Στην ίδρυση και λειτουργία κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών στη Ρόδο προσανατολίζεται η διοίκηση της ΕΑΣΔ.
Αφορμή για την δημιουργία της συγκεκριμένης δομής, που θα είναι η πρώτη σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής της ΕΑΣΔ κ. Γιώργος Κριτσωτάκης, αποτελεί το γεγονός ότι από φέτος οι αγρότες υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία.
«Με αφορμή το γεγονός ότι οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία σκεφθήκαμε να δημιουργήσουμε μια δομή που θα τους στηρίξει. Από το Κέντρο που θα δημιουργηθεί θα παρέχονται και άλλες υπηρεσίες στους ανθρώπους αυτούς», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κριτσωτάκης.
«Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών θα είναι σε αντιστοιχία και με τα ΚΕΠ. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τους αγρότες που μερικές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα προχωρήσουμε το έργο σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ», εξήγησε ο διευθυντής της ΕΑΣΔ.
Σε επόμενη φάση θα παρέχεται από το συγκεκριμένο ΚΕΠ και νομική κάλυψη στους αγρότες.
«Σκεπτόμαστε να παρέχουμε και νομική κάλυψη στους αγρότες αργότερα», τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης.
Ο διευθυντής της ΕΑΣΔ αναφέρθηκε και στην τιμητική διάκριση που έλαβε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για το ροδίτικο ελαιόλαδο.
«Έχει κατοχυρώσει η ΕΑΣΔ το ελαιόλαδο πως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης. Αυτό σημαίνει πως κανένα άλλο λάδι που παράγεται εκτός νησιού δεν μπορεί να έχει την ίδια ονομασία ( Ρόδος). Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα που δίνουμε στους παραγωγούς του νησιού μας», δήλωσε ο κ. Κριτσωτάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την ποιότητα του συγκεκριμένου προϊόντος, ο κ. Κριτσωτάκης δήλωσε πως είναι πολύ καλό.
«Είναι πολύ καλό ελληνικό λάδι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρης έχει αναφερθεί στην υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου και των άλλων προϊόντων που παράγονται στο Νότιο Αιγαίο», τόνισε ο διευθυντής της ΕΑΣΔ.
Σχετικά με τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, ο κ. Κριτσωτάκης δήλωσε πως ήταν σημαντικά μειωμένη.
«Περιμένουμε να μας σταλούν τα ακριβή στοιχεία από τα ελαιοτριβεία. Γνωρίζουμε όμως ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Αιτία ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες, που επηρέασαν σε αρκετές περιπτώσεις την ανθοφορία», εξήγησε ο κ. Γιώργος Κριτσωτάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί μας δεν ξεπέρασε τους 1000 τόνους. Η μείωση σε σχέση με την περσινή παραγωγή εκτιμήθηκε πως φθάνει στο ποσοστό του 50%.
Σε ερώτηση σχετικά με το εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων που επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία η ΕΑΣΔ στις Φάνες, ο κ. Γ. Κριτσωτάκης δήλωσε:
«Στο έργο αυτό μας βοήθησε ο Δήμος Ρόδου, η κοινότητα Φανών και η Περιφέρεια. Μένει η έκδοση κάποιων αδειών. Το εκθετήριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το Φεβρουάριο. Θα είναι ο πρώτος χώρος στο Αιγαίο, όπου θα εκτίθενται τοπικά προϊόντα».
Στον χώρο θα μπορεί να γίνεται και τυποποίηση διαφόρων προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας. Η αρχή θα γίνει με τα παραδοσιακά γλυκίσματα.
«Τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία ΡΩ έχουν τοποθετηθεί στα ράφια αρκετών σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και πάνε και πολύ καλά σε πωλήσεις», τόνισε ο διευθυντής της ΕΑΣΔ.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα ο κ. Κριτσωτάκης δήλωσε:
«Βλέπουμε πως εξαιτίας της κρίσης είναι αρκετοί εκείνοι που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα είτε ως κύρια εργασία ή ως δεύτερη απασχόληση. Αν κάποιος δει το θέμα σοβαρά υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Ειδικά αν υπάρξει συνδυασμός με τον τομέα της μεταποίησης τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα».