Εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, με τους πολίτες να δίνουν καθημερινά την μάχη της φυσικής και οικονομικής επιβίωσης, αλλά και σε μια κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, η κυβέρνηση κίνησε εκ νέου την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών στα Δωδεκάνησα.
Οι πολίτες θα βρίσκονται από την 5η Φεβρουαρίου 2021 σε ρυθμούς… δασικών χαρτών δεδομένου ότι θα γίνει εκ νέου ανάρτηση των αναμορφωμένων και διορθωμένων χαρτών στα Δωδεκάνησα.
Θα πρέπει εντός 105 ημερών να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση και έξοδα.
Θυμίζουμε ότι η Πάτμος και η Σύμη χαρακτηρίστηκαν αρχικώς δασικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%(!), ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν έχει επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το να χαρακτηριστούν αρχικώς δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα (και επιπλέον στα Δωδεκάνησα κατά τεκμήριο δημόσιες), επιλογή που «επιβλήθηκε» με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι πρώτοι δασικοί χάρτες στα Δωδεκάνησα εκπονήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο των πρώτων προγραμμάτων του Κτηματολογίου και ουδέποτε αναρτήθηκαν.
Σε αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο λεγόμενος «δασοκτόνος» νόμος Δρυ (3208/2003), που άλλαξε τον ορισμό του δάσους (οδηγώντας στο «πάγωμα» όλων των δασικών χαρτών) και λίγα χρόνια αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Οταν οι χάρτες αναρτήθηκαν, ξεκίνησαν… τα παρατράγουδα.
Στη Σύμη, αμιγώς δασικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν 56.000 στρέμματα, ενώ ακόμα 1.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα. Ετσι, σε ποσοστό 89,5% ο δασικός χάρτης ήταν «πράσινος».
Αντίστοιχα στην Πάτμο, 30.200 στρέμματα από τα 39.800 στρέμματα του δασικού χάρτη, ενώ ακόμα 3.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα.
Οπερ συνεπάγεται ότι έχει δασική μορφή το 83,2% του χάρτη.
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναμένεται πάντως να προκύψει μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα και απαιτείται πολύχρονη και δαπανηρή διαδικασία για να διεκδικηθούν ιδιοκτησίες.
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε όλους τους τόνους έχει διατυπώσει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από την ένταξη στους δασικούς χάρτες και εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες εως σήμερα ως αγροτικές ή χορτολιβαδικές, διαδικασία που ισοδυναμεί με δήμευση ιδιωτικών περιουσιών και με ακόμη μεγαλύτερες παρενέργειες και από αυτές της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη Ρόδο και στην Κω, μπορεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς να μην αλλάξει λόγω του Κτηματολογίου, όμως πολλές εκτάσεις θα αχρηστευθούν, διότι, χαρακτηριζόμενες ως χορτολιβαδικές ή δασικές, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής τους.