Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο κ. Βάλτερ-Φραντς Στάινμαγερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, επανέφερε στον κ. Αλ. Τσίπρα και τον κ. Νικ. Κοτζιά τη γερμανική ιδέα για σύγκληση Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. φαινόταν να ευνοεί την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού, ο Ελληνας πρωθυπουργός, μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, δεν ήθελε να αφήσει να εννοηθεί πως η Αθήνα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον.
Τις τελευταίες ημέρες, όμως, τα μηνύματα που φθάνουν τόσο από την Αθήνα όσο και από το Βερολίνο για το μέλλον της τριμερούς δεν είναι ενθαρρυντικά. Το Μέγαρο Μαξίμου, στη γραμμή που ευθύς εξαρχής είχε χαράξει ο κ. Κοτζιάς, διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με κανένα σημείο της συμφωνίας που συνήφθη με την Ε.Ε. στις 29 Νοεμβρίου 2015. Καθ’ όλη την περίοδο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, οι αφίξεις προσφύγων δεν έχουν μειωθεί ούτε καν κατά τις ημέρες με πολύ κακό καιρό. Ως ένδειξη της έλλειψης βούλησης αναφέρουν ότι στις ημερομηνίες επίσκεψης Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν περνάει τα θαλάσσια σύνορα σχεδόν ούτε μια βάρκα με πρόσφυγες ή μετανάστες. Ως εκ τούτου, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν βρίσκουν για ποιο λόγο θα πρέπει να επιβραβευθεί η Τουρκία γι’ αυτή την απροθυμία της. Στην Αθήνα εκτιμάται, επίσης, ότι η γειτονική χώρα δεν έχει δείξει καλή θέληση ούτε στο ζήτημα των παγίων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.
Πέρα από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο μέσω NOTAM και NAVTEX, η τουρκική πλευρά επιμένει και στις τακτικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου αλλά και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (κυρίως ακατοίκητες νησίδες) πάνω σε θαλάσσιες ζώνες τις οποίες αμφισβητεί. Την Τετάρτη που πέρασε, ένα τουρκικό αεροσκάφος ξεκίνησε από το Βόρειο Αιγαίο και βγήκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αφού πέταξε σχεδόν καθ’ όλη τη νοητή γραμμή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παραβιάζοντας κάθε λίγο, το FIR Αθηνών.
Ο δεύτερος και πιθανότατα ισχυρότερος ανασταλτικός παράγοντας για την επ’ αόριστον αναβολή της τριμερούς (ή τετραμερούς με τη συμμετοχή της Ε.Ε, όπως ζητούσε η Ελλάδα) συνόδου είναι το εξαιρετικά βαρύ πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. Η κ. Αγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή κριτική από το εσωτερικό του κόμματός της για την προσέγγιση που ακολούθησε στο ζήτημα του προσφυγικού ήδη από το καλοκαίρι.
Η ένταση των επικρίσεων αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω και των κοινωνικών αντιδράσεων για τους βιασμούς και τις απόπειρες βιασμού που έγιναν στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, κατά την εορταστική περίοδο, καθώς και αμέσως μετά από αυτήν. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το πολιτικό κόστος που αυτή τη στιγμή επωμίζεται η κ. Μέρκελ, αρχίζει να επηρεάζει και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), κάτι το οποίο ενισχύει τους επικριτές της.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δολοφονικές εκρήξεις της περασμένης Τρίτης στην πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισαν τη ζωή σε 10 τουρίστες (οι εννέα Γερμανοί), περιπλέκουν την πολιτική κατάσταση στη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες πρωτοβουλίες στήριξης της Τουρκίας. Το δόγμα της Αθήνας παραμένει συνδεδεμένο με την ανάγκη η Ελλάδα να είναι παρούσα σε κάθε απόφαση που θα ληφθεί για το προσφυγικό, ανεξαρτήτως των μεταβολών οι οποίες πιθανόν να υπαγορεύσουν εκ νέου αλλαγή των προτεραιοτήτων για τους Ευρωπαίους.
Καθημερινή