Σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των νέων αντικειμενικών αξιών εκφράζουν μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εκτιμήσεων ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή οι μεσίτες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην αναπροσαρμογή των τιμών προσφέροντας τα δικά τους στοιχεία. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους πιστοποιημένους εκτιμητές του σχετικού μητρώου του υπ. Οικονομικών, η οποία έληξε την προηγούμενη Παρασκευή.
Από την άλλη πλευρά, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200 εκτιμητές ακινήτων (αυτοαπασχολούμενοι) υπέβαλαν αίτηση για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης καλύπτοντας το σύνολο των περιοχών της χώρας. Αναφέρουν μάλιστα ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανατίθενται στους εκτιμητές ακινήτων οι περιοχές για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι από την ανάληψη των καθηκόντων τους θα έχουν περιθώριο 20 ημερών για να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.
Ασφυκτικό πλαίσιο
Από τον σύλλογο εκτιμητών θεωρούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι εάν οι εκτιμητές που υπέβαλαν αίτηση ανέρχονται σε 200 θα πρέπει να τροποποιηθεί και η υπουργική απόφαση προκειμένου να τους ανατεθούν περισσότερες τιμές ζώνης στον καθένα. Δηλαδή η απόφαση προβλέπει ότι κάθε εκτιμητής μπορεί να εισηγηθεί την αναπροσαρμογή 100 τιμών ζώνης. Η μικρή όμως συμμετοχή οδηγεί στην αναγκαστική ανάθεση τουλάχιστον 200 τιμών ζώνης ανά εκτιμητή. Υποστηρίζουν επίσης από τον σύλλογο εκτιμητών ότι ο χρόνος των 20 ημερών θα επαρκούσε στην περίπτωση που υπέβαλαν αίτηση περίπου 500 εκτιμητές ακινήτων.
Μπορεί το υπ. Οικονομικών να αποφάσισε να αναθέσει την όλη διαδικασία στους εκτιμητές που είναι μέλη του σχετικού μητρώου του υπουργείου, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι όροι που τέθηκαν (αμοιβή 50 ευρώ ανά τιμή ζώνης και μόλις 20 ημέρες χρονικό περιθώριο), είχαν ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο από ιδιώτες και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς/εκτιμητές και όχι από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 47 εταιρείες που είναι καταγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο του υπ. Οικονομικών, είναι ζήτημα αν εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότερες από πέντε. Το σύνολο των εταιρειών που δεν συμμετείχαν εγκαλούν το οικονομικό επιτελείο για προχειρότητα της διαδικασίας, πλήρη έλλειψη διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου, ώστε να προκύψουν οι απαιτούμενες δικλίδες ασφαλείας στην ποιότητα των στοιχείων, ενώ παράλληλα εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι εισηγήσεις που θα γίνουν, δύσκολα θα διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα.
«Προχειροδουλειές»
Το υπ. Οικονομικών ζητεί από τους εκτιμητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τις σχετικές εισηγήσεις, και την πλήρη αιτιολόγηση των τιμών που θα προτείνουν, προσκομίζοντας μεταξύ άλλων ακόμα και πράξεις αγοραπωλησίας. Εν ολίγοις, οι εκτιμητές θα πρέπει να συνεργαστούν, εκ των πραγμάτων και με μεσιτικά γραφεία. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, σημειώνει στην «Κ» ότι τα μέλη του συλλόγου, που σημειωτέον είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας, δεν πρόκειται να συνδράμουν το σχετικό έργο, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία που είναι εκ του προχείρου και χωρίς να έχει ζητηθεί ούτε σε επίσημο, αλλά ούτε καν σε ανεπίσημο επίπεδο, καμία συνδρομή τους. «Δεν πρόκειται να δώσουμε εμείς άλλοθι σε μια δεδομένα λανθασμένη διαδικασία αναθεώρησης των τιμών ζώνης. Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των εκτιμητών είναι ελάχιστο, κατά συνέπεια οι πραγματογνώμονες θα αναγκαστούν να κάνουν βιαστικές εκτιμήσεις και κάτω από την ασφυκτική χρονική πίεση και τον όγκο των ακινήτων που θα κληθούν να εκτιμήσουν θα οδηγηθούμε για άλλη μια φορά σε εκπρόθεσμες “προχειροδουλειές” με ατέλειες και κενά, που θα δημιουργήσουν τελικά τεράστια προβλήματα», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.
Καθημερινή