στην χώρα όχι μόνο γιατί τους προκύπτει μία καλή επαγγελματική ευκαιρία αλλά κυρίως γιατί δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της χώρας για πρόοδο και ευημερία.
Στα ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς μας σχέσεις και τις ένοπλες δυνάμεις μας, η χώρα προωθεί ένα πλέγμα συμμαχιών το οποίο αξιοποιεί τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την αποτρεπτική της δυνατότητας με προμήθειες αναγκαίες μετά από μια δεκαετία υποεπενδύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, η χώρα μας εισέρχεται σε στέρεη αναπτυξιακή τροχιά, ανακτά γρήγορα τις οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζει οριστικά τις χρόνιες διαρθρωτικές της παθογένειες.”