Η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων τονίζει αρκετά κορυφαία ρίσκα για το 2018, περιλαμβανομένων των περιβαλλοντικών απειλών από ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες, των οικονομικών ανισοτήτων και των κυβερνοεπιθέσεων, ενώ αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των γεωπολιτικών ανησυχιών.
Ο κίνδυνος πολιτικών και οικονομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών συγκρούσεων, έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδό του στο Νταβός.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων τονίζει αρκετά κορυφαία ρίσκα για το 2018, περιλαμβανομένων των περιβαλλοντικών απειλώναπό ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες, των οικονομικών ανισοτήτωνκαι των κυβερνοεπιθέσεων.
Όμως, το πιο αξιοσημείωτο της έκθεσης είναι η άνοδος των γεωπολιτικών ανησυχιών μετά από έναν χρόνο κλιμακούμενης ρητορικής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία αναμφισβήτητα έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά σε μια πυρηνική σύγκρουση.
Ο κ. Τραμπ αναμένεται να παραθέσει ομιλία στο κλείσιμο της Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23-26 Ιανουαρίου και στην οποία θα συμμετέχουν 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διάφοροι celebrities, CEOs και κορυφαίοι τραπεζίτες.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ειδήμονες σε θέματα διακυβέρνησης, επιχειρήσεων, ΜΚΟ και ακαδημαϊκά θέματα, έδειξε πως το 93% αναμένει επιδείνωση των πολιτικών ή οικονομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων το 2018, περιλαμβανομένου ενός 40% που πιστεύει πως αυτά τα ρίσκα έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Το 79% «βλέπει» αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης κρατών.Πέραν της απειλής σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο, η έρευνα δείχνει κίνδυνο νέων στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των κινδύνων, αν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, με γεγονότα που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα να θεωρούνται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2018.
Καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη ανακάμπτει, οι ανησυχίες για την οικονομία έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και η εισοδηματική ανισότητα χαρακτηρίζεται ως «διαβρωτικό πρόβλημα» για πολλές χώρες, ενώ η έρευνα συνοδεύεται από προειδοποιήσεις κατά του εφησυχασμού για το οικονομικό περιβάλλον, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των χρεών, του χαμηλού ρυθμού αποταμίευσης και των ανεπαρκών συνταξιοδοτικών προβλέψεων.
euro2day.gr