«Κρατώ πολύ μικρό καλάθι όταν μιλάμε για έναν στρατάρχη με τα χαρακτηριστικά του Χάφταρ, ο οποίος προέρχεται από μια αραβική χώρα και ο οποίος δεν έγινε ξαφνικά φιλέλληνας»
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ενέργεια της Γερμανίας να μην καλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, ο διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ο κ. Φίλης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα που θα φέρει ο εναγκαλισμός Αθήνας – Χάφταρ: «Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι μια υποχρεωτική επιλογή. Κρατώ πολύ μικρό καλάθι όταν μιλάμε για έναν στρατάρχη με τα χαρακτηριστικά του Χάφταρ, ο οποίος προέρχεται από μια αραβική χώρα και ο οποίος δεν έγινε ξαφνικά φιλέλληνας. Ο άνθρωπος κοιτά τα δικά του συμφέροντα να εξυπηρετήσει. Μετά από αυτό το ανεκδιήγητο τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι η ευκαιρία προκειμένου να κερδίσει μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση, να ταχθεί με μια χώρα η οποία εξ’ ορισμού και εξ’ ανάγκης, θα πρέπει να κουβεντιάζει μαζί του. Διότι η περίπτωση Αλ Σάρατζ είναι χαμένη υπόθεση, μιλάμε για μια κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία είναι μαριονέτα της Τουρκίας».
Για την επίσκεψη του Χάφταρ: «Είναι μια αντίδραση από ελληνικής πλευράς και μια επίδειξη της ενόχλησής της για το γεγονός ότι οι Γερμανοί, μιλάμε για μία χώρα κράτος – μέλος της ΕΕ, η οποία έστω για λόγους τάξης θα έπρεπε να επιδείξει αλληλεγγύη σε μία χώρα κράτος – μέλος, το οποίο συνορεύει με τη Λιβύη, του οποίου τα ζωτικά, άμεσα, εθνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα θίγονται από το τουρκολιβυκό σύμφωνο και εγώ δέχομαι, ότι τα θέματα θαλασσίων ζωνών δεν θα συζητηθούν την Κυριακή. Δεν είναι καν στις προτεραιότητες του διεθνούς παράγοντα και αυτό είναι ένα πρόβλημα για εμάς. Γιατί αυτή τη στιγμή ο διεθνής παράγοντας θέλει να βρεθεί μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, σε εκλογές, σε αφοπλισμό των τζιχαντιστών κ.λπ. Αλλά, όταν έχει μια Τουρκία η οποία παραβιάζει συστηματικά το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, έχει συνάψει ένα σύμφωνο με την Τρίπολη, απειλεί ότι θα στείλει στρατό, θέλει να γίνει μέρος του προβλήματος γιατί πιστεύει ότι θα γίνει μέρος της λύσης του, δεν μπορεί να έρχεται η Γερμανία να κάνει μια διάσκεψη και να μην καλεί την Ελλάδα. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς Γερμανών ακόμα και αν η Ελλάδα δεν θα είχε να συμβάλλει πολλά».
Για το ποια θα είναι η αντιμετώπιση της Ευρώπης: «Ο Χάφταρ αυτή τη στιγμή ελέγχει πολύ μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, από ότι η κυβέρνησή της. Ο Χάφταρ συνομιλεί με όλους πλην της Τουρκίας. Το αρνητικό στοιχείο για εμάς είναι ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καθολικά στη Λιβύη. Είναι τέτοια η δομή των φυλάρχων. Η Λιβύη ήδη από την περίοδο Καντάφι έχει μια σχεδόν παράλληλη πόλη με σήραγγες κάτω από την Τρίπολη. Το πρόβλημα είναι ότι αν θέλεις να επικρατήσεις στην Τρίπολη, θα πρέπει να την ισοπεδώσεις. Αυτό σημαίνει πάρα πολύ μεγάλες απώλειες αμάχων. Για αυτό εκτιμώ ότι αυτή η διαρχία που βλέπουμε με κάποιον τρόπο θα συνεχιστεί. Άρα επικράτηση συνολική του Χάφταρ, όπως εμείς θα επιθυμούσαμε, δεν βλέπω ότι μπορεί να προκύψει. Το ερώτημα συνεπώς είναι τι θα συμβεί με το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης».
Για το αν θα υπάρξει περιορισμός της Τουρκίας στη Λιβύη: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό γιατί δεν ξέρω τι θα προκύψει από τη διάσκεψη. Αν προκύψει μια πολιτική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία εφόσον τηρηθεί θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η Τουρκία θα έχει κάποιον ρόλο. Αν έχουμε ειρηνικά στρατεύματα, δεν αποκλείω να έχουμε και τουρκικά».