Συνεντεύξεις

Μ. Σπυράκη: «Θα ξεβολέψουμε το χθες των λίγων για να υπηρετήσουμε το μέλλον των πολλών»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Υπάρχει μια πορεία της ΝΔ που δεν την καθιστά απλώς εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αλλά προοπτικά θα την καταστήσει κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Μας χωρίζει άβυσσος με τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τελικά προστατεύει τους λίγους και αδιαφορεί για τους πολλούς. Εμείς δεν θα διστάσουμε να ξεβολέψουμε το χθες των λίγων, για να υπηρετήσουμε το μέλλον των πολλών».
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη αναφερόμενη  στην πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξής.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως δεσμεύτηκε με τους εταίρους. Το αν θα ολοκληρώσει η όχι την τετραετία εξαρτάται από τις διαθέσεις τις κυβερνητικής πλειοψηφίας», τονίζει η κ. Μ Σπυράκη.
Η κ. Μ. Σπυράκη δεν αισιοδοξεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. Προβλέπει μάλιστα ότι επειδή θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
Σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό, η κ. Σπυράκη δηλώνει πως η ευθύνη για την εξέλιξή του σε δημοσιονομικό πρόβλημα βαρύνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Η κ. Σπυράκη αναφέρεται και στην πορεία που πρέπει να χαράξει η νέος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένας μεγάλος πολιτικός οργανισμός που αυτή την ώρα καλείται να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Καλείται να δώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», τονίζει η κ. Σπυράκη.

Η συνέντευξη της κ. Μαρίας Σπυράκη, αναλυτικά:
• Συναντήσεις είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε Τσακαλώτος με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ. Πόση αισιοδοξία όμως μπορεί να εμπνέει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
«Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογό του και τον επικεφαλής του Eurogroup σηματοδοτούν την επιστροφή στην πραγματικότητα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικό ένδυμα στο εξωτερικό από ό,τι στο εσωτερικό. Είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την συμφωνία, να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και να κάνει τις αλλαγές οι οποίες προβλέπονται από το πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση αισιόδοξη με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είμαι όταν θα σταθεροποιηθεί και μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αντίθετα φαίνεται ότι η πορεία της πρώτης αξιολόγησης θα τραβήξει σε μάκρος θέτοντας μάλιστα ζητήματα ρευστότητας, βάζοντας σε κίνδυνο την ρευστότητα στην αγορά.
• «Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ευρωπαίος αξιωματούχος το προσχέδιο του ασφαλιστικού καθώς περιλαμβάνει συγχώνευση των ταμείων, μία πάγια θέση των θεσμών και τόνισε πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις ούτε το Φεβρουάριο. Το ασφαλιστικό μπορεί να είναι φιλόδοξο για τους Ευρωπαίους αλλά τι θα προκαλέσει στους Έλληνες; Ποιά είναι η άποψή σας για το σχέδιο που έχει δοθεί σε διαβούλευση;
Το σχέδιο του ασφαλιστικού το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες αδυναμίες. Δεν επιλύει ούτε το δημοσιονομικό κενό το οποίο η ίδια δημιούργησε και τώρα οι δανειστές ζητούν να καλυφθεί από το ασφαλιστικό. Δηλαδή δεν καλύπτει ούτε το 1,8 δισ. που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει από την δαπάνη από τον προϋπολογισμό για το ασφαλιστικό, ούτε το πρόβλημα της βιωσιμότητας. Παράλληλα αυξάνει τις εισφορές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μαύρη εργασία, να μειώνεται η απασχόληση και να μειώνονται κατά συνέπεια και οι ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή μειώνει προς τα κάτω τις συντάξεις με αποτέλεσμα το νέο σχέδιο να μην διακρίνεται από αναλογικότητα. Δηλαδή πολίτες που κατέβαλλαν επί δεκαετίες υψηλές εισφορές θα βρεθούν να παίρνουν μερικά πρόσθετα ευρώ πάνω από την βασική εθνική σύνταξη. Η ευθύνη για το ασφαλιστικό, όπως εξελίχθηκε σε δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η πλειοψηφία οδήγησε την Ελλάδα στην ύφεση το 2015, παρά την πρόβλεψη που είχαμε για ανάπτυξη, και το ασφαλιστικό δεν είναι καθόλου ανεξάρτητο από την πορεία της οικονομίας. Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να βρει και τον τρόπο που θα καλύψει αυτήν την δαπάνη. Εμείς θα καταθέσουμε πρόταση στην Βουλή για το ασφαλιστικό που θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και το αναπτυξιακό μας σχέδιο.
• Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία καθώς δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και θέτει σε εφαρμογή φορολογικά μέτρα που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας;
Αυτό που σίγουρα πιστεύω είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος όπως δεσμεύτηκε με τους εταίρους. Το αν θα ολοκληρώσει η όχι την τετραετία εξαρτάται από τις διαθέσεις τις κυβερνητικής πλειοψηφίας που αυτήν την στιγμή όπως ίδιος ο πρωθυπουργός λέει είναι επαρκής για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Μένει να δούμε πώς η κυβέρνηση θα πορευτεί. Σε κάθε περίπτωση τώρα που μιλάμε υπάρχει μια πορεία της ΝΔ που δεν την καθιστά απλώς εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αλλά προοπτικά θα αντικαταστήσει κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Μας χωρίζει άβυσσος με τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τελικά προστατεύει τους λίγους και αδιαφορεί για τους πολλούς. Εμείς δεν θα διστάσουμε να ξεβολέψουμε το χθες των λίγων, για να υπηρετήσουμε το μέλλον των πολλών.
• Ακόμη και τώρα που οι καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί φθάνουν την ημέρα στα νησιά από τα παράλια της Τουρκίας 3.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες. Πιστεύετε πως έχουν κάνει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση του προβλήματος η κυβέρνηση και η ΕΕ;
Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της φιλοξενίας των προσφύγων που φτάνουν στο έδαφός της μετά από την οικονομική βοήθεια των 3 δισ. που λαμβάνει από την ΕΕ. Και το αν τηρεί ή όχι η Τουρκία τις υποχρεώσεις της πρέπει να το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα είναι σαφές. Ότι το προσφυγικό δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λύσει μόνη της η ΕΕ. Το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα στο οποίο καλούνται να αναμειχθούν όλοι οι παίχτες. Και παρά τις αποφάσεις που έχουμε λάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του προέδρου Γιούνκερ για υποχρεωτική ποσόστωση των αιτούντων προστασία από την πλευρά των προσφύγων, φαίνεται πως έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα. Κυρίως φαίνεται πως κράτη-μέλη δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη που τους αναλογεί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη γιατί πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όμως και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει εξαντλήσει ούτε τις μισές από τις δυνατότητες που παρέχουν τα ευρωπαϊκά μέσα ώστε να εξασφαλίσει υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης και περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το είδατε άλλωστε με την διατύπωση αιτήματος την τελευταία στιγμή για την συνδρομή της FRONTEX το είδατε άλλωστε με το ρυθμό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται για το προσφυγικό.
• Ποιοί είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το 2016 και πώς αποτιμάτε την πορεία σας στο ευρωκοινοβούλιο μέχρι τώρα;
Το 2016 προετοιμάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και αυτό για μένα είναι ένας βασικός στόχος καθώς συμμετέχω σε ανώτατο επίπεδο σε αυτή την συζήτηση. Το βασικό σε αυτή την συζήτηση είναι ότι ενώ δεν αλλάζουν οι λεγόμενοι φάκελοι των χωρών δηλαδή τα ποσά που παίρνει το κάθε κράτος-μέλος από το λεγόμενο ΕΣΠΑ για να το πω πιο κατανοητά, συγχρόνως πρέπει να αντιληφθούμε ποιες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέδωσαν και πως μπορούμε πρωτίστως να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Εκεί είναι το στοίχημα και έχει ενδιαφέρον η ερώτησή σας διότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχω στην Μπρατισλάβα στην συνάντηση που κάνει το προεδρείο του ΕΛΚ για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που θα γίνει στα μέσα του 2017. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει το ζήτημα, να πάρει επιπλέον πόρους από τους εναπομείναντες από τον κοινοτικό προϋπολογισμό τόσο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού όσο και γιατί όταν της δόθηκε ο συγκεκριμένος φάκελος, το συγκεκριμένο ποσό των 35 δισ. – επί κυβερνήσεως ΝΔ έγινε η κατανομή- δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις της κρίσης καθώς τα στατιστικά στοιχεία δεν ήταν αυτά του 2010.
• Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Ιανουαρίου οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ. Πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα;
Ήμουν μία από τις 50 υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν όλοι πίστευαν ότι ήταν μια υποψηφιότητα χωρίς μεγάλες πιθανότητες. Και το έκανα γιατί στο πρόσωπό του είδα ιδέες που αφορούσαν τουλάχιστον τους μισούς Έλληνες. Όλους εκείνους που δεν θέλουν να συνεχίσει έτσι η χώρα, που δεν θέλουν ένα σπάταλο κράτος, που δεν θέλουν να διορίζονται άνθρωποι από τα παράθυρα. Ιδέες για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων για αξιολόγηση παντού, για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα χωρίς υπερφορολόγηση. Είδα απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα όπως είδαν και οι νέοι με προσόντα, σπουδές και όρεξη για δουλειά και λίγες ημέρες πριν διαδήλωσαν ως «κίνημα της γραβάτας».
• Τι αναμένετε από το νέο πρόεδρο του κόμματος κ. Μητσοτάκη; Πώς θα πρέπει να πορευθεί στο εξής η ΝΔ;
Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να κάνει τρία πράγματα:
Πρώτον να παρουσιάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για την πατρίδα. Είναι απαραίτητο να έχουμε απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα. Και οι απαντήσεις μας να είναι κοστολογημένες. Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ είναι μεγάλος πολιτικός οργανισμός που αυτή την ώρα καλείται να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Καλείται να δώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Άρα δεν μπορεί να τάζει 13η σύνταξη και με ένα παράλληλο πρόγραμμα να τάζει τα πάντα στους πάντες. Πρέπει να πει τι θα κάνει ώστε όταν τελειώσει το πρόγραμμα να μπορέσει να περάσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.
Δεύτερον να μας πει πώς θα οριοθετηθεί η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης. Η περίοδος που η ΝΔ έκλεινε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να λάβει τέλος. Και νομίζω πως με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε τέλος. Δεν μπορούμε να χτυπάμε στην πλάτη τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ όταν έχουν την απόλυτη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει σήμερα στην χώρα.
Και τρίτον να αναγνωρίσουμε ότι η ΝΔ ως κομματικός οργανισμός πρέπει να αλλάξει και να γίνει αποδοτική. Είναι ένα κόμμα υπερχρεωμένο και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στην ΚΟ της κόμματος ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος με απόλυτη διαφάνεια. Θα διαθέτουμε τη δημόσια επιχορήγηση σχεδόν εξ ολοκλήρου και όχι μόνο στο 60%, που διατίθεται σήμερα, για την εξυπηρέτηση των δανείων, για την κάλυψη των οφειλών και των υποχρεώσεων του κόμματος. Πρέπει να ξαναχτίσουμε από την αρχή ένα νέο οργανόγραμμα πιο λιτό, πιο μαζεμένο. Θα το σχεδιάσουμε από το μηδέν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου