591 δικογραφίες για μη καταβολή χρεών στο δημόσιο και 368 δικογραφίες για φορολογικές παραβάσεις (κυρίως μη καταβολή ΦΠΑ και έκδοση ή αποδοχή εικονικών τιμολογίων) υποβλήθηκαν αρμοδίως προς διερεύνηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου το έτος 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τμήματος μηνύσεων.
Οι συλλήψεις επιχειρηματιών για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, αφού η κρίση έχει επηρεάσει όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.
Από την «τσιμπίδα» του νόμου δεν έχουν ξεφύγει ούτε γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι πέρασαν το κατώφλι αστυνομικών τμημάτων είτε αυτοβούλως είτε ως συλληφθέντες.
Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται βεβαίως από τις συλλήψεις είναι εάν και πόσα χρήματα μπαίνουν τελικά στα κρατικά ταμεία.
Τους Εισαγγελείς του Πρωτοδικείου Ρόδου στην κυριολεξία μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα η σύνταξη κατηγορητηρίων σε βάρος φοροφυγάδων.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε κάθε δικάσιμο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου εξετάζονται κατά μέσο όρο 15-20 υποθέσεις, είναι πασιφανές ότι η δικαιοσύνη σε τοπικό επίπεδο δεν θα μπορέσει εύκολα να ξεκαθαρίσει τον όγκο των υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι μόνο τον Δεκέμβριο του 2013 υποβλήθηκαν προς εξέταση 53 μηνύσεις για μη καταβολή χρεών στο δημόσιο, οι οποίες σύμφωνα με τις εντολές και τις εγκυκλίους θα πρέπει να διεκπεραιωθούν ταχύτατα.
Ανάλογη είναι φυσικά η εικόνα και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου που δέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των μηνύσεων για να διενεργήσει την προβλεπόμενη από το νόμο προκαταρκτική εξέταση.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και η Ολομέλεια των δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου έχουν αποφασίσει να αφιερώνουν την συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου της τελευταίας Παρασκευής κάθε μήνα στην εξέταση αποκλειστικά και μόνο υποθέσεων του είδους.
Γενική αίσθηση είναι πάντως ότι για τα μάτια του κόσμου πηγαινοέρχονται στα αυτόφωρα οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες.
Παρά τις συλλήψεις και τον σχηματισμό δικογραφιών δεν μπαίνουν έσοδα στα ταμεία, ενώ όσοι συλλαμβάνονται αφήνονται ελεύθεροι, μετά από μια νύχτα στα κρατητήρια, είτε με περιοριστικούς όρους, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είτε με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε με ποινή φυλάκισης τριών ετών η οποία εκ του νόμου δεν εκτελείται καθώς προβλέπεται αναστολή.
Εν τω μεταξύ, έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ ή 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή που οργιάζει στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Εγκύκλιος του γγ Δημοσίων Εσόδων προβλέπει στο μεταξύ ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, που η φορολογική διοίκηση διαπιστώνει κατόπιν φορολογικού ελέγχου παραβάσεις φοροδιαφυγής, θα πρέπει να δεσμεύει το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών, ιδίως των κοινών, υφιστάμενων ή νέων, των χρηματικών παρακαταθηκών και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη σε εμπορικές τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
Θα δεσμεύεται στο σύνολό του το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων ως και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες. Επίσης, με βάση την εγκύκλιο απαγορεύεται να παραλαμβάνει ή να χορηγεί κάθε έγγραφο που απαιτείται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ιδίως δηλώσεις, συμφωνητικά, βεβαιώσεις, ή πιστοποιητικά.
Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σωρευτικά σε βάρος των παραβατών νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και σε βάρος νομικών ή φυσικών προσώπων ή οντοτήτων που έχουν ή είχαν μία από τις παρακάτω ιδιότητες από την τέλεση οποιασδήποτε παράβασης φοροδιαφυγής:
– Για ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, στους πρόεδρους και αντιπροέδρους των διοικητικών συμβουλίων, στους διευθύνοντες, εντεταλμένους, συμπράττοντες συμβούλους, στους διοικητές, στους γενικούς διευθυντές, στους διευθυντές, ως και εν γένει σε κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε άμεσα από τον νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση είτε από οποιαδήποτε αιτία στη διοίκηση ή διαχείριση ή εκπροσώπηση αυτών. Αν ελλείπουν όλα τα παραπάνω πρόσωπα, τα μέτρα επιβάλλονται στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών αυτών.
– Για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρίες, στους ομόρρυθμους εταίρους και στους διαχειριστές αυτών και σε κάθε πρόσωπο εντεταλμένο από οποιαδήποτε αιτία στη διοίκηση ή διαχείριση ή εκπροσώπηση αυτών, και όταν ελλείπουν ή απουσιάζουν αυτοί, σε κάθε εταίρο.
– Για συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών στους προέδρους, στους αντιπροέδρους, στους γραμματείς, στους ταμίες, καθώς και εν γένει σε κάθε πρόσωπο εντεταλμένο από οποιαδήποτε αιτία στη διοίκηση ή διαχείριση ή εκπροσώπηση αυτών.
– Για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, στους εκπροσώπους αυτών ως και εν γένει σε κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε άμεσα από το νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση είτε από οποιαδήποτε αιτία στη διοίκηση ή διαχείριση ή εκπροσώπηση αυτών.
https://www.dimokratiki.gr/17-01-2014/stenazi-dikastirio-rodou-apo-tis-dikografies-gia-chrei-pros-dimosio-ke-forologikes-paravasis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.