Συνεντεύξεις

B. Δοντάς: «Ο χειμώνας που διανύουμε είναι σίγουρα ένας από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών»

«Ο χειμώνας που διανύουμε είναι σίγουρα ένας από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών, όχι μόνο για την Μεσαιωνική Πόλη, αλλά και για ολόκληρο το νησί. Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο». Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του προς την «δ», ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, κ. Βασίλης Δοντάς.
Ο συγκεκριμένος κλάδος μετράει ήδη τεράστιες απώλειες και ζημίες, ενώ ο κ. Δοντάς, αναφέρεται αναλυτικά στα αιτήματα του Σωματείου, τα οποία αποτελούν ζητήματα όλων των τουριστικών – εποχιακών επιχειρήσεων του νησιού της Ρόδου.
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «Μετά από αυτή την τεράστια δοκιμασία που περάσαμε και περνάμε ευελπιστούμε ότι η επόμενη χρονιά θα κυλίσει καλύτερα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν…»

• Κύριε Δοντά, το 2020 ήταν μια πολύ κακή τουριστική περίοδος για την Ρόδο. Για εσάς τους επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης πώς έκλεισε; Κάντε μας μια αποτίμηση.
Κυρία Ντόκου, η σεζόν που διανύσαμε ήταν πολύ δύσκολη για όλους λόγω των συνθηκών. Ανοίξαμε τα μαγαζιά μας, ώστε να υποδεχτούμε τους όποιους τουρίστες θα επισκέπτονταν την Μεσαιωνική Πόλη. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων άνοιξε, μετά και από παρότρυνση του σωματείου μας. Έτσι οι επισκέπτες δεν θα αντίκριζαν κλειστά μαγαζιά και μια άδεια πόλη, κάτι το οποίο θα αποτελούσε μια αρνητική εικόνα για το σύνολο του νησιού, αφού η Μεσαιωνική μας Πόλη είναι η βιτρίνα του. Τα καταστήματά μας είχαν ήδη προβεί στις παραγγελίες των εμπορευμάτων τους πριν την ανακοίνωση του lockdown. Ανοίξαμε στις αρχές Ιουλίου, έχοντας μισή σεζόν μπροστά μας, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά μας να συρρικνωθούν κατά πολύ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το ρίσκο που πήρε ο κάθε επιχειρηματίας. Ως σωματείο γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις κυμάνθηκαν στο 30% του τζίρου του 2019, αλλά κρατάμε το γεγονός ότι ανοίξαμε και βάζαμε «κάτι» στα ταμεία μας. Ένα θετικό είναι πως μας επισκέφτηκαν τουρίστες για πρώτη φορά, αφού δεν είχαν άλλες επιλογές προορισμού διακοπών. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού αποκομίσαμε πολλά θετικά σχόλια από τους επισκέπτες μας, δημιουργώντας τους μια αίσθηση ασφάλειας.
• Τα αιτήματα που είχατε καταθέσει στους κυβερνώντες εισακούστηκαν; Θα σας βοηθήσουν με κάποιες ρυθμίσεις που ζητήσατε;
Εμείς ως Σ.Ε.Ε.Μ.Π ήμασταν από τους πρώτους που βγήκαν μπροστά, καταθέτοντας τα αιτήματά μας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Στείλαμε επιστολές στους βουλευτές μας και στα Υπουργεία διεκδικώντας λύσεις. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω μερικά από τα αιτήματά μας, όπως οι επιταγές, τα ενοίκια, οι οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες, καθώς και ο ορισμός μας ως εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77. Μερικά από αυτά εισακούστηκαν και η κυβέρνηση έδωσε σε αυτά κάποιες λύσεις. Η Περιφερειακή Αρχή, με το πρόγραμμα «Νησίδα» θα βοηθήσει κάποιους συναδέλφους, ενώ η Δημοτική Αρχή και ο αντιδήμαρχος Dr. Στέφανος Δράκος ήταν και είναι δίπλα μας σε ό,τι ζητήσαμε. Η επιστρεπτέα προκαταβολή που δόθηκε αποτέλεσε μια «τονωτική ένεση» για τις επιχειρήσεις. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν με τις όποιες συσσωρευμένες υποχρεώσεις υπάρχουν, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιβίωση μιας επιχείρησης. Για εμάς πρωταρχικό ρόλο έχει η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α., που θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Σε αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση θα ασκήσουμε πιέσεις, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πόσω μάλλον του τουρισμού, όπου σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες συνάνθρωποί μας.
• Διανύουμε ακόμη την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Πώς είναι η εικόνα των επιχειρήσεων στην Μεσαιωνική Πόλη; Ξέρουμε πως ούτε κρουαζιερόπλοια έρχονται και όλα τα καταστήματα είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Αυτή την στιγμή, υπάρχουν πολλά καταστήματα που έχουν «βάλει λουκέτο» και ενοικιάζονται, αφού δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ή προτίμησαν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Αν κάνετε μια βόλτα, θα δείτε σε αρκετά καταστήματα ενοικιαστήριο ακόμα και σε αυτά που βρίσκονται στον πιο κεντρικό δρόμο, στην Οδό Σωκράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως προανέφερα, η σεζόν ήταν μισή, τα έσοδα ελάχιστα και οι υποχρεώσεις πολλές. Εδώ θα ήθελα να ζητήσω και από τους ιδιοκτήτες να «ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους», βοηθώντας και αυτοί όσο μπορούν από την πλευρά τους αυτή την σκληρή περίοδο. Ο χειμώνας που διανύομε είναι σίγουρα ένας από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών, όχι μόνο για την Μεσαιωνική Πόλη, αλλά και για ολόκληρο το νησί. Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο. Όσον αφορά στην κρουαζιέρα δεν είναι τίποτα δεδομένο, αφού και εμείς περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Γνωρίζουμε όμως πως υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την Ρόδο, αφού οι πρώτες προσεγγίσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό υπολογίζονται για τον Μάρτιο. Ας κρατάμε ωστόσο μικρό καλάθι, καθώς λόγω πανδημίας εύκολα αυτά ανατρέπονται…
• Είστε αισιόδοξος για την νέα τουριστική σεζόν; Όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει νωρίς εάν και εφόσον προχωρήσουμε ομαλά με την πανδημία, τους εμβολιασμούς κ.λπ.
Μετά από αυτή την τεράστια δοκιμασία που περάσαμε και περνάμε ευελπιστούμε ότι η επόμενη χρονιά θα κυλήσει καλύτερα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Εννοείται πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και ευελπιστούμε να ανοίξουμε μέσα στον Μάιο. Από όσα γνωρίζουμε καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία ενωρίτερα. Το φετινό Καθολικό Πάσχα είναι στις 4 Απριλίου, που με βάση αυτό ξεκινάμε πάντα μια εβδομάδα έως 10 μέρες πριν. Είναι όμως πολύ νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ποιά θα είναι η πορεία του εμβολισμού στις Ευρωπαϊκές χώρες και τι αποτελέσματα θα έχει. Εξάλλου θα χρειαστούν 4-5 μήνες ώστε να υπάρξει ένα μερικό ποσοστό ανοσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πράγματα θα βελτιωθούν μαγικά. Θα χρειαστεί ο απαραίτητος σχεδιασμός που με τη ταυτόχρονη δουλειά που πρέπει να γίνει πιστεύουμε ότι τελικώς οι τουρίστες θα προτιμήσουν την Ρόδο για τις διακοπές τους.
• Εκτιμάτε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καθόλου ή θα ανοίξουν με δυσκολία και με λιγότερο προσωπικό;
Εννοείται πως κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Ακόμα και αυτές που θα ανοίξουν, θα προτιμήσουν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό ή έστω και με μειωμένο, προσπαθώντας με προσωπική εργασία να περιορίσουν τα έξοδά τους. Πολλοί από εμάς, όπως έγινε και πέρσι, δουλέψαμε τις επιχειρήσεις μας μόνοι κάτι που πιστεύω πως θα γίνει και φέτος. Αυτό είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα να χάσουν την δουλειά τους άνθρωποι με τους οποίους πολλοί από εμάς συνεργαζόμασταν για χρόνια. Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως προτεραιότητα όλων μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να παραμείνουμε ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός και προτρέπουμε ως σωματείο τα μέλη μας να δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα, «αγκαλιάζοντας» τους επισκέπτες μας και παρουσιάζοντάς τους την αληθινή ελληνική φιλοξενία. Σε αυτήν την προσπάθεια ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε δίπλα μας τους βουλευτές, την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή και όλους τους φορείς. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδείξουμε την Μεσαιωνική Πόλη και όλο το νησί, όπως τους αξίζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου