Μείζον θέμα που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις από οφειλές προς τον ΦΟΔΣΑ αλλά και την λειτουργία του Φράγματος του Γαδουρά
Μείζον θέμα που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αναμένεται να ανακύψει μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΥΑ Ρόδου με την διαχείριση οφειλών «μαμούθ» για τις οποίες κινούνται διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Δήμος Ρόδου έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους 5 εκατ. ευρώ από δύο τιμολόγια (ένα του Αυγούστου του 2023 και ένα πρόσφατο) στον ΦΟΔΣΑ και αφορούν στην εισφορά του στον οργανισμό που παραμένει σε εκκρεμότητα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΦΟΔΣΑ εξετάζει την άμεση δέσμευση του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ από τον κωδικό πληρωμής της αποκομιδής των απορριμμάτων και της ΔΕΗ του Δήμου Ρόδου, αλλά και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Το γεγονός αυτό, που έγινε χθες γνωστό, προκάλεσε ήδη αναστάτωση στον ανάδοχο της συμφωνίας-πλαίσιο για την αποκομιδή των σκουπιδιών και παρότι τα τιμολόγια της δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα ζήτησε εξηγήσεις σχετικά από τις οικονομικές υπηρεσίες αφού αντανακλαστικά πλήττεται καθώς πληρώνεται από τον ίδιο κωδικό δαπανών!
Καθίσταται σαφές ότι αν δεν βρεθεί λύση και μάλιστα σύντομα θα βιώσουμε εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις με αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών και μάλιστα σε βασικές λειτουργίες.
Κι ενώ έτσι φέρεται να έχουν τα πράγματα σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ ένα άλλο ζήτημα έχει ανακύψει μετά την έκδοση βεβαιωτικού καταλόγου από υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ για οφειλές της ΔΕΥΑ Ρόδου γεγονός που οδηγεί σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και δεν αποκλείεται να έχει αντίκτυπο στον Δήμο Ρόδου ως «εγγυητή».
Πρόκειται για οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από την λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.
Δυνάμει της από 3 Νοεμβρίου 2017, προγραμματικής συμβάσεως, η οποία καταρτίσθηκε στη Ρόδο μεταξύ αφενός της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου και αφετέρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ και του Δήμου Ρόδου καθορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων από την λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.
Με την ως άνω σύμβαση επιδιωκόταν η αντιμετώπιση κατά τρόπο καθοριστικό των μεγάλων αναγκών υδροδότησης της πόλεως Ρόδου, με τη διάθεση ποιοτικού πόσιμου νερού από το «Φράγμα Γαδουρά», επιλύοντας έτσι μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα το σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία των υφιστάμενων γεωτρήσεων, η λειτουργία των οποίων επιβαλλόταν να ελαχιστοποιηθεί, τόσο λόγω των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για λόγους που αφορούν στο περιβάλλον και στην ποιότητα του αντλούμενου νερού.
Επιδίωξη και σκοπός ήταν παράλληλα και η διατήρηση του τελικού κόστους του πόσιμου νερού από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προς τον τελικό καταναλωτή σε χαμηλά ή και μειωμένα επίπεδα κόστους σε σχέση με τα ισχύοντα τον μήνα Μάρτιο του έτους 2017.
Αντικείμενο της ως άνω προγραμματικής συμβάσεως αποτελούσε η λειτουργία, συντήρηση, επισκευή, παρακολούθηση και συνολική ευθύνη της Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου: «Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά» και περιελάμβανε:
1) Τις εργασίες λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Ρόδου,
2) Τις εργασίες λειτουργίας και συντήρησης του κτηρίου δικλείδων, των Φ.Δ.Ε., των αντλιοστασίων, της δεξαμενής κεφαλής και της καθοδικής προστασίας του υδραγωγείου,
3) Τις εργασίες συντήρησης παρακολούθησης και ελέγχου της περιοχής του φράγματος Γαδουρά, και του υδραγωγείου και
4) τη λειτουργική βελτίωση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.).
Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων ορίζεται ότι «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δικαιούται να απαιτήσει την πληρωμή των δαπανών από την αντισυμβαλλόμενη (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.), η οποία θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν των τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του λογαριασμού.
Στο πλαίσιο της ως άνω συμβάσεως και σε εκτέλεση αυτής, για τις παρασχεθείσες σύμφωνα με τα παραπάνω υπηρεσίες εκδόθηκαν λογαριασμοί από την 7η Ιουνίου 2018 και οι οφειλές έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.