Να μη συμμετάσχει στην έκθεση θαλάσσιου τουρισμού στο Μαϊάμι, τον προσεχή Μάρτιο, προσανατολίζεται η περιφερειακή αρχή. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δεν μπορεί η Περιφέρεια να επιτρέψει σ’ αυτούς που οδήγησαν τον κλάδο της Κρουαζιέρας σε μείωση της τάξης του 30% το 2017, να της φορτώσουν το πολιτικό άλλοθι, για την ήδη διαμορφωμένη και μη αναστρέψιμη πλέον αυτή κατάσταση.
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Είχαμε αίτημα από το υπουργείο Τουρισμού να είμαστε μαζί στην έκθεση θαλάσσιου τουρισμού, τον Μάρτιο του 2017, στο Μαϊάμι. Από τους διοργανωτές της έκθεσης είχαμε επίσης μία πολύ δελεαστική προσφορά, να είμαστε τιμώμενη Περιφέρεια. Προσανατολιζόμαστε όμως να αρνηθούμε και να μην παραστούμε καν στο Μαϊάμι.
Καλούμαστε ως Περιφέρεια σε όλα τα θέματα, που δεν έχουμε άμεση αρμοδιότητα, όταν στραβώσουν τα πράγματα πάρα πολύ. Καλούμαστε ουσιαστικά να μαζέψουμε καταστάσεις που έχουν ήδη διαμορφωθεί. Θα πρέπει όμως όλοι να βλέπουν την Περιφέρεια ως ένα συνεργάτη ο οποίος ανοιχτόμυαλα και πρόθυμα έρχεται να στηρίξει και να συνεργαστεί. Αν αυτή η αντιμετώπιση έχει συνέχεια, αν καλούμαστε μόνο όταν ένα ζήτημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο, τότε καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι μας αντιμετωπίζουν ως ένα κάδο για όλα τα προβληματικά θέματα.
Δεν θα πάμε φέτος στο Μαϊάμι με διαμορφωμένη την κατάσταση στην κρουαζιέρα, μη έχοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θα μας θέσει η βιομηχανία του θαλάσσιου τουρισμού. Δεν έχουμε μέχρι σήμερα τσιγκουνευτεί προϋπολογισμό και ενέργεια για να παράγουμε κάτι. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας εξοπλίσουν με τις απαντήσεις, στις ερωτήσεις που θα δεχθούμε. Εάν εγώ παραστώ στο Μαϊάμι θα κληθώ να απαντήσω σε 10 συγκεκριμένες ερωτήσεις… Για τις 5 από αυτές χρειάζομαι τις απαντήσεις που θα κάνουν καλό στη χώρα και στον τόπο. Αν δεν είναι κανείς πρόθυμος να δώσει αυτές τις απαντήσεις δεν μπορούμε να παραβρεθούμε στο Μαϊάμι. Ψάχνουν να βρουν κάποιον για να φορτώσουν το πολιτικό άλλοθι για τη βύθιση της κρουαζιέρας κατά 30%. Αυτό το έχουμε ξαναδεί, να αναζητούν κάποιοι το εύκολο θύμα στην Περιφέρεια, να φορτώσουν την ανικανότητά τους. Δεν θα είμαστε το εύκολο θύμα. Εμείς αυτό το ρόλο δεν θα τον παίξουμε».
Ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, δήλωσε παραπέρα ότι προφανώς τα αρνητικά αποτελέσματα στην κρουαζιέρα συνδέονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στις γειτονικές χώρες. Τόνισε όμως ότι αυτή είναι η εύκολη δικαιολογία, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες που παρέχονται στα λιμάνια μας και οι υποδομές τους και ότι απαιτείται η αλλαγή θεσμικού πλαισίου των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
«Ολοκληρώνουμε μία διαδικασία αποτύπωσης για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν τα λιμάνια μας και ποια από αυτά έχουν ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα, πώς θα μπορούσε δηλαδή σε μία λογική ενός δικτύου λιμανιών να έχουμε οικονομίες κλίμακας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση κρουαζιέρας.
Αυτή η δουλειά αποδεικνύεται επίκαιρη καθώς βεβαιώνεται ότι το 2017 θα είναι μία κακή χρονιά για την ελληνική κρουαζιέρα. Το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή και η ανασφάλεια που επικρατεί σε ό,τι αφορά τα λιμάνια άλλων περιοχών, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά. Όμως αυτό είναι ένα εύκολο εγχείρημα που χρησιμοποιούμε για να μη δυσαρεστήσουμε τους διαχειριστές των λιμανιών μας.
Δεν το λέω αυτό με διάθεση κριτικής, όμως οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στα λιμάνια μας δεν είναι υπηρεσίες οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Πρέπει να βελτιώσουμε πολύ τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Από την πρώτη στιγμή είχα συζητήσει και με τους τρεις υπουργούς το θέμα της ανάγκης αλλαγής θεσμικού πλαισίου των δημοτικών λιμενικών ταμείων. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι η βελτίωση των υπηρεσιών και υποδομών σε ό,τι αφορά τα λιμάνια μας μόνο οφέλη θα φέρει στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η τοποθέτησή μου συνάντησε μία μεγάλη αντίσταση από τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης», είπε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος.
Τέλος, σε ερώτηση αν θα μπορούσαν τα δημοτικά λιμενικά ταμεία να μετατραπούν σε Α.Ε., ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό.